Vacka Rádió (rádió)

  • Diós Zsolt
  • 2008. július 3.

Zene

Hókupackavacka megálmodott városkájában játszódik az mr1 Kossuth Rádió új, saját készítésű mesesorozata.

Vacka Rádió Hókupackavacka megálmodott városkájában játszódik az mr1 Kossuth Rádió új, saját készítésû mesesorozata. Érdekes vállalkozás ez egykori harcostársunktól, Kerényi Györgytõl, aki valószínûleg sorozatgyilkosként kerül be a hazai médiatörténelembe, hiszen adófõszerkesztõként szinte az elsõ dolga volt a 2500 adást megélt Szabó család kinyírása.

A tavaly júniusban megújult mûsorstruktúrával induló Kossuth meseszériája egyedülálló és hiánypótló, mivel eddig senki nem készített napi rendszerességgel jelentkezõ mûsort a legkisebbeknek. A kísérlet rácáfol arra a sztereotípiára, miszerint csak és kizárólag ostoba és debil mûsorokkal lehet lekötni az óvodáskorúakat.

A sorozat forgatókönyvének elkészítésére 2007 végén írtak ki pályázatot, a több tucat pályamûbõl Gaál Zsuzsa alkotását találta a legjobbnak a bírálóbizottság.

A 21. századi mesefolyam rádió a rádióban, a történet a médiumban és körülötte játszódik, fordulatos, erõszakmentes. A szerkezet hétköznapi élethelyzeteken alapul, a gyermeki gondolkodásmódra épül, a szereplõk jellemét és kapcsolatait hangsúlyozza. A tízperces epizódok nem szájbarágósak, tanulságosak, továbbgondolásra késztetnek, segítik a korosztály fejlõdését.

A kezdeményezésért dicséret illeti a közszolgálati rádiót, a megvalósításért a rendezõ Varsányi Anikót, a zenei rendezõ Molnár Andrást, a Hébe Hóba Bandát, az egész mûszaki stábot és a színészeket.

Azonban hiába kiváló a próbálkozás, hiába apuka rajongása, ha az öt és fél éves magyar állampolgár ingerküszöbét nem sikerül megütni. A televíziós csatornákkal vívott harcban sajnos esélytelennek tûnik az mr1 próbálkozása.

Diós Zsolt

Vacka Rádió az mr1 Kossuth Rádión minden hétköznap 11.45-tõl, ismétlés aznap este 19.35-kor.

Apukának: *****

Gyermeknek: **

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.