Visszhang: színház

Magyarosaurus Dacus

Visszhang

A Monarchia utolsó évtizedei egészen különös, kalandos életű alakokat termeltek ki.

Itt van mindjárt Nopcsa Ferenc, aki majdnem albán király lett, keresztül-kasul utaz­ta a Balkánt, kémjelentéseket írva közben, és felfedezte az erdélyi dinoszauruszt. Gianina Cărbunariu író-rendező és Boros Kinga fordító-dramaturg korabeli forrásanyagokat használva próbált közelebb férkőzni Nopcsához. Az eredmény egyfajta játékos, színes-szagos dokumentarista, horizonttágító revü, amely a szó legjobb értelmében közérthető módon mutatja fel egy történelmi alak egyik lehetséges olvasatát és az olvasás egyik lehetséges módját.

Az alkotók ugyanis nem egy integráns személyiségből, egy nagy, folytatólagos egészből indultak ki, hanem az egyént alkotó, olykor egymásnak is ellentmondó, időben is változó összetevőkből.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.