• MaNcs 10. évf. 27. sz. (1998. 07. 02.)

  Arab aura (Natacha Atlas énekesnő)

  Mintha nem lenne túl nagy szerencséje Budapesttel Natacha Atlasnak: tavaly, amikor a Margitszigetre jött zenét ünnepelni, az utolsó pillanatig kétséges volt, fel tud-e lépni a gyomormérgezésével, most meg - miként annak tanúja volt a Gellérthegyen több ezer vidám ember és a világ legmogorvább szobra, a Szabó Dezsőé - még a színpadon is cukorkát szopogatott a begyulladt torka miatt. Minket a turnébuszban fogadott,...

  1998 / 27
 • Seres László: Dekóder

  Végre át vagyok világítva. Mintha egyes fontos tisztséget töltenék be.

 • Sajó László: Öt és feles (Uccsómeccs)

  Ki fogunk esni, ez fekete-fehéren (a csapat színe, java) kiderült már ősszel, a tavasz csak formalitás, formán és viccen kívül, játszani csak úgy, becsületből, izomból, ne menjen szét a csapat, van cél.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (A békekötésre)

  Most akkor eddig megvolnánk, itt a nyár is, a kormány(nak) már feláll, s mire ezt olvasod, kedves olvasó, kíméletlenül fel lesznek sorolva a minisztériumok. Alig lesz publicista ebben a rekkenő magyar hőségben, aki ne fogná majd elsütni azt a viccet, hogy az egyiket a Nemzeti Kulturális Ökörség Minisztériumának kellene majd nevezni; akkor én erről most lemondok.

 • Végel László: Tűzzel, vassal, NATO-hegedűvel (Kosovói autonómia)

  Olyan egyszerű, hogy majdnem lehetetlen.

 • Az erő vele van

  Tegyük föl, hogy valaki ellop egy rakás pénzt, amiből autót vásárol. A rendőrség elkapja, majd rábizonyítja; a bíróság meg elítéli. Aztán mégis vissza az egész: a pénz, amivel a tolvaj fizetett, nem volt hamis, tehát, így az újabb verdikt, nem történt törvénysértés; bár voltak egyéb zavaró körülmények, nagyjából azért minden rendben.

 • A reciklált kapitány

  Pintér annak idején a Koppenhágából érkező járat utasteréből, mint bűvész a megszeppent nyuszit, előbűvölte Zemplényit, a mérsékelten, ámde mégiscsak nemzetközi szélhámost, régiónk jellegzetes faunájának képviselőjét.

 • Politikai hírek

  Pintér: felmentették

 • Kulturális hírek

  Budapesti BúcsúA hétvégén rendezték meg hetedszer a Budapesti Búcsút, mely a magyar történelem ritka szerencsés pillanatai egyikének - a szovjet hadsereg kivonulásának - ünnepléséből az évek során egyre politikamentesebb népünnepéllyé változott; nagy kérdés, mi lesz ősszel, marasztalja-e újabb négy évre a főváros polgársága az egész banzájt kezdeményező főpolgármestert, Demszky Gábort, vagy netán búcsút int neki is.

 • Szerződés és kormányprogram: Kötöttfogás

  A talán már a jövő héten megalakuló új kormány első néhány hónapja után választ kapunk arra a kérdésre, hogy a Fidesz kisgazdákkal aláírt koalíciós megállapodása egy ügyes politikai manőver eredményének avagy öngyilkos engedmények tárházának tekinthető-e.

 • Térképvagyon magánkézben: Kármentők

  A garéi kárelhárításra kiírt tender kapcsán egy hónapja azt írtuk, hogy azt részben a szocialistákhoz közeli cégek nyerték. Egyikük, a 2,7 milliárdos megrendelésből alvállalkozóival együtt 1,6 milliárdot megfogott AGM Beton Rt.

 • West End City Center: Városközpontosítás

  2000-ben a mátészalkai sebesvonat teljes utazóközönsége a Niagara- vízesésben gyönyörködhet, ha megérkezik a Nyugati pályaudvarra. A tervek szerint ugyanis a világcsoda kicsinyített mása zubog majd harmincméteres magasságból le egészen az aluljáróba a legnagyobb személyforgalmú budapesti vasútállomás mellett felépítendő, 200 000 négyzetméter alapterületű West End City Center kapujában.

 • Clinton Kínában: Dicsérni, amit lehet

  Kilenc évvel és két héttel a Tienanmen téri vérfürdő után Bill Clinton, az USA Kínában turnézó elnöke kétszer is szóba hozta vendéglátói előtt az emberi jogok problémáját - mégpedig másodszor éppen azon az elit egyetemen, ahonnan 1989-ben a demokratikus diákmozgalom elindult.

 • Választás Észak-Írországban: Reményfutam

  A múlt héten választást tartottak Észak-Írországban a tartományi nemzetgyűlésbe, abba az intézménybe, amely a múlt szeptemberben elindult békefolyamat alappillére hivatott lenni. Nem először történik most kísérlet arra, hogy Észak-Írország dolgait saját politikusaira bízzák: 1974-ben és 1985-ben, amikor hasonló elvek szerint próbált valami rendezést tető alá hozni a brit kormány, a kísérlet totális káoszba és heveny erőszakhullámba torkollott.

 • Hadgyakorlat Székelyföldön: Reszkessetek, betörök!

  A román hadsereg