Rákosszentmihályi Vegetáriánus Fesztivál: Kóróval jöttél

  • Orosz Ildikó
  • 2003. szeptember 4.

Tudomány

Egy nap derű, egy nap ború jutott a VII. Vegetáriánus Fesztivál résztvevőinek. A nyár utolsó hétvégéjén növényi harmóniába simult tudomány és ezotéria, keveredtek a spirituális megtisztulásra vágyók és a reformtáplálkozás e világi hívei, kismamák, megvilágosodottak, bioléivók és ingalengetők.

Egy nap derű, egy nap ború jutott a VII. Vegetáriánus Fesztivál résztvevőinek. A nyár utolsó hétvégéjén növényi harmóniába simult tudomány és ezotéria, keveredtek a spirituális megtisztulásra vágyók és a reformtáplálkozás e világi hívei, kismamák, megvilágosodottak, bioléivók és ingalengetők.Tavaly alig néhány ember lézengett az eseményen, idén viszont kisebbfajta tömeg zarándokolt el a XVI. kerületbe, ahol elegyes előadások, testet-lelket megmozgató szabadtéri programok s rengeteg boldogító módszer és termék várta az érdeklődőket.

"Az állatok a barátaim, és én nem eszem meg a barátaimat", vallotta G. B. Shaw. Hasonló drámai hangnemben készültek azok a képeslapok, melyeken átható pillantással figyel a Malac, a Tehén és a Nyúl, mondván: "Aminek szeme van, azt a felelősségük tudatában levő emberek nem eszik meg!" Egy másik, könnyedebb sorozat szerint a ragadozóknak éles a karmuk, a nyelvükön át párologtatnak, és nyalogatásos módszerrel isznak, míg a növényevőknek nincs karma, nagy párologtató bőrfelülettel rendelkeznek, és szívással veszik magukhoz a folyadékot, úgyhogy egyértelmű: az ember - ha csak nem műkörmöt viselő plázacica - nem a tigrissel, hanem az elefánttal rokon. Lehet más okunk is a növényevésre, például, ha hiszünk a lélekvándorlásban, vagy ha belegondolunk, mivel is táplálják az általunk fogyasztott állatokat. Howard Lyman negyedik generációs cowboy, később a Nemzetközi Vegetáriánus Egyesület elnöke szerint: "1995-ben 5 millió tonna feldolgozott vágóhídi maradékot adtak el állati táplálékként az USA-ban. Soha nem jutott eszembe, hogy a marhákat marhákkal etetem."

A proteinmítosz lerombolásának jegyében a fesztiválon tobzódtunk a szójában. Régi ismerősünk, a szójakolbász ma már nemcsak a megtévesztésig hasonló ízű, mint vértestvére, de természetes zsírlebontó anyagokkal dúsítva készítik. A többi stand is meggyőz, hogy alkalomadtán finom lehet, ami egészséges: szopogattunk hagyományos recept alapján készített búzacsíramálét, mártogattunk bulátakukacokat babpástétomba, és találtunk folyékony füstöt is, amellyel kerti grillfalatokká varázsolható tán még a cipőtalp is.

A fesztiválon a high-tech és a low-concept szédületes elegyében biolevek és táplálékkiegészítő kapszulák váltakoztak az univerzális életet hirdető kiadványokkal, jól megfért egymással az orvosok és kozmetikusok által használt fénylámpa és a fröccsöntött műanyag tüskékkel tarkított akupunktúrás szőnyeg - utóbbit egy idős házaspár, maguk a gyártók árulták, több más szado-mazo kellékre emlékeztető eszközzel együtt. Míg a fürgén repkedő néni elmesélte, hogy napi 15 percet tölt a fakírlepedőn, addig a bácsi egy hátdögönyöző guriga segítségével beavatta a járókelőket a hosszú, boldog házasélet titkába. Kellették magukat a tönkölybúza-héjból készített párnák, a kókuszháncs matracok, a Buga Jakab-ingecskék és az aktív szénnél is aktívabb víztisztító berendezések. Az irodalom a civil szervezetek tájékoztató kiadványaitól (Védd magad a biztonsági őrtől) a vizeletterápián és a védikus építészeten át Az azonnali megvilágosodás kulcsáig terjedt. "A könyv részletei nem másolhatók semmilyen formában, semmilyen eszközzel a Mester vagy a kiadó előzetes engedélye nélkül, megvédve ezzel kalózkiadókat a rossz karmikus következményektől."

A látogatók önzetlenül osztották meg egymással a különféle ketyerékről szerzett tapasztalataikat. Egy spontán gyorstalpaló ráébresztett, hogy az ingák erdejében épp nekünk való lenne az elveszett tárgyak megtalálására szakosodott ún. keresőinga. Míg a szabadtéri színpadon egy derűs fiatalember mirigygyakorlatokra sarkallta a nagyszámú érdeklődőt (ad notam "egy kicsi mozgás mindenkinek kell"), addig örömmel konstatáltuk, hogy a mágnes szénmolekulákra gyakorolt hatása milyen sokféleképp használható: pofonegyszerű magnetikus szerkezetekkel lágyíthatjuk ivó- és locsolóvizünket, vízkőtleníthetjük mosógépünket, növelhetjük a belső égésű motorok és a gázkazánok hatékonyságát.

Legyen az ezoterikus útmutatás vagy épp Nobel-díjas találmány, halál közeli élmény vagy születésművészet, a sokféle előadásból és programból ki-ki kimazsolázhatta a neki tetszőt. Egyetlen jól irányzott beavatási szertartásban egyesültek a spirituális tényezők (csakrák, asztrálsíkok, Fény Lény), valamint a fizikai-biológiai törvények (felgyorsult égés, polárfény, krómkarnitin), s mint valami óriás szójafasírtban, mindenki megtalálta a maga boldogságát. Remek hangulatú hétvége volt, igaz, a végén már a párnát is pránának mondtuk.

Orosz Ildikó

Evőlúció

pszeudovegetáriánus: álvegi. Inkább növényes, de nem veti meg a jóféle húst.

ovolaktovegetáriánus: tojást és tejterméket is fogyasztó növényevő.

laktovegetáriánus: tejterméket igen, tojást (embrió) nem fogyaszt.

vegán: a keményvonalas. Nem eszik tojást, tejet, sőt mézet sem. Kerüli az állati eredetű összetevőket tartalmazó termékeket, mert ezek érző lények halálával/szenvedésével járnak. Nem visel bőrt, gyapjút, selymet, nem használ zselatin-, glicerin- és lanolintartalmú termékeket, pehelypaplant.

frutáriánus: gyümölcsevő. Csak olyan növényeket eszik, melyek leszedése nem pusztítja el az anyanövényt. Ilyenek a gyümölcsök vagy a paradicsom. Nem fogyasztható viszont a répa és a fejes saláta, mert ezeket megöljük a szüreteléssel.

pránaista: semmilyen szilárd táplálékot nem fogyaszt. Fényen, levegőn és kozmikus energián él. A indiai jógiktól eredő módszernek állítólag több ezer követője van, egyeseket klinikai körülmények közt is vizsgáltak. Némelyek csak átmenetileg, mások évekig élnek így egészségesen. A hedonisták néha isznak egy kis vizet.

Figyelmébe ajánljuk