Visszhang: kiállítás

Koronczi Endre

Ha a feketét egy fogalommal keverem össze

  • - dck -
  • 2021. június 30.

Visszhang

Koronczi a kilencvenes évek vége óta foglalkozik a széllel (legyen az mesterségesen keltett vagy természetes), „kutatásait” pedig a Ploubuter Park Projekt keretében prezentálja.

Most a tavaly Dunaújvárosban bemutatott anyag szerves folytatását láthatjuk. Némiképp zavaró, hogy nem tudható pontosan, mi is lenne a kiállítás címe, mert a galéria honlapján a „Ha a feketét egy fogalommal keverem össze” mondat szerepel, az exindex.hu portálon viszont a cím kiegészül egy határozószóval: „Ha a feketét egy fogalommal keverem össze visszafelé”. Pedig Koronczinál a címeknek jelentősége van (még akkor is, ha a látogató nem feltétlenül tudja követni metaforikus, szimbolikus, lételméleti vagy éppen mögöttes jelentésüket).

Szerencsére a kiállított szélfestmények és -rajzok nem maradnak magyarázat nélkül, a szintén kiállított videóban elhangzó, 10 perces szöveg szerint a fekete-szürke-fehérben tartott (néha szándékolt „hibaként” a művészre jellemző citrom- vagy kanárisárga színnel „pettyezett”), nagy méretű és absztrakt festmények úgy festik meg a szelet, hogy nem ábrázolják (hiszen azt lehetetlen is volna), hanem újrateremtik.

A szélfútta, természetben készülő festmények installálása is emlékeztet a plan-air festményekre, nem a falon sorakoznak, hanem kissé megdöntve, kis „bakokon” állnak. Ám a rajzok mégis ábrázol­nak olykor valami szélalakot (pl. tornádótölcsér). Kellemes kiállítás, újabb bizonyíték arra, hogy a művész mindenkinél jobban ismeri a szelet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.