Lemez

Tudósok: Akkor is nevetek

  • - svébis -
  • 2019. november 19.

Zene

A bebootolás himnuszának is tekinthető a Tudósok legújabb lemeze, amennyiben a pár éve újjáalakult formáció feleszmélt az Alzheimer Karaoke után, és mint akiből lórúgásként tör fel minden emlék, újra kozmikus lendülettel lódulnak felénk a tapétaszaggató dallamok.

DrMáriás recseg és mormol, miközben a trombita és az altszaxofon hol a táncdalfesztiválok felhőtlen felelőtlenségének nyelvén, hol pedig egy csapdába esett vadállat hangján szól. Dezső Tóni baritonszaxofonja baljós, Gulyás Levente gitárszólói kivágják a golyóálló ablakot az elnöki limuzinban, Endrei Dávid basszustémái alattomosan édesek, miközben Jeli Gergely biztos kézzel regulázza a dobot. Az elektronika pedig úgy kúszik be ismét mindebbe, mint egy doromboló kiscica. A dalok témái a műanyagszerelemtől a gyermeki anarchián és az introvertáltak imáján át a mozgalmi mulatósig tart, de a sláger egész biztosan a Mutass egy f@szt című dal.

A Tudósok régi hagyományaihoz visszanyúlva most is jár booklet a fizikai példányhoz, amelyben a szövegeken kívül drMáriás festményein gyönyörködhetünk vagy borzadhatunk. Ahogy a markánsabb albumaikon, úgy itt is meghívtak egy vendégelőadót a kakofón konferenciára: Szabó Zsolt két szám erejéig szólaltatja meg térdhegedűjét, azaz a viola da gambát, s az egyikben pont Karcsi tér vissza, a zenekar lemezeinek régi szereplője. Csak azt bánjuk, hogy a tavalyi válogatással ellentétben ez a hanganyag nem szerezhető be vinilen.

GrundRecords, 2019

 

Figyelmébe ajánljuk