Durva választási csalást követhetnek el a külhoni szavazatokkal: felnyitott borítékok, „segédkező” pártaktivisták

  • Gera Márton
  • 2018. április 6.

Választás 2018

Több délvidéki és erdélyi magyar is nagyon gyanús esetekről számolt be.

Miközben egyre több külföldön élő, de magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar számol be arról, hogy nem kapta meg időben a szavazólapját postán, más problémák is vannak a korábban már sokat kritizált levélszavazatok körül. A héten több portálnak is arról számoltak be az érintettek, hogy pártaktivisták segítik a szavazólapok „helyes kitöltését”, és néha még ennél furcsább esetek is előfordulnak.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/Veres Nándor

Ha gond adódik, van másik szavazólap?

A Fidesszel szövetséges, Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) már korábban is felhívta a figyelmet, hogy aktivistái szívesen „segítenek” majd a voksoláshoz szükséges adatlap megfelelő kitöltésében és a szavazásban is. Ez már önmagában felveti a kérdést, hogy mennyire tud így megvalósulni a szavazás titkossága, és az aktivisták mennyire szólnak bele abba, hogy a választók kire adják a voksukat. Nem megnyugtató, hogy a Délhír nevű délvidéki portál több olvasója is különös esetekről számolt be. Volt, aki szándékosan érvénytelenül szavazott, de miután a VMSZ aktivistái begyűjtötték a szavazatát, jött is a telefon, hogy miért nem szavazott érvényesen. Ez pedig azt jelenti, hogy a borítékot biztosan felnyitották. Más azt mesélte, hogy az aktivista is ott volt mellette, amikor kitöltötte a szavazólapot, ám véletlenül azon nem a választani kívánt pártot jelölte meg, mire a VMSZ aktivistája jelezte, hogy nincs gond, mivel az ilyen hibák miatt van nála pár üres szavazólap. Ez arra utalhat, hogy az aktivista törvénysértő módon korábban begyűjthetett üres szavazólapokat másoktól. Kerestük a VMSZ-t, de arra hivatkozva, hogy ma csak délután 13.00 óráig dolgoznak, nem tudtak senkit kapcsolni a vezetőség tagjai közül, visszahívást pedig nem tudtak ígérni.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke megmutatja a levélszavazatot. Képünk illusztráció!

Pálffy Ilona, az NVI elnöke megmutatja a levélszavazatot. Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ők majd biztonságban eljuttatják

magyarnarancs.hu-nak egy forrás azt állította, Erdélyben a Fideszhez egyre közelebb álló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aktivistái a főkonzulátus autójával járják a városokat, hogy az érintetteket szavazásra kapacitálják. Az RMDSZ ráadásul már április elején felhívta a figyelmet, hogy nem érdemes a román postára bízni a levélszavazatokat, a választók egyenesen a konzulátusra vigyék azokat, de ha akarják, leadhatják a párt megyei szervezeteinek irodáiban is. Érdekes, hogy a szintén a Fideszt támogató Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is arra buzdít egy szórólapon, hogy önkéntes segítők segítenek annak, aki bizonytalan a szavazólap „helyes kitöltését illetően”, és „biztonságban” el is juttatják a szavazólapot a főkonzulátusra.

Megkerestük Pálffy Ilonát, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökét, aki azt mondta, hogy szerinte az önmagában nem törvénysértő és nem minősül választási csalásnak, ha a pártok gyűjtik össze a levélszavazatokat. Pálffy szerint a levélszavazás bizalmi kérdés, mindenkinek „szíve joga, hogyan juttatja el a szavazatát” a megfelelő helyre, az ugyanakkor természetesen törvénysértőnek minősül, ha kiderül, hogy levélszavazatokat összegyűjtő pártok felbontják azokat.

merce.hu közben arról írt, hogy az NVI olyan levélszavazatokat is érvényesnek minősíthetett, amelyeket láthatólag már korábban felbontottak, hiszen a felbontás ellenőrzésére szolgáló biztonsági csík elszíneződött. Az MSZP megfigyelője jelen volt a történtekkor, így jegyzőkönyvet vetetett fel, és kifogással élt a Nemzeti Választási Iroda felé.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.