Beatles 50

Hasonmásverseny és hegedűszó

  • narancs.hu
  • 2012. június 1.

Zene

Edvin Martonnal és Mikó Istvánnal emlékezhetünk a Beatlesre, tényleg már csak ez hiányzott. Reméljük, csupán a véletlennek köszönhető, hogy mindezt a Bodies 2 – Preparált testek című kiállítás sajtófőnöke jelentette be a VAM Design Centerben.

„Idén lesz 50 éve, hogy a világ mindmáig leghíresebb zenekara, a Beatles létrejött – Ringo Starr dobos találkozott John Lennonnal, Paul McCartneyval és George Harrisonnal. (...) A VAM falai között megrendezésre kerül a Beatles megalakulásának 50. évfordulója alkalmából A Beatles örök című jubileumi rendezvénysorozat” – olvashattuk annak a sajtótájékoztatónak a háttéranyagában, amit ma délután rendeztek a Király utcai VAM Design Centerben. A Mikó István és Edvin Marton, illetve a legjobb hazai (sőt Liverpoolban is eredményes) tribute-bandának tartott Blackbirds nevével fémjelzett színes forgatag minden bizonnyal kellemes perceket szerez mindazoknak, akik erre kíváncsiak. Kedvcsinálónak Edvin Martont idézzük: „Azt gondolom, hogy mindennek az alapja a klasszikus zene, és mivel a Beatles a pop-rock klasszikusa, kihívásnak tekintem a felkérést.” Mindehhez a hegedűvirtuóz annyit tett hozzá, hogy most kínai turnéra utazik, karácsonykor pedig egy nagy budapesti koncertet ad, de azért megígérte azt is, hogy július 19-i és augusztus 16-i koncertjén, amelyet a Blackbirdszel közösen ad, magával hozza Stradivariját is. Alig várjuk.


Fotó: Sióréti Gábor

 

Más lapra tartozik, hogy nekünk inkább egy vérbeli rajongó, Kiss Miklós hozta meg a kedvünket, aki olyan relikviákat mutatott be, mint az 1963-as amerikai kiadású Love Me Do kislemez, egy 1964-es eredeti és természetesen dedikált Dezo Hoffman- (Hoffmann Dezső-)kép, vagy éppen egy mozambiki válogatásvinil, és akkor nem is szóltunk azokról a szovjet Beatles-kislemezekről, amelyek borítóján az Abbey Road helyett a Nyevszkij proszpekt látható, a sárga tengeralattjárót pedig az Aurora cirkálóval helyettesítették.

Vélhetően ezek a relikviák láthatók lesznek a kiállításon, amelyet június 16-án, a Múzeumok éjszakáján nyitnak a Király utcában, és amihez a koncerteken túl olyan események is csatlakoznak – egyelőre még nem tudni, mikor –, mint a Beatles-rajongók és -gyűjtők napja, az amatőr tribute-zenekarok versenye, és persze a hasonmásverseny sem hiányozhat.

Figyelmébe ajánljuk