Nálunk nem vizsgálható sem Pharaon, sem az orosz titkosszolgálat tevékenysége

  • narancs.hu
  • 2016. december 14.

Villámnarancs

A Fidesz nem engedi, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tegye a dolgát.

A Pharaon-ügy nagyjából az összes ellenzéki párt szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legveszélyesebb nemzetbiztonsági ügye. Mióta cikkünk nyomán újra címlapokra került a szaúdi szomszéd tevékenysége, különböző biztonságpolitikai szakértők egymásra licitálva ecsetelték a helyzet komolyságát. De mondunk jobbat: maga Orbán Viktor is azt mondta, hogy amerikai titkosszolgálati játszma zajlik a háttérben. Vagyis mindenki szerint baj van, nem kicsi.

Ennek megfelelően ma az ellenzéki képviselők indítványozták, hogy a nemzetbiztonsági bizottság indítson ténymegállapító vizsgálatot. De a Fidesz leszavazta.

Az orosz titkosszolgálat egyre agresszívebb nyomulása az egész nyugati világban a legfontosabb kérdések között szerepelt idén. Kelet- és Közép-Európa a legveszélyeztetettebb térségek között van, több országban komoly parlamenti vizsgálatok zajlottak és jutottak dermesztő eredményekre az orosz ügynökök aktivitását illetően. De független tudományos műhelyek – például az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) vagy a Finn Külügyi Intézet – is kutatta a magyarországi műveleteket. A bőnyi gyilkosság pedig megmutatta, mennyire kézzelfogható nálunk ez a fenyegetés. Most az LMP kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság is kezdje már végre el a munkát…

De a Fidesz ezt is leszavazta.

Vagyis feltett kézzel nézzük, ahogy a külföldi titkosszolgálatok behálózzák az országot és a politikusainkat. Orbán Viktor téved, ha azt hiszi, ő nem ütheti meg a bokáját miattuk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.