Óriásplakát: A zsákmány

  • Szõnyei György
  • 2005. január 27.

Tudomány

A Szalmaszál a Hajléktalanokért Közhasznú Alapítvány a fagyhalál rémségét felidézõ óriásplakátot jelentetett meg. Hálózsák vásárlására biztatja a jóérzésû embereket. A megadott telefonszámra érkezõ hívások összegébõl és a bankszámlára befolyt adományokból életmentõ holmit vesznek. A filléres kartonkoporsót a reklám bölcs tervezõje találta ki, hogy üres vagy már fekszik benne valaki - a plakát drámai kérdése. Én még ilyen megható grafikai poént nem láttam.

A Szalmaszál a Hajléktalanokért Közhasznú Alapítvány a fagyhalál rémségét felidéző óriásplakátot jelentetett meg. Hálózsák vásárlására biztatja a jóérzésű embereket. A megadott telefonszámra érkező hívások összegéből és a bankszámlára befolyt adományokból életmentő holmit vesznek. A filléres kartonkoporsót a reklám bölcs tervezője találta ki, hogy üres vagy már fekszik benne valaki - a plakát drámai kérdése. Én még ilyen megható grafikai poént nem láttam.

Néhány éve a lakásunkkal szemben lévő ház első emeleti erkélye alatt, a járdán egy génjeiben szívós hajléktalan húzta ki a telet. Hullámpapírból "várat" épített maga köré, szivacstömbön aludt, paplancafatokkal takarózott. Reggel, mint egy transzformert, apró tömbbé hajtogatta az egész konstrukciót, és eleségért indult. Visszatérve belefeküdt, könyökölve megreggelizett, mint egy patrícius, rágyújtott és elégedetten pihent a rongyain. A Máltai Szeretetszolgálat sokszor hozott neki forró teát, győzködték, hogy változtasson az életmódján - de ő maradt. A csikorgó tél közepén világító narancssárga hálózsákot kapott egy jótékony szervezettől. Mintha a Himalájáról sodorta volna a lavina a II. kerületbe. Egy reggel, amikor portyázni volt, megjelent a Közterületfenntartó Vállalat teherautója, feldobálták a rongyait a szemét tetejére a vadonatúj hálózsákjával együtt, pedig látszott, hogy az nem szemét, de őket nem gondolkodni küldték oda. Mire felocsúdtam, a teherautó már elfüstölgött.

Szőnyei György

Figyelmébe ajánljuk