Új Afrika-ház az Állatkertben: Az oroszlánok baja

  • - winkler -
  • 1997. augusztus 14.

Tudomány

A budapesti Állatkertben átadták az új "Afrika-házat", ami bizonyos értelemben a régi, hírhedt nagyragadozóházat váltja fel. Az iszonyú körülmények közt sínylődő nagymacskák élete valamelyest javult. A régi ketrec 1912-ben épült Kós Károly tervei alapján, aki tökéletesen tisztában volt a kor építészeti áramlataival, de a nagymacskákhoz nem sokat konyított. Az építmény egyes részeinek lebontása és a többi felújítása összesen 110 millió forintos állami és önkormányzati támogatásból két év alatt készült el.
A budapesti Állatkertben átadták az új "Afrika-házat", ami bizonyos értelemben a régi, hírhedt nagyragadozóházat váltja fel. Az iszonyú körülmények közt sínylődő nagymacskák élete valamelyest javult. A régi ketrec 1912-ben épült Kós Károly tervei alapján, aki tökéletesen tisztában volt a kor építészeti áramlataival, de a nagymacskákhoz nem sokat konyított. Az építmény egyes részeinek lebontása és a többi felújítása összesen 110 millió forintos állami és önkormányzati támogatásból két év alatt készült el.

Az ünnepélyes megnyitón és az arról szóló tudósításokban megkerülhetetlen idézet volt az "apu hod med be", főleg az oroszlán barlangja miatt. Az oroszláncsalád ugyanis kiköltözött a régi barlangból, és az új létesítményben jelentős méretű kifutót kapott. A budapesti Állatkert állatellenes hagyományaira jellemző, hogy az oroszlánnak eredetileg nincs is barlangja, a szavannán lakik, minden este szabadtéri buli, esőnap nincs, de ez a századelőn senkit nem érdekelt. A jelenlegi váltással talán ők jártak a legjobban, budapesti viszonylatban bőséges területet kaptak, viszonylag laza őrizet mellett, de erről később.

A leopárdok a ház belsejébe kerültek, napot csak olyasformán látnak,

mint Rambo

a vietkong vermében, ráadásul a látogatók felülről bámulják őket. Mint kiderült, magát az intézmény vezetését is meglepte egy kicsit, hogy a leopárdok jól viselik a hülye szituációt, és látható nyugalommal veszik birtokba az új revírt. Érdekes, hogy az oroszlán új szobáját belülről is megtekinthetjük, vastag üvegfal választ el tőle, és hál´ isten a gyerekek és Baja Feri azt hiszik, játszik, amikor feléjük kapkod a mancsával. Az új Afrika-házon tökéletesen megfigyelhető az Állatkert jelen állapota; zseniális megoldások a látogatók szórakoztatására, bénázás az állatok rovására. A tudományos alapossággal felépített afrikai kunyhóban szeretettel várják az iskolás csoportokat biológiaórára, ugyanakkor a mandrillok új kifutója cseppet sem olyan ingergazdag, mint ahogy azt a megnyitó sajtóanyaga állítja.

Az Állatkertben alkalmazott

villanypásztorok

közel sem működnek százszázalékos hatékonysággal. Két hete egy kapucnismajom rányúlt a drótra, majd ijedtében a következőre. A kapucnismajom pavlovi reflexe tized másodpercek alatt kifejlődött, a kedvezőtlen tapasztalatok birtokában nem nyúlt vissza az előző drótra, hanem végigszaladt az öt zsinóron, és a környező fák lombjába emigrált. Az oroszlánokat elriasztani hivatott vezetékek sem működtek üzemzavar nélkül; az öreg nőstény érdeklődve nyaldosni kezdte a drótot, amire az egyik hidegvérű ápoló CB-n hívta fel az illetékesek figyelmét: "van egy kis gond, töröljék már le a mézet a villanypásztorról", ez helyi szlengben annyit jelent, hogy akadozik az áramellátás. A kerítés is furcsa egy kicsit, alul vagy két méter magasságig üvegfal, tíz centi szünet, majd vastraverzek. Az üvegfal alatt be tudja dugni a lábát egy gyerek, fölötte pedig a karja is befér. Dr. Persányi Miklós főigazgató kérdésemre visszakérdezett:

- Hol van olyan magas gyerek, aki ott bedugná a karját?

- Például az apu nyakában.

- Nos, ha olyan jeleket látunk, hogy a látogatók és az oroszlánok részéről van szándék az üvegfalhoz való közeledésre, fontolóra vesszük a változtatást.

Kisvártatva kiderül, hogy az oroszlánok részéről megvan a szándék és akarat; az egyik nőstény megszagolta a villanypásztort, majd kisebb pofont adott neki, a vezeték több méteren dőlt össze. Az igazgató szerint egyébként az új létesítmények tervezése - a Buváti általi építészeti megoldásokat leszámítva - az Állatkert kollektívájának közös munkája volt. Az ápolók nem így tudják.

Minek kellettek

a vastraverzek? Simán készülhetett volna az egész üvegből, arra nem tud felmászni az oroszlán, és jobban is mutat. A látogató nem tud benyúlni, az oroszlán pedig nem tud benne kárt tenni; Nyugaton tízezer literes akváriumokat építenek ragasztásos eljárással. És ez a látványosság csak a költözés napos oldala. Az oroszlán egykori börtönsori társbérlői, a jaguár, a hiúz és a puma most az oroszlán egykori barlangjába kerültek, ahol egyelőre látogatás sincs. Miért úgy alakították a mandrillkifutót, hogy az ápolók által berendezett majomjátszótérhez képest elég sivár képet mutat? Mit keres odabent a kacskaringós, homokos sétaút? A mandrillok nemigen sétálnak, viszont kiszórják majd a homokot. Ennyit a kollektív tervezésről.

Baja Versace

Képtelenség, hogy a Magyar Köztársaság miniszterei közül egyedül Baja Feri ne kapjon ruhapénzt. Viseltes, rosszul szabott, olcsó anyagból készült zakón és nadrágon élcelődni ízléstelenség, kivéve egy esetben: ha az illető öltöny viselőjét számos polgártársammal együtt jómagam látom el az illető célra fordítandó javadalmazással. Vékony, fekete, zsákként lóg, szegényebb vidékeken még halottas öltönynek is csak vonakodva fognák be; Ferit ideje lenne kitiltani abból a turkáldából, ahol félévente kinyúlt pólókra tékozolja az apanázst. Rövid expozéjának vezérmotívuma a "természetvédelmi tudatformálás", ez négyszer is elhangzik, miközben gesztikulálása révén a zakó gombja alatt, ágyéktájt kibuggyan lehetetlen mintájú kék nyakkendője, így az összhatás már enyhén Michael Jackson-os. Schiffer János, aki Demszky helyett ugrott be, kicsit ideges közszereplő, remeg a hangja, és remeg a kezében tartott papír, amiről felolvassa zavaros eszmefuttatását: lenézzük az állatokat, ugyanakkor tudat alatt szeretnénk rájuk hasonlítani, vagy mi. Ezért talán felesleges volt ennyire izgulni. Azt a mondatát meg, hogy "a Lánchídon heverő oroszlánnak is a nyelvétől félnénk jobban, mint a fogától, mert tudjuk, hogy a nyelv milyen veszélyes fegyver", elemezze inkább a parlamenti ellenzék és a pornósztár-szakszervezet. Végül, valószínűleg az állami-önkormányzati költségviselést szimbolizálandó, egyszerre vágják át a szalagot.

Az átépítések folyamatosak,

mondja a főigazgató, jelenleg is három helyen folyik a munka. A legsürgősebb a szívfacsaró látványt nyújtó kismajomház átalakítása lenne, de az még nagyon odébb van. A fővárosnak ilyesmire most már biztosan nem lesz pénze, a horizonton az új Nemzeti Színház víziója lebeg. A kismajmok soha nem voltak tehetséges érdekérvényesítők, és még alkonyattájt sem érik el a színészlobbi hangerejét. Ott fognak csendesen megrohadni a másfél négyzetméterükön, de ezt szembeállítani az új Nemzeti Színház évtizedes agyrémével tényleg sötét demagógia lenne.

- winkler -

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.