koncert - HORACE ANDY & ASHLEY BEEDLE

  • - minek -
  • 2009. április 16.

Zene

Amikor az érdemdús Strut kiadó útjára bocsátotta Inspiration Information nevű sorozatát, a legnagyobb várakozással tán éppen az Andy-Beedle duó produkcióját várta a világ. Nem is csoda: a csodagyerekként indult (első szólólemezét 1969-ben, még 18 évesen jegyző) Horace Andy a reggae műfaj egyik élő legendája, aki számos, a lakályos műfaji kuckón túllépő kalandozással is öregbítette hírnevét - elég legyen csak a Massive Attackkel közös felvételeire utalni.
Amikor az érdemdús Strut kiadó útjára bocsátotta Inspiration Information nevû sorozatát, a legnagyobb várakozással tán éppen az Andy-Beedle duó produkcióját várta a világ. Nem is csoda: a csodagyerekként indult (elsõ szólólemezét 1969-ben, még 18 évesen jegyzõ) Horace Andy a reggae mûfaj egyik élõ legendája, aki számos, a lakályos mûfaji kuckón túllépõ kalandozással is öregbítette hírnevét - elég legyen csak a Massive Attackkel közös felvételeire utalni. Beedle pedig az elektronikus tánczene állócsillaga, aki szinte végtelen számú, zömmel minõségi produkcióval gyarapította rajongói zenetárát. A vastagon retró hangulatú (a kilencvenes évek reggae/dub/ragga által inspirált, de azért alapvetõen már inkább brit-európai, downtempo tánczenéit idézõ) albumot tulajdonképpen kellemes végighallgatni - csak éppen azt volt nehéz elképzelni, miként ültetik mindezt színpadra.

Nos, az A38-as koncert tanúsága alapján még érdemes dolgozni a produkción - mellesleg idejük lesz rá, elvégre a turné elsõ állomását szentelték nekünk, ami egyrészt bájos dolog, másrészt a fõpróbát meghagyhatták volna másnak. Nekünk egy csonka kísérõzenekar jutott egy majdnem funkciótlan billentyûssel, egy csak kevéssel haszontalanabb gitárossal, no és Ashley Beedle-lel, akit nem annyira az elektromos dob virtuózaként tanult meg tisztelni a világ (tényleg, egy pár órás szettet inkább elviseltünk volna tõle...). A militarydresszben pompázó Horace Andy fölött ugyan nem múltak el nyomtalanul az évek, rossz nyelvek szerint a szövegeket egyelõre még tanulja (addig is puskázza), a hangja viszont szinte a régi - pontosabban: amennyit karcosodott, anynyival tûnik érettebbnek. Az új lemez számaira (és csak arra...) épülõ koncertprogram mindenesetre kissé még hevenyészett - az egészséges és szórakoztató eklektika a színpadon mindenféle koncepció hiányaként tûnik fel, ezt pedig gyors figyelemmegvonással szokta büntetni a türelmetlen publikum.

A38 hajó, április 9.

***

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.