könyv - JEAN-CLAUDE IZZO: TOTÁL KÁOSZ

  • Szegõ János
  • 2009. január 29.

Zene

"Marseille-ben még a veszteségért is harcolni kell" - jegyzi meg a Totál káosz hőse, Fabio Montale. És a krimi szereplői harcolnak is derekasan.
"Marseille-ben még a veszteségért is harcolni kell" - jegyzi meg a Totál káosz hõse, Fabio Montale. És a krimi szereplõi harcolnak is derekasan. Nyernek, azaz vesztenek, és vesztenek, tehát nyernek. A szerzõ, Jean-Claude Izzo eredetileg újságíró és költõ volt, 2000-ben hunyt el. Könyvespolcán Camus és Chandler könyvei közvetlenül egymás mellett lehettek. A Közönyben lecsapódó algíri forróság és szikrázó napsütés a Földközi-tenger másik oldalán is ugyanúgy hat. A napfény elbódítja a tudatot, és közben élesen mutat mindent. Így lesz Marseille az újrakezdõk kikötõje és a bukásra ítéltek zátonya, a könyv pedig egyszerre lírai vallomás a szülõváros sikátorairól és bûnügyi riport a város zsákutcáiról.

Piti bûnözõk, kurvák, stricik, nepperek, rasszista hekusok, maffiózók. A fõhõs, Fabio Montale rendõr ennek a világnak a közepén van. Legjobb gyerekkori barátai bûnözõk, akik sorra halnak meg, és nem éppen az aggápoldában. Kollégái között újfasiszta provokátorok vannak, akik felelõsek az egykori barátok haláláért. Montale tehát nyomozásba kezd, vissza akar találni saját elveszett énjéhez, és a bûn elkövetõihez is; ehhez persze át kell értékelnie hivatását és a bûn fogalmát. Ebbõl a dilemmából hullák és túlírt részek születnek: a regény leggyengébb moralizáló részei ezek, amelyek rátelepszenek az amúgy Chandlerre emlékeztetõ fanyar narrációra. Izzo ezzel a regénnyel kezdte meg híres marseille-i trilógiáját, amelyben a város múltját és jelenét költõi zsurnalizmussal térképezi fel, kakukkfû- és bazsalikomillatú (holt)testek segítségével.

Fordította: Kiss Kornélia. Krimi-klub.hu, 2008, 350 oldal, 1950 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk