esemény - NIBELUNG-VÍKEND

  • Kovács Bálint
  • 2010. január 21.

Zene

Hogy egy DVD-n vannak extrák is, azt már rég megszoktuk - az már ritkább, hogy a képernyő előtt fél méterrel elevenedjenek meg a kimaradt jelenetek meg a csatolt videoklip. Pont úgy, ahogy a Szuez Film Nibelung-víkendjének, azaz A Nibelung-lakópark című Krétakör-előadás mozifilmes és DVD-s megjelenését népszerűsítő minifesztiváljának második napján történt. A "Krétakör ex-társulatának meglepetés műsora" mindazonáltal nem valamiféle egyszeri és megismételhetetlen réunion volt, ahogy azt a keményvonalasabb rajongók várhatták, sokkal inkább afféle betekintés egy osztálytalálkozóba: abba a részébe, amikor a csapolt sör már elfogyott, és az első tömények hatására az egykori sorstársak egymás hátát lapogatva felidézik szép napjaikat.
Hogy egy DVD-n vannak extrák is, azt már rég megszoktuk - az már ritkább, hogy a képernyõ elõtt fél méterrel elevenedjenek meg a kimaradt jelenetek meg a csatolt videoklip. Pont úgy, ahogy a Szuez Film Nibelung-víkendjének, azaz A Nibelung-lakópark címû Krétakör-elõadás mozifilmes és DVD-s megjelenését népszerûsítõ minifesztiváljának második napján történt.

A "Krétakör ex-társulatának meglepetés mûsora" mindazonáltal nem valamiféle egyszeri és megismételhetetlen réunion volt, ahogy azt a keményvonalasabb rajongók várhatták, sokkal inkább afféle betekintés egy osztálytalálkozóba: abba a részébe, amikor a csapolt sör már elfogyott, és az elsõ tömények hatására az egykori sorstársak egymás hátát lapogatva felidézik szép napjaikat. A hangulatot már Tilo Werner megalapozza, aki a film végén a színpadra lépve újra kifejti (ahogy pár perce a vásznon is), hogy az elõadásból filmet készíteni tényleg hülyeség volt, azt a két embert meg, akik jelentkeznek a "kinek tetszett a film?" kérdésre, kiküldi díszletet pakolni. Cserébe a többiek õt cikizik német akcentusa miatt, Tóth Orsi meg röhögõgörcs miatt kényszerül csaknem feladni szereplését, mikor Nagy Zsolt sokadszor is hajlamot mond halljam helyett - de aztán az egyik kolléga közbeszól: csináljuk komolyan! Ezt persze még õ sem gondolja komolyan. A filmvetítés után ébredezõ nézõknek bejön mindez - õszintébbnek érezhetik a poénkodást, mint ha ebben a húsz percben kívánták volna a színészek felidézni mûvészetük esszenciáját.

Egy valódibb újjáalakulás zárja az estet: a parkolópályára állt SzínészTáncZenekar ad hibátlan koncertet. Igazi örömzene lelkes és jó zenészekkel, a Besame Muchót elsuttogó Scherer Péterrel, a Johnny Cash-imitátor Tilo Wernerrel, a bármeddig elhallgatható Láng Annamáriával. Sárosdi Lilla viszont hiába próbál a nézõknek háttal álló, zsebre dugott kezû dzsesszdívát alakítani: az állandó fültõl fülig mosoly miatt sehogy sem hiteles.

KINO, január 17.

****

Figyelmébe ajánljuk