koncert -Tinariwen

  • - kyt -
  • 2011. augusztus 4.

Zene

Az elmúlt évek során több ízben leírtuk már a mali illetőségű, de tuareg kultúrájú és önazonosságú zenekar keletkezéstörténetét - fegyveres felkelés, líbiai menekülttábor stb. -, hiszen a kétezres években felléptek a Szigeten és a MűPában is.
Az elmúlt évek során több ízben leírtuk már a mali illetõségû, de tuareg kultúrájú és önazonosságú zenekar keletkezéstörténetét - fegyveres felkelés, líbiai menekülttábor stb. -, hiszen a kétezres években felléptek a Szigeten és a MûPában is. Az éjszakai tinédzserjátszótérként ismert Zöld Pardonban ezúttal a törzsközönségnél egy-két generációval idõsebb hallgatóság gyûlt össze a koncertjükre, és nem érhette szó a helyszínt sem méretében - elég jól megtöltöttük a nézõteret -, sem hangulatában.

Változatlanul a tõlük megszokott és a "mali bluesnál" nyersebb, súlyosabb repetitív "sivatagi bluest" játszották, amelynek persze nem sok köze van a blueshoz, legalábbis ami a dallamvilágot illeti, hiszen az nem a blues-, hanem a pentaton skálára épül (plusz a díszítések). Mivel a zenészek - egy kivétellel - az arcuk nagy részét elfedõ, a széltõl és homoktól védõ hagyományos tuareg sivatagi ruházatukban léptek fel, nem világos, változott-e a felállás az évek során. A korábbi fellépéseken jelen lévõ vokalista nõk viszont ezúttal (vagy netán végérvényesen?) távol maradtak, ami lehet, hogy szegényebbé tette a hangzást, ugyanakkor azonban még jobban kiemelte a zene sötét tónusú, komor, de távolról sem szomorú, inkább a végtelenség érzetét keltõ szikár lüktetését.

A koncert elején az akusztikus gitáros állt az elõtérben, aki vagy új tagja a zenekarnak, vagy az évek során megtanult néhány szót angolul és franciául, mindenesetre átvette a hülye szokást, hogy meg kell kérdezni, all right vagyunk-e, ill. ca va-e, de nem vitte túlzásba, késõbb pedig olykor módosított a zene megszokott színvilágán. A fedetlen fejû, szigorú fellépésû elektromos gitáros a hagyományos, rezzenetlen Tinariwen-attitûdöt képviselte, és hamarosan eljutottunk egyfajta levegõs, heroikus révületbe, amelyet csak fokozott egy-egy éles, rövid, fegyelmezett és pontos gitárszóló. Nagyszerû koncert volt, és még a rossz idõ is szünetelt.

Zöld Pardon, július 27.

*****

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.