chili&vanília

Gasztro

Tavaszi lebbencs

Leveses nemzet vagyunk, semmi kétség. Alig akad másik kulináris kultú­ra, amelyben ugyanekkora leveskultusz uralkodna, és amelyben egy átlagos, hétköznapi ebédnek is elmaradhatatlan része a leves, a nagy, hétvégi családi főzésekről nem is beszélve. Szezonális, tartalmas, gazdaságos, és gyakorlatilag bármiből lehet főzni. A szegénykonyhák és a népi konyhák specialitásai az olyan kőlevesek, amelyeket szinte a semmiből főznek. Egy kis tészta, egy kis krumpli, pár szem ez meg az, és kész is a laktató, meleg táplálék. Az alábbi, gazdagon bővített lebbencsleves nem kimondottan ez a műfaj – jó sok minden kerül bele. Egyrészről tészta, kolbász, szalonna, másrészről spárga, borsó, sárgarépa. Mintha összeházasítanánk a lebbencslevest a tavaszi zöldborsólevessel – a spárga meg aztán tényleg szentségtörés, azonban a jófajtából.

A falusi asszonyok télen-nyáron szépen begyúrták a tésztákat, majd vászonzsákban tartották a kamrában. A lebbencshez vékony, nagy tésztalepedőket nyújtottak, azokat tésztaszárítón szikkasztották – a leveleket pedig meg-meglebegtette, lebbentette a szellő – innen az elnevezés. Hosszú, kimerítő nap után pazar ez a leves, hűvösebb és napsütéses időben is. Gyorsan elkészül, lehet belőle nagy adagot főzni, és bármilyen zöldséget egész nyugodtan bele lehet csempészni. Családi levesezéshez is szeretettel ajánlom. A lebbencstészta csuszatészta néven is fut, ugyanazt fedi.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.