Az országgyűlési képviselő ellen vallott a fideszes polgármester, mégis lezárták a nyomozást

  • narancs.hu
  • 2024. április 26.

Kis-Magyarország

„Lehet, piás voltam akkor” – mondta Nyírkarász polgármestere a rendőrségen tett állításairól.

Szalmási József, Nyírkarász idén is induló fideszes polgármestere a rendőrségen arról vallott, hogy Kovács Sándor parlamenti képviselő a barátja érdekében manipulálta Nyírkarász egyik közbeszerzését, és lényegében megzsarolta őt, hogy az általa kiválasztott cég építse meg a falu termelői piacát. Ennek ellenére a rendőrség három év után megszüntette a nyomozást, amit azután indítottak, hogy a fideszes országgyűlési képviselő barátjának cége néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben – írja a 24.hu.

Pedig az eljárást lezáró határozat szerint „a közbeszerzési dokumentumokból megállapítást nyert, hogy egy behatárolt földrajzi körzetben elhelyezkedő hét település önkormányzata és az egyesület [a Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület, amit ma is Kovács Sándor felesége vezet] beruházásaik megvalósítására kevés kivétellel ugyanazon hat gazdasági társaságot választották ki és kérték fel ajánlattételre, melyek közül kivétel nélkül a többnyire egyedül pályázó GÉ-65 Mérnökiroda Kft. ajánlata került ki győztesként, mely tények egyidejű és együttes fennállása a gazdasági szereplők összehangolt magatartására  utalhat, illetve versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűncselekmény gyanúját keltheti.”

A rendőrség határozata alapján érdemi nyomozást végeztek, telefon-lehallgatásokat is eszközöltek, és számos tanút kihallgattak az ügyben, köztük a Kovács Sándor választókörzetéhez tartozó Nyírkarász fideszes polgármestere is. A nyomozást végül azzal zárták le, hogy a feljelentő által vélelmezett bűncselekmény megvalósulását „a foganatosított eljárási cselekmények egy részének eredménye” nem zárja ki, azonban „ezek a pályázatok készítésére, a beruházásokat kivitelező vállalkozások kiválasztására irányuló összehangolt magatartás vagy irányítottság mértékét, mélységét, az abban résztvevő személyeket illetően nem kellően egzaktak, cselekményre, illetve személyre mutatóak, és ilyen adatokat az eljárás során nem lehetett beszerezni, még a kiterjedt bizonyítás és a leplezett eszköz alkalmazás ellenére sem.”

A lap megkereste Szalmási József nyírkarászi polgármestert, aki közölte, ő elmondta, mi az álláspontja az ügyben:

„Hiába verklizik itt a 24.hu, úgyse tudnak tenni semmit. Se a rendőrség, se a Hadházy, se önök. Hadházy be is kaphatja.”

Arra a kérdésre, hogy milyen a viszonya a történtek után Kovács Sándorral, a polgármester elmondta, jó barátok, ez az ügy nem okozott problémát kettejük között. A rendőrségen tett állításaival kapcsolatban azt mondta: „Lehet, piás voltam akkor.”

(Címlapképünkön: Szalmási József polgármester beszélget a szobájában egy segítségért hozzá forduló helyi lakossal Nyírkarászon 2014. november 13-án. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk