lemez - EAGLES OF DEATH METAL: HEART ON

  • - vincze -
  • 2008. november 27.

Zene

Az Eagles Of Death Metal mögött az a Josh Homme gitáros áll, aki egyrészt ugye a Kyuss alapembere és zenei agya volt a zenekar '96-körüli feloszlásáig, másrészt a Queens of the Stone Age frontembere és mindenható ura. Az utóbbival mainstream rocksztárrá váló Homme az Eaglesben nem gitározik, hanem dobol (az énekes-gitáros egyébként gyerekkori haverja, a rettenetes Bundesliga-bajszáról azonnal megjegyezhető fejű Jesse "The Devil" Hughes), és saját bevallása szerint ez pont ugyanannyira rendes zenekar - és nem projekt -, mint a Queens.
Az Eagles Of Death Metal mögött az a Josh Homme gitáros áll, aki egyrészt ugye a Kyuss alapembere és zenei agya volt a zenekar '96-körüli feloszlásáig, másrészt a Queens of the Stone Age frontembere és mindenható ura. Az utóbbival mainstream rocksztárrá váló Homme az Eaglesben nem gitározik, hanem dobol (az énekes-gitáros egyébként gyerekkori haverja, a rettenetes Bundesliga-bajszáról azonnal megjegyezhetõ fejû Jesse "The Devil" Hughes), és saját bevallása szerint ez pont ugyanannyira rendes zenekar - és nem projekt -, mint a Queens. Ehhez még akkor is tartja magát, ha hõsünk annyira elfoglalt az anyazenekarával, hogy az Eagles-turnékon - lásd a tavalyi Szigetet, ahol szintén fellépett a zenekar - rendszerint más ül be helyette a dobcájg mögé.

Homme zenei befolyását persze az Eagles Of Death Metal le sem tudja tagadni, s a korai Queens of the Stone Age rajongóinak kimondottan jólesett az elmúlt egy-két Queens-lemez visszafogottabb hangvétele után újra egyszerûbb, odaverõsebb rockhimnuszokat hallani Homme-tól az elsõ két Eagles-lemezen. A Heart On kicsit visszafogottabb az elõzõ kettõnél. Az Eagles persze még mindig híres arról, hogy nagyon nagy slágereket képes írni három perc alatti hoszszúságban: az elsõ klipnóta, a Wannabe in L.A. pont ezt a vonalat követi, de a címadó, a High Voltage és a Secret Plans is hasonlóan azonnal ható dal. A többi: az I'm Your Torpedo egy stoneres borulás, a nyitó Anything `cept the Truth lehetne a második klipnóta, ha a zenei tévék tolerálnák a négy percnél hosszabb dalokat, a Now I'm a Fool pedig egy kimondottan perverz ballada. Élek a gyanúperrel, hogy az elsõ két Eagles-lemez rajongói fanyalogva fogadják visszafogottsága miatt a Heart Ont, pedig ennek ellenére is erõs anyag született a Homme/ Hughes mûhelyben. Az utolsó Queenst például veri szerintem.

Downtown Recordings, 2008

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk