Magyar start – Kis Gergő a szélsőségek embere

  • Pásztory Dóra
  • 2013. július 29.

Ússzon velünk

Országos csúcs, egyéni csúcs, pontszerző hely, két döntős 200 vegyesen és mindkét vízilabdacsapatunk a legjobb nyolc között – soha rosszabb napot.

Annyi kulisszatitkot hadd áruljak el, hogy kommentátori szempontból az első egy-két nap nagyon nehéz. Én csak úszást közvetítek, ami azt jelenti, hogy tavaly decemberben volt utoljára füles a fejemen. Eltelt 7 hónap, ami pont elég arra, hogy teljesen kizökkenjek az egészből. Sosem tudom okosan rendszerezni a papírjaimat, mindig újra utána kell néznem az összes korábbi eredménynek, mert egyszerűen kidobja az agyam az infókat. Szerintem ez a lehető legnagyobb hátrány ebben a szakmában…

Ehhez a káoszhoz jönnek a délelőtti futamok, amikhez a rajtlistán mindössze név, születési dátum, nevezési idő szerepel. Ez az összes adat, amit tudunk egy versenyzőről. Ezt a lapot kell megtölteni információval nap mint nap.

false

 

Fotó: MTI

Éppen ezért a magyar érdekeltségű futamokat úgy várjuk, mint a Messiást. Az első napokon nekünk is kicsit életmentő, ha jó eredmények születnek izgalmas versenyekkel párosítva.

Nem is lehetett panaszunk a mai napra, még úgy sem, hogy Gyurta Dani nevét hiába kerestük a 100 mell indulói között. Dani tegnap úgy döntött, hogy mégsem indul 50 és 100 mellen, csak a 200-ra összepontosít. Megmondom őszintén, találgatni sem tudok, mi állhat e mögött, főleg azért, mert tegnapelőtt még azt nyilatkozta, hogy kifejezetten várja a 100 mell futamait. Ezeket ma rendezték, nélküle. Rá egyáltalán nem jellemző, hogy a versenyszám előtti este gondolja meg magát, és nem tudom, milyen szakmai érv szólhat emellett, de nem kérdőjelezem meg egy olimpiai bajnok döntését. Egyszerűen csak jó lett volna látni. Hiányzott.

De a 100 mellen és a váltókon kívül minden számban érdekeltek voltunk. Először rögtön 100 női pillangón, ahol Verrasztó Evelyn próbált szerencsét. Nem könnyű ez a sprinttáv, és Evelyn még sosem próbálkozott ebben a számban nagy világversenyen. Délelőtt viszont rögtön egyéni csúcsát beállítva jutott a középdöntőbe. Délután sikerült faragnia ezen az időeredményen, és két helyet előrelépnie a futamokhoz képest, így a 12. helyen zárt. Sajnos a döntőben csak 8-an kapnak helyet, de ebben a számban nem volt realitás a döntő, arra viszont jó volt, hogy megalapozza az optimista hangulatot a Jövő SC versenyzőjével kapcsolatban.

400 férfi gyors következett Kis Gergővel, aki nekem mindig egy hatalmas zsákbamacska. Hiába tudom, hogy remek úszó, hogy nagyon tud harcolni, kiváló versenyző alkat, valamiért mégis van benne egy akkora adag kiszámíthatatlanság, ami miatt sosem lehet megjósolni, hogy adott világversenyen brillírozni fog vagy döntőt sem úszik. Elég rapszodikus év van mögötte, mert az olimpia után Dubaiba igazolt, ott kezdett készülni, majd meggondolta magát, és visszatért Ajkára korábbi edzőjéhez, Farkas Andráshoz. A szélsőségek embere, igaz, 400 gyorson inkább közepes teljesítményt nyújtott. Nem volt olyan jó, hogy elkezdjük dörzsölni a tenyerünket a 800 vagy az 1500 előtt, de azért annyira rossz sem volt, hogy ebből ne lehetne még egy jó versenyt kihozni. Én már csak azért is drukkolok, mert Gergő nyilatkozatai élményszámba mennek.

A 400 gyorsnak már le is tudták a döntőjét, amit a kínai Sun nyert. Elképesztő ez a srác, aki nem mellesleg Kína első férfi úszó olimpiai bajnoka. Míg a kínai lányok inkább hírhedtek, míg híresek voltak a jó eredményeikről, addig a férfiaknál egyetlen szupersztárt sem tudtak kinevelni – egészen mostanáig. Sun nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy 200-tól 1500-ig megnyerje a gyorsszámokat. Ebből az első meg is van, ráadásul csont nélkül, merthogy körülbelül 3 testhosszt vert a mezőnyre a 8 hosszon. Rendkívül demoralizáló lehet ez az ellenfeleknek mindjárt az első versenynapon.

A nőknél is helyet kapott ez a szám az első nap programjában, mi pedig Kapás Boglárkáért izgulhattunk. Bogi 800 gyorson Európa-bajnok, úszott döntőt az olimpián, és két évvel ezelőtt a vb-n is. Rendszerint elindul 400-on is, hiszen remek bemelegítés a 800-ra, de semmiképpen nem az a fő száma. Délelőtt országos csúcsot úszott, aminek főleg azért örültünk, mert egyértelművé tette, hogy jól sikerült a formaidőzítés, meg tudja úszni egyéni legjobbját. A hab volt a tortán, hogy ezzel még a döntőbe is bekerült.

Nem tudom, a torta habjának mi lehet még a tetején (csokiöntet?), de a döntőben elért 5. helye mindenképpen az volt. Érdekes, hogy az időeredményén nem javított, a helyezésén viszont kettőt. Ennek az az oka, hogy 400-on rögtön döntőt rendeznek, tehát délelőtt mindenkinek szinte maximumot kell úsznia, hogy biztosan ott legyen a délutáni fináléban. Csak a legjobbak tehetik meg, hogy egy icipicit tartalékolnak. Bogi – rendkívül taktikusan – kicsit visszafogottan kezdett, s a végére is hagyott erőt, hogy reagáljon a kialakult versenyhelyzetre, és harcba tudjon szállni a pontszerző helyekért. Ezek után nem lesz könnyű a kedd reggeli 1500-as selejtező, de reméljük, a boldogság érzése felülkerekedik a fáradtságon. A számot különben az amerikai Katie Ledeczky nyerte, Sunhoz hasonló rajt-cél győzelemmel. Sokáig azt hittük, hogy akár Federica Pellegrini világcsúcsa is megdőlhet (ez a virtuális piros csík volt az egyetlen ellenfél), de ettől végül elmaradt a 16 esztendős tinilány. Azért 4 perc alá beszorította az időeredményét, amire az olasz világcsúcstartón kívül eddig senki sem volt képes. Ebben a számban született az első spanyol érem is Melanie Costa Schmid révén, nagy volt tehát az öröm a Palau Sant Jordiban.

A végére hagytam a 200 vegyest, amelyen bemutatkozott Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa: Katinka olyan időeredménnyel, amivel magát is meglepte. A legjobb idővel, s tekintélyt parancsoló úszással. Mögötte az olimpiai és világbajnok Ye Shiwen, akitől azért mindig tartok picit. Taktikus a leányzó, mert simán tud 4 másodperccel jobbat a döntőben, mint amit délelőtt úszott. Benne még lehet, hogy maradt egy pici, de az elődöntőben volt fél másodperc előnye Katkának, és neki sem kellett kiúsznia magát, senki még a közelében sem volt. Kétségkívül aranyesélyes ez a szám – és ha ez az, akkor a többi is remek lesz! Megkaptuk a visszaigazolást Katinka formájáról.

Zsuzsi is ott lesz a döntőben, a 8. helyen jutott tovább. Ő áprilisban egyéni csúcsot úszott ebben a számban egy eindhoveni kupaversenyen – jó lenne, ha a világbajnokságon ezen is tudna javítani.

A délutáni úszóprogram ideje alatt a férfi vízilabda-válogatott simán továbbjutott a legjobb nyolc közé, Merész András csapata is szépen menetel a női mezőnyben, úgyhogy minden adott egy vidám hétfőhöz.

Figyelmébe ajánljuk