koncert - ONYX

  • - vincze -
  • 2009. december 17.

Zene

Akinek magyaráznom kellene a két brooklyni unokatesó, Fredro Starr és Sticky Fingaz hiphopbandájának karrierjét, az valószínűleg életében nem hallgatott ilyesfajta zenét - legfeljebb a Slam refrénjének védjegyszerű töttörö-töttörőzése rémlik neki a kilencvenes évek MTV-jéről meg a korabeli házibulikról -, akinek pedig nem, az jó eséllyel ott volt ezen az estén a közel telt házas A38-on. Utóbbiak láthatóan tisztában vannak az összes Onyx-slágerrel meg a szólólemezekkel, a balhékkal, és gyertyát gyújtanak minden évben a rákban elhunyt egykori Onyx-tag, Big DS emlékére.
Akinek magyaráznom kellene a két brooklyni unokatesó, Fredro Starr és Sticky Fingaz hiphopbandájának karrierjét, az valószínûleg életében nem hallgatott ilyesfajta zenét - legfeljebb a Slam refrénjének védjegyszerû töttörö-töttörõzése rémlik neki a kilencvenes évek MTV-jérõl meg a korabeli házibulikról -, akinek pedig nem, az jó eséllyel ott volt ezen az estén a közel telt házas A38-on. Utóbbiak láthatóan tisztában vannak az összes Onyx-slágerrel meg a szólólemezekkel, a balhékkal, és gyertyát gyújtanak minden évben a rákban elhunyt egykori Onyx-tag, Big DS emlékére.

Annak ellenére, hogy Sticky Fingaz és Fredro Starr külön videoüzenetben ígérte meg a hazai hiphoppereknek, hogy a két gettóharcos le fogja csavarni mindenki fejét, én a legkeleteurópaibb haknit vártam ettõl a csapattól, olyat, amilyennel a levitézlett MTV-sztárok szokták büntetni a népet, amikor épp némi pénzre van szükségük, hogy ne kelljen eladni a harmadik Lamborghinit is a gyûjteménybõl. Ezt a félelmet úgy söpörte el a vadul gesztikuláló, felszabadultan ugrálva a színpadon szántó-vetõ Sticky Fingaz látványa, mint tornádó a madárfészket. Ennek az embernek még mindig olyan a hangja, mintha fellépés elõtt üvegszilánkokkal gargalizált volna, és még mindig szinte hallani lehet, ahogy az erõszakos szövegdarálás közben csikorgatja a fogait - az Onyx zenéje pedig még ma is változatlanul állat. Bár a borzalmas megszólalás eltüntette a dalok rafinált, gonoszkásan kúszó-mászó hangmintáit, a klasszikus recept (vegyél egy jó bunkó középtempót, és adj hozzá egy olyan refrént, ami kellõen egyszerû ahhoz, hogy hatszáz ember egyszerre ordítsa) itt is tökéletesen mûködött. Talán a Sick Of It Allon rengett utoljára ennyire a hajó az ugráló közönségtõl, másrészt éjféli kezdés és szar hangzás ide vagy oda: lehet rossz egy olyan koncert, ahol az elején elhangzik a Throw Ya Gunz, kicsit késõbb az All We Got Iz Us, aztán meg természetesen a kihagyhatatlan Slam?

A38 hajó, december 10.

****

Figyelmébe ajánljuk