• MaNcs 9. évf. 15. sz. (1997. 04. 10.)

  "Hát mit tegyek még?" (Isépy Tamás, a KDNP frakcióvezetője)

  A Fővárosi Bíróság március 27-én első fokon megsemmisítette a Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi és Pest megyei választmányának tisztújító határozatait, míg a Bács-Kiskun megyei és a Komárom-Esztergom megyei döntéseket helybenhagyta. A bíróság állásfoglalása tovább bonyolította azt a helyzetet, amely a tavaly december 14-15-i országos választmány összehívása után alakult ki. Mint arról a MaNcs is...

  1997 / 15
 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Nyelv, tanítás)

  A szavak emberét egyedül az különbözteti meg a tettek emberétől, hogy másképp hívják, ugyanis (talán nem kell nyelvésznek lenni ahhoz, hogy belássuk) amikor kérünk, áhítozunk, ígérünk, köszönünk, nyájaskodunk, hallgatásba burkolódzunk, kérdőre vonunk, felszólamlást teszünk, lemondunk, lemondóan hümmögünk, igazságtalan összehasonlítással élünk, szánkból segget csinálunk, bátorítunk és a többi, nos, mindezeket a dolgokat a szánkkal, illetve nyelvünkkel csináljuk.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A Sport televízió a román híradástechnikai ipar válasza a Junoszty tévére, hasonló kaliberű szerkezet, csak szürke, pont elfér a sarokban, az erkélyajtó mögött, és bejön rajta az egyes, ami több, mint elégséges.

 • Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Számok Zsákszámra Boltja)

  A Számok Zsákszámra Boltjában vannak számok zsákszámra. Jönnek a fiatalok, adjon, adjon, nagyobbat, még ennél is nagyobbat! 5000, 6000, 7000! 7017! Viszik a nagy csomagokat, tegyen csak bele még, még, 1000, 100 000, 100 017!

 • Seres László: Dekóder

  Hogyan rúgjunk bele egy halott emberbe? A legcélszerűbb talán utólag írni "szellemalakjáról", és ezzel mintegy kiszolgáltatni őt értelmezésünknek (és így: személyiségünknek) anélkül, hogy köze lett volna hozzánk; elvégre már nem kelhet fel a sírból, hogy öreg, hadd nyugodjak má´ békében, R.

 • Tóth Gábor Attila: Tiltott tréfa

  A szerző a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője.

 • A söpredék, aki köztünk van

  Ki akar a Metész-vezetőkkel háborúzni? Senki normális, az önjelölt érdekvédelmi vezetőkkel már nem lehet mit kezdeni; hát persze, mondjon le a kormány is meg a szabadkőműves összeesküvők, hülyegyerek, csak maradjál már magadnak egy csöppet.

 • Érvek

  A fegyveres belviszályokra aggályos nemzetközi semmittevéssel szokás reagálni. Vagy elkapkodott - és sikertelen - beavatkozással. Attól függ, milyen természetű és mértékű közvetlen külső érdekeket sért a zűrzavar.

 • Politikai hírek

  Izrael: Netanjahu mégis enged

 • Kulturális hírek

  Meghalt Allen Ginsberg Májrák következtében elhunyt Allen Ginsberg amerikai költő. New Jerseyben született, anyja - akiért egyik legszebb versét, a Kaddist írta - Oroszországból bevándorolt zsidó kommunista volt.

 • Országos Bűnmegelőzési Program: Gyönyörű képességünk, a rendőr

  Bár hazánkban is évtizedek óta foglalkoznak szakemberek bűnmegelőzéssel, manapság úgy tűnhet: nem sok sikerrel. Igaz, a barakklét idején a bűnelkövetés számos formája még ismeretlen volt. A rendszerváltozás után "elszabadult" bűnözés új szemléletmódot követelt e tekintetben is; ennek jegyében a megelőzés hatékony formája az állami, önkormányzati és a civil szféra összefogása lenne - legalábbis az elfogadásra váró Országos Bűnmegelőzési Program szerint.

 • Idegenrendészet és alkotmányosság: Éjjel kettőkor

  Az idegenrendészeti törvény hatálybalépése óta a rendőrség mindenféle előzetes jelzés nélkül tarthat úgynevezett idegenrendészeti ellenőrzést magánlakásban. A napokban ezen a jogcímen egy emberi jogi szervezet budapesti irodájához jutottak a rendőrök.

 • Kis magyar sátánizmus: Szomszédok

  Levélben és telefonon beígért szívkitépés, pap lefejezése, családirtás, a lépcsőház falára rajzolt fordított kereszt és a misztikus 666 demonstrálja mostanában az Antikrisztus jelenlétét a békásmegyeri lakótelep Lukács Györgyről elnevezett utcájában.

 • METÉSZ, MIÉP, ápr. 4.: Jövő manó

  Éljen Maczó, vesszen manó! Vesszen! Vesszen Surján! Miféle Surján? Surányi! Ja, az. Vesszen Surányi! Ja. Rablók! Vesszen! Liberális karvalyok! Kék manók!

 • Belarusz és Oroszország: Párzási idény

  A belorusz fővárosban régi helyi népszokással, tüntetők elagyabugyálásával ünnepelték Moszkva és Minszk frigyre lépését. Az orosz kormány egy része azonban túl drágának tartja a jegyajándékot, és elégedetlen a jövendőbeli szexepiljével is.

