"Elment a kedvem a pesszimizmustól" - Bëlga

  • - minek -
  • 2007. november 29.

Zene

Nemrég került a boltokba a Bëlga negyedik, Zigilemez című albuma: ennek ürügyén kérdeztük Mégötlövést és Bauxitot, a nem hiphopzenekar két frontemberét/MC-jét/szövegládáját. Optimizmusuk szerencsére töretlen. És a sajtómunkások is megkapják a magukét.

Magyar Narancs: Az új albummal kapcsolatos reflexiókat olvasva szinte már az a benyomásom támadt, hogy némi túlzással élve intézménnyé, hivatkozási alappá, sőt mércévé váltatok a honi könnyűzenében, legalábbis így kezelnek titeket. Ez zavar, vagy jólesik?

Mégötlövés: Nekünk is mondták már páran. Jó érzés, örülünk is neki, mikor ilyet hallunk.

Bauxit: Köszönjük szépen, jólesik és remek érzés, de szerintem igazából nincs is mérce, csak viszonyítások. Persze, kellenének a mércék, de azok sohasem abszolutizálhatók, s inkább a társadalom közmegegyezésén kell, hogy alapuljanak.

MN: Egy internetes zenei portál (quart.hu) egyenesen kortárs írókat, irodalomtörténészeket, sőt filozófusokat kért fel az új számok értékelésére - olvastatok már olyan elemzést saját magatokról, ami még titeket is meglepett?

M: Mi is láttuk: nekem tetszik a kezdeményezés, mert ez az első olyan kritika, amit jónak tartok, ha mindből kiveszem a puszta dicséretet vagy az ellenszenvet. Mindegyik albumunk után jó lett volna valami hasonló, amiből aztán a többi újságíró, lemezkritikus is kiindulhatott volna, és akkor nem írnának annyi hülyeséget, mint szoktak.

B: Én is élvezettel olvastam ezeket az írásokat, mert itt találtam megalapozott érveket, ellenérveket, polémiát is, s nem csupán az történt, hogy a kritikában valaki felsorolja, hogy miről is szólnak a számok, majd levonja a konzekvenciát, nem tudom, mi alapján, amiben általában gyakoriak az ilyen szavak, mint a "paródia" és a "vitriolos".

MN: Tényleg ennyire fárasztó a sajtómunkásokkal való kapcsolat, mint azt a Mit parodizálsz? sugallja? Gondoljátok, hogy ezzel meg az utolsó számmal - California (hiphopzeneka) - sikerül megelőzni a további efemer kérdéseket?

M: Azért azt nem gondoljuk. De ezután legalább széttárhatjuk a kezünket, és mondhatjuk: mi mindent megpróbáltunk...

B: Nem vagyunk sajtóellenesek, de úgy tűnik, van, aki azt gondolja, hogy majd helyette keressük meg a pénzét. Nem kell felkészülni, utánanézni semminek, csak be kell rajtunk nyomni egy gombot, és ömlik belőlünk a szó. Ez szerintem nem újságírás.

MN: Honnan ez a javíthatatlan optimizmus - már ami országunkat illeti. Gondolok itt többek között a Boros vagy a De szar itt élni című számra.

M: Ez velünk született, mindnyájunkkal - kivéve Tokyót. Õ sem pesszimista, csak reálisan látja/láttatja a dolgokat.

B: Kurva jók itt az adottságok. Érdemes viszszatérni ezekhez az alapokhoz, és újragondolni az ittlétet. Nekem például nincs kedvem többé szenvelegni, ahogy megannyi honfitársunk teszi ebben az országban. Elment a kedvem a pesszimizmustól.

MN: Az új lemezen - a megszokott ragga-reggae alapokon kívül - meglepően sok és jól sikerült retró/elektropop alapú sláger található. Nektek mennyire jön be a már évek óra tartó nyolcvanas évek revival? Pláne annak tükrében, hogy - mintegy szerencsétlen történelmi véletlenként - nálunk pont ez volt a késő Kádár-kor.

M: Ez Titusz érdeme a lemezen, engem nem nagyon fog meg - de amit Titusz csinált ebből, az tetszik, valósággal megihletett.

B: Mindenről a Verseny utcai bolhapiac szintetizátorkínálata tehet.

MN: A Bëlga lemezeire mindig is jellemző volt, hogy zeneileg (is) üdítően sokszínűek. Hogy csak rövid felsorolást tartsak: diszkó, metál, elektropop, drum and bass, turbófolk, ragga és hiphop után/mellett mi jöhet még?

M: Nem tudjuk, de biztos lesz még valami, amit ki akarunk próbálni.

B: Hangos beatzene.

MN: Terveztek élő zenekari fellépés(eke)t? Vagy az túl macerás lenne?

M: Szokott lenni és még lesz is. De amúgy igazad van, sok vele a macera, viszont vannak olyan számok, amiket koncerten csak zenekarral lehet előadni.

MN: Ehhez kapcsolódóan: az öt-hat órányi potenciális koncertprogramból (mondjuk ennyi az eddigi albumok terjedelme) hogyan áll össze az élő fellépések menüje?

M: Idén még sokkal több lesz a friss albumról a koncerteken, de jövőre, amint látjuk az új album dalai által keltett reakciókat, a program feltöltődik a régiekkel, és körülbelül minden albumról ugyanannyi szám lesz hallható élőben.

B: Ja-ja, most az új albumon van a hangsúly. De az előző lemezeken is vannak olyan számok, amiket még nem is koncerteztünk le.

MN: Van olyan darab a korábbi Bëlga-korszakokból, amit már illetve most nem adnátok elő? És nem azért, mert az történetesen Paizs Miki száma volt...

M: Természetesen van. Nem mindegyik számunk jó koncerten - viszont vannak kifejezett koncertszámok, azokat erőltetjük továbbra is.

B: Igen. Meg a helyzettől is függ. Meg a kedvünktől. Meg mások kedvétől.

MN: Amikor mintegy felkészülés gyanánt elővettem a korábbi lemezeiteket, rögvest szemléletesebbé vált, hogy a Zigilemez (öt év leforgása alatt!) már a negyedik komplett zeneanyagotok, ráadásul a legutóbbi dupla volt. Szinte már egy teljes, de legalábbis egy fél életmű, nemde? Vagy csak most jön a java?

M: Ezen még nem gondolkoztunk, általában nem gondolkozunk életművön. Csak csinálgatjuk.

B: Nekem a végcélom a tizenkét Bëlga-cédés díszdobozreklám az Eurosporton.

A zenekar lemezbemutató koncertje december 1-jén lesz a Petőfi Csarnokban

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?