könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRÕ, AKI PORTYÁRA INDULT

  • - banza -
  • 2010. szeptember 9.

Zene

Block a betörős sorozatában valamikor nagyon kitalált valamit. Dramaturgiai megoldása szellemes és gyakorlatilag végtelenül folytatható megoldást kínál: a főhős betörő, ámde az erőszaktól kínosan tartózkodó munkája közben folyvást gyilkosságokba keveredik, és így a regények folyamán kénytelen magándetektívvé változni, hogy kinyomozva a valódi gyilkost, elhárítsa fejéről a hamis vádat.
Block a betörõs sorozatában valamikor nagyon kitalált valamit. Dramaturgiai megoldása szellemes és gyakorlatilag végtelenül folytatható megoldást kínál: a fõhõs betörõ, ámde az erõszaktól kínosan tartózkodó munkája közben folyvást gyilkosságokba keveredik, és így a regények folyamán kénytelen magándetektívvé változni, hogy kinyomozva a valódi gyilkost, elhárítsa fejérõl a hamis vádat. Persze a rendõrséggel is kénytelen együttmûködni - ebben vidám partnere a korrupt Ray Kirschmann, "a legjobb zsaru, akit az ember pénzért csak kaphat". Ment is ez egy ideig istenien, de aztán köhögni kezdett a gépezet.

"Izgatottan várjuk, mikor írja meg Lawrence Block a következõ Bernie Rhodenbarr-történetet" - hirdeti a kiadó új kötetét. Magam nem várom túl izgatottan, mivel összes régi erénye mellett ez a regény fáradtnak, meglehetõsen kiégettnek tûnik. Mint egyik korábbi kötetében (A betörõ, aki Bogartnak képzelte magát), Block itt is elköveti a hibát, hogy a tökéletesen ismert és megfestett New York-i miliõbe és történetbe beleszõ egy olyan szálat - a politikáét, a történelemét -, amely már nemcsak Bernie, de az õ látókörén is messze túl esik. Ezúttal lett és szovjet háborús bûnökrõl esik szó, és a történet olyannyira kacifántossá válik, hogy úgy érezzük, nemcsak Bernie, de maga a szerzõ sem látta át a maga teljes egészében. Egy korábbi kötetének magyarítása szerint Bernie-t "temetni veszélyes". Lehet, de sajnos immár elkerülhetetlen.

Fordította: Varga Bálint. Agave, 2010, 291 oldal, 2880 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.