8 évet kapott az ételfutárból lett embercsempész

  • narancs.hu
  • 2024. május 8.

Bűn

28 embert vitt, Forráskútnál házfalnak ütközött. Egy utasa meghalt, tizenkilenc megsérült.

Bűnszervezet tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés és halálos tömegszerencsétlenség okozása miatt nyolc év fegyházbüntetésre ítélt egy belga férfit a Szegedi Járásbíróság szerdán.  Az ítélet jogerős – tudósít a szegeder.hu.

A most 26 éves férfit korábban már büntették. Dolgozott ételfutárként is, mielőtt embercsempész lett. Egy bűnszervezet tagjaként arra vállalkozott, hogy a Szerbiából Magyarországra átjutott határsértőket tovább szállítja Nyugat-Európa felé.

2022 február 16-án két csoportot, összesen 28 embert vett fel a furgonjába a déli határnál. Ahogy utasai beszálltak, videófelvételt készített róluk, majd feltöltötte a bűntársaival közösen használt WhatsApp-csoportba. 

A bíróságon elhangzott, hogy a zárt raktérben az emberek nagyon szűk helyen zsúfolódtak össze csomagjaikkal. Egy utasra kevesebb, mint fél légköbméternyi levegő jutott.

A sofőr a Csongrád-Csanád megyei Forráskúton keresztülhajtva 80 kilométeres sebességgel haladt, amikor egy T alakú kereszteződésnél csak későn vette észre, hogy nem vezet út tovább egyenesen. Megpróbált balra fordulni, de nem bírta bevenni a kanyart, és előbb egy vasbeton villanyoszlopnak, azután egy virágüzlet falának ütközött. 

 
Házfalnak csapódott furgon a Csongrád-Csanád megyei Forráskúton 2022. február 16-án. Fotó: Donka Ferenc
 

Az ütközés miatt a hátul összepréselődött emberek egyike meghalt, egy további utas maradandó fogyatékosságot okozó töréseket, tizenkilenc súlyos, hét könnyű sérülést szenvedett. A sofőr is a súlyos sérültek között volt. 

A szegedi bíróság enyhítő körülménynek vette, hogy a belga férfi beismerte a bűnösségét, és miután elfogták, együttműködött a rendőrséggel abban, hogy a bűnszervezetet felszámolják, a többi tettest azonosítsák. 

A belga férfi indítványt nyújtott be, mert szeretné a büntetését a hazájában letölteni. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk