könyv - 7 RÉTEG 3

  • Mikó Ivett
  • 2011. január 20.

Zene

A minimáldizájnba álmodott borító erõsen szubkulturális vállalkozást takar - a "gördeszkás társadalom" állta az ezerpéldányos underground kiadvány költségeit. A 7 Réteg egy 2008-ban indult sorozat, melynek harmadik részéhez értünk; mondhatni, az értelmiségi deszkások missziója ez, tán abból a célból, hogy megmutassák, fontosabb dolguk is akad, mint az aszfalton ízizni.

A mû fekete-fehér képanyaga nem ragad le a trükkök vagy a sokkoló esések-látványsérülések ábrázolásánál. Stílszerûen a grafika-rajz kategóriával kezdik a tárlatot. A hobbimunkák között érdekes Faniszló Ádám Neptunus-ábrázolása, és a floppyk közé applikált velociraptor (Korok címû munkájában). Az egyszerûen fogalmazó irodalmi blokkban égõ csipkebokorként jelenik meg elõttünk egy ízig-vérig kortárs szöveg, a Parti Nagy Lajoson szocializálódott Závada Péter Gillette Szimfóniája. A kötet érdemi részét a fotók adják. Ed Templeton nem elég, hogy kaliforniai pro-skater, de a képzõmûvészet minden ágán függ: festõ, fotós, videomûvész, grafikus és szobrász - munkáiból térre szabott installációt készít hamarosan az Ernst Múzeumnak. A szintén amerikai Jai Tanju természetfotóival véteti észre magát. A hazai fotósok érzelmi és élethelyzeti ábrázolásra törekszenek, úgy tûnik, hogy környezetük hiteles textúrájának bemutatásához a portré elengedhetetlen: egy karakteres arcban ugyanúgy megláthatjuk ezt a világot, mint egy skate-parkban.

Miért hét réteg a címe? Egy gördeszkalap hét lemezbõl áll (amit griptape fed be, ami a cipõ tapadását szolgálja - világos, nem?).

Szerzõi kiadás, 2010, 120 oldal, 1000 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.