Visszhang: lemez

Konyha 5

Zene

Szepesi Mátyás zenekara számára A Dal 2019-es ki­adása hozta meg az igazi ismertséget: Százszor visszajátszott című számuk önálló életre kelve az egészen szédületes 11 millió lejátszást is meghaladta már. Legújabb lemezük a számmisztika és az időutazás jegyében fogant.

Szepesi Mátyás zenekara számára A Dal 2019-es ki­adása hozta meg az igazi ismertséget: Százszor visszajátszott című számuk önálló életre kelve az egészen szédületes 11 millió lejátszást is meghaladta már. Bár ezt azóta még csak megközelíteni sem tudták, így is jó néhány fülbemászó és rádióbarát slágerrel álltak elő. Szepesi szövegíróként is keresett lett, többek között Odettnek és a Margaret Islandnek is dolgozott.

Legújabb lemezük a számmisztika és az időutazás jegyében fogant: az első öt dal öt évtizedet fog át a zenében, és a 70-es évek funkjától (San Francisco) a 80-as évek szintiszőnyegén táncoló szomorú diszkóján és a 90-es évek elektronikájával kacérkodó rockzenéjén keresztül jut el a mai modern popzenéig. A Kikövet című dal különösen erős lett, amelyben a vendég közreműködő, a főként billentyűsként ismert Szebényi Dániel nem először bizonyítja be, hogy énekesként is érdemes számolni vele.

Az album második felében az elmúlt másfél évben megjelent dalok kaptak helyet (Napjaink lapjai, Még csak szavak, Mindig idebent, Mire vársz?), ezek producere Toldi Miklós volt, míg a többié a csapat basszusgitárosa, Haller Dániel. A munkamegosztásnak köszönhetően a zenei összkép – öt számban fúvósok is helyet kaptak – minden eddiginél színesebb. A szövegek egytől egyig erősek, ráadásul szinte minden dalban akad olyan sor, amely akaratlanul is megragad az ember fejében. Érdekesség, hogy a dalokhoz Haász János írt novellákat, amelyeket a SZIFOnline portálon lehet elolvasni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk