Visszhang: film

Szent pók

  • 2022. október 12.

Visszhang

Ez egy sorozatgyilkosos film, de nem a redundáns részletességgel bemutatott gyilkosságok a legszörnyűbbek benne.

Irán egyik vallási központjában, a havonta egymillió zarándokot fogadó Meshedben élő Szaid Hanaje a kétezres évek elején 16 prostituáltat ölt meg „vallási” okokból, magát Allah a várost megtisztítani hivatott szolgájának tekintve. Ez idáig szimpla mentális betegség, amely perverzióval társul (a már megfojtott nők… – hát hogy mondjam? – nem hagyják hidegen az erkölcs szigorú őrzőjét). Az viszont messze túlmutat egy szabványos thriller keretein, hogy mások is hősként tekintenek az aberrált bűnözőre. Amikor a titokban a gyilkossal szimpatizáló hatóságok helyett egy életét kockára tevő újság­írónőnek köszönhetően bíróság elé áll, tömegek tüntetnek mellette. Kiskamasz fia büszke apjára. Az újságírónő kézi kamerája előtt lelkesen mutatja hol és hogyan gyilkolt a papa. Majd betekeri szőnyegbe a játékban az áldozat szerepét játszó húgát, aki belemosolyog a kamerába: „most halott vagyok ám”. Hatéves.

A film nemcsak a nappal szelíd, éjjel kíméletlen alak, de az őt leleplező bátor nő történetét is elmeséli – aki nem lett (a 17.) áldozat, s akit nem kapott meg a tessék-lássék nyomozást vezető, nőkkel való erőszakoskodásban különösebben nem gátolt rendőrtiszt sem.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.