 • Brazília: Kard ki, Cardoso!

  A világ ötödik legnagyobb országának legnézettebb tévécsatornája, a TV Globo azzal szórakoztatta nézőit a múlt héten, hogy titokban rögzített videófelvételekkel illusztrálta a katonai rendőrség külvárosi önkényeskedéseit (ütleg, kínzás, agyonlövés).

 • Április 11.: A Kötészet Napja

  A líra meghalt, de még mozog. Vannak biztató jelek. Akit életében temetnek, hosszú életű lesz a földön. Hacsak nem temetik el élve. Szükséges, hogy vers írassék, különben... Különben? Az a bizonyos gyémánttengely már ferde, máma már nem ferdül tovább.

 • Egyenetlen verseink (Egyetlen verseink. Válogatta és az előszót írta: Somos Béla)

  Somos Béla makacs ember, a költők pedig hiúindiánok. E kettő kell nekem!, csettint az utolsó versolvasó, s legott kezében egy antológia, jó kövér, ha puhaborítású is, de hát rég elmúltak az őszi költői versenyek, mikoron a dalnokok s olvasóik százezer példányban jelentek meg, dedikálás a Vérmezőn.

 • Film: Lefojtott melodráma (Simó Sándor: Franciska vasárnapjai)

  Cselédlány természetes gyereke az édes kis vörös, szolgálni viszik, elcsábítják őt is, de arra már nincs idő, hogy úgy maradjon: a gaz csábítót behívják munkaszolgálatra.

 • Film: Kis ír történelem (Neil Jordan: Michael Collins)

  Kicsiny nép az ír, nyakig benne. Az efféle nemzetek pedig értenek a hősök termeléséhez. A kankalin sötétben virágzik, vérzivataros századokban jobban terem a grandeur. Ott van például, hogy régi korokat idézzünk, Charles Stewart Parnell, aztán Bobby Sands, hogy újabbakat.

 • Film: Gyerekhorror (Hüvelyk Matyi titkos kalandjai)

  Ha animációra gondolunk, a stupid bábjátékoktól a debil gyurmagyakorlatokig tartó primitívségek jutnak eszünkbe, amikkel gyerekeket büntetlenül lehet bután tartani generációk óta. A felnőtt konszenzus része, hogy csak azért, mert valaki még kicsi, felszínes és gyerekes gügyögéseket kell olvasnia és néznie, és nem igazán jelent valós alternatívát ehhez a problémamentes Jancsi és Barbie-világhoz a Tom and Jerry-féle ultrabrutál rajzfilmstílus sem, amelyből a gyerek csak lepusztulni tanul meg idejekorán, de nem nyílik ki az esze, és nem válik fogékonnyá az ironikus távolságtartásra mint az életben maradás legfontosabb eszközére.

 • A kiterülés tárgya (Possessed - Klezmatics-lemezbemutató Münchenben)

  Ezzel a címmel a Klezmatics jelentősen megkönnyítette a dolgomat. A Klezmatics, a rajongás meg én, keverhetem bárhogy, végül úgyis a megszállottság jön ki. Ez jó, ehhez hozzáfűzni sincs mit, innentől az vethet magára, aki a húsvétját máshol, másképp, mással képzelte el.

 • Punkos Funkos Dub (Asian Dub Foundation az Almássy téren)

  Az Asian Dub Foundation zenéjében a szitárok és hegedűk hangja keveredik gonosz breakbeatekkel, rappel és visszhangokkal. A második generációs londoni ázsiaiak digitalizálták szüleik hagyományos indiai kultúráját, és levitték a klubokba.

 • Kosztolányi Dezsőné fodrásza: Nyíratlan szabály

  A néni kétségtelenül a főváros egyik legrégibb szolgáltatója, és nem olyan fiatal, mint amilyennek látszik. Nála már csak a Gozsdu udvari Bandi úr örökebb darab. Három milliméteres, aranyfoncsorozott belga üvegtükrében sokan jól megnézhették magukat az eltelt hatvan esztendőben.

 • Rejtvényfejtő verseny - Jászapáti: Keresztbe tettek

  Túlzás lenne azt állítani, hogy Jászapáti a hazai rébuszvezetők Mekkája, de azért a kisváros könyvtárának keresztrejtvényfejtő klubja is kitesz magáért, ugyanis 1990 óta rendeznek itt országra szóló kockavadász-összecsapásokat.

 • Tűcsere-program: Tiszta, száraz

  A tűt cserélni kell. Lehetne fertőtleníteni is, ha lenne otthon erre alkalmas anyag, át is lehet mosni, amitől szennyezett marad ugyan, de nem dugul el a beszáradt vértől, a tisztaság illúzióját keltve az idegen vegyészek gyártotta ismerős érzés körül.

 • Az ügynök halásza

  A hideg és rettenetes szél miatt mostanában úgysincs kapás, ezért az elmúlt hétvégén a perverziónak akartam áldozni: azt terveztem, hogy elviszek horgászni egy bölcsésznőt Ercsibe. A dologból végül nem lett semmi, az viszont kiderült, hogy Twin Peaks közelebb van Pesthez, mint gondolnánk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...