Udvaros Dorottya 22 év után távozik a Nemzeti Színházból

  • narancs.hu
  • 2024. május 3.

Színház

Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a szerződését.

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – mondta Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak adott interjújában, amit a Telex szemlézett.

Udvaros Dorottya 2002-ben szerződött a színházhoz, így dolgozott Schwajda György, Jordán Tamás, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila igazgatói irányítása alatt is. Jelenleg négy szerepet visz a színházban. A színésznőt 2023-ban a nemzet színészei közé választották. Már április elején is arról lehetett olvasni, hogy Vidnyánszky Attila nem írta alá a Kossuth-díjas színésznő szerződését a következő évadra. A Nemzeti Színház akkor nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

„Huszonkét éve dolgozom a Nemzetiben, és mindvégig társulati tagként gondoltam magamra, holott valójában csak öt éve vagyok a színház munkavállalója, addig, a kollégáimhoz hasonlóan, vállalkozóként szerződtem az intézménnyel. Az elmúlt öt évben évente újítottuk meg a megállapodást, egészen mostanáig” – mesélte a lapnak Udvaros Dorottya, hozzátéve,

Vidnyánszky legfőbb érve az volt, hogy a Nemzeti nehéz anyagi helyzetben van, de azt is kifogásolta, hogy „nem teljesítette a kötelező előadásszámát”.

A színésznő szerint erről a kötelezettségről nem nagyon esett szó eddig az intézményen belül, ráadásul a Nemzeti sajátos műsorpolitikája miatt nehéz is lenne kellő számú előadást játszani, mivel megesik, hogy a különféle fesztiválok, vendégjátékok és koncertek miatt két előadás között négy hónap telik el. Udvaros Dorottya ezzel kapcsolatban leszögezte: „Többször jeleztük, hogy ez nagyon rossz a színészeknek, de a panaszaink sosem hallgattattak meg.” A lapnak azt is elmondta, mivel nyugdíjas korú, Vidnyánszky különösebb indoklás nélkül megszüntethette a szerződését, az igazgató döntésén pedig nem lepődött meg, mivel számított rá, hogy a korábbi kijelentéseinek következménye lesz.

„Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel.”

A színházban történt tavaly novemberi balesetről azt mondta, meglepte, „milyen csöndben maradt a társulat, és más nem mondta ki, hogy ilyen baleset nem fordulhat elő”, pedig korábban többen is jelezték, hogy veszélyes a díszlet. Mint mondta, „ijesztő volt látni”, hogy az intézmény hogyan kezeli az ügyet. „Vidnyánszky Attilát elsőre láthatóan valóban megtörte a baleset, de néhány nappal később már arról beszélt, hogy a színészek hibáztak.” A belső vizsgálat végül arra jutott, senkit nem lehet felelősségre vonni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk