Semjén Zsolt azt tette, amihez legjobban ért: megtapsolta a csodaőzbak szobrát

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 7.

Villámnarancs

Fazekas miniszter és L. Simon államtitkár is megtekintették a szobrot, csak azt felejtették el közölni, hogy ki ejtette el annak idején azt a világrekorder őzbakot.

A menekültválság miatt elmennek mellettünk a legfontosabb hírek. Azt is csak most vettük észre, hogy milyen nagy események zajlottak szombaton Soponyán, ahol a IX. Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon a magyar kormány rendkívül magas szinten képviseltette magát.

Széles körű megtekintés

Széles körű megtekintés

Fotó: Facebook

Fazekas Sándor miniszter a magyarok vadhúsfogyasztási teljesítményét kevesellte, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar vadgazdalkodás teljesítményét méltatta, L. Simon László miniszterhelyettes pedig az ünnepélyesen felavatott szobor művészi értékeit emelte ki. Az MTI tudósítása szerint „megemlítette, hogy az őzbak szobrának alkotója Bíró Lajos szobrászművész, aki rendkívül érzékenyen képes állatokat ábrázolni”.

Azt az állami hírügynökség és a fesztivál honlapja is elfelejti megemlíteni, s a tudósítások alapján a kormánytagok sem hozakodtak elő vele, hogy milyen körülmények között lőtték azt a hatalmas őzbakot éppen ötven évvel ezelőtt.

false

 

Fotó: kormany.hu

A történet a Magyar Vadász szórakoztató cikkében olvasható: „A távcsőben feltűnő hatalmas őztrófea híre villámgyorsan eljutott a fehérvári vadászközpontba, annak vezetője, Jankó János pedig július 22-én felszólt a minisztériumba, hogy egy Kádár János puskacsövére illő kapitális őzbak vár kilövésre a területen. A párt első embere visszaüzent, ha ráér, majd megy. De nem ment. (...) Kádár átengedte a kilövést Cseterki Lajosnak. Ő akkor az MSZMP központi bizottságának titkára volt.” Később a dátumot és a helyet is meghamisították, tehát a híres „martonvásári őzbakot” valójában nem is ott lőtték.

Persze érthető, hogy a pártállami közreműködést senki nem akarja reklámozni. Hiszen éppen itt, Soponyán sikerült Lázár Jánosnak és arisztokrata társainak lelődözni 900 fácánt nem is olyan régen, és most, a szoboravatáson is ott virított Semjén, Fazekas és L. Simon. A múltra azért nem érdemes emlékezni, mert rögtön nyilvánvalóvá válna, mennyire hasonlít a jelenhez.

Vadászvilág Magyarországon

Vadászat és politika összefüggéseit négyrészes cikksorozatunk is párját ritkító részletességgel tárgyalta.

Nem vérre szomjaznak

A gazdasági-politikai körök vadászszeánszai sokakat izgatnak. Mi minden dőlhet el egy ilyen eseményen? Cikkünk írása során számtalanszor hallottuk: nem kell ezt az időtöltést túlmisztifikálni. De mennyire segíti az objektív kép kialakítását a transzparencia hiánya?

Titkok könyvei

Korábban az elvtársaktól a polgártársakig követtük nyomon a magyarországi politikai és gazdasági elit vadászatait. Mindkét csoportra jellemző, hogy tagjai térítésmentes vadászatok vendéglistáin szerepelnek – de milyenek is ezek a „csapatépítő tréningek”, és van-e alapja a közvagyon károsítására vonatkozó, újra és újra felmerülő vádaknak?

Hatalmukba kerítették

Magyarország majd’ minden négyzetkilométere vadgazdálkodási egység: a legértékesebbeket és legnagyobbakat a volt állami gazdaságok új tulajdonosai és az állami erdőgazdaságok birtokolják. Milyen kapcsolat van a magánkézben lévő vadparadicsomok, a kincseket rejtő állami erdők és a földtulajdonosok kényszerű közösségei között?

Élve vagy halva

Ki a legnagyobb vadász idehaza? Hol vadászik Semjén Zsolt, Tasó László és Mészáros Lőrinc? És már megint Felcsút.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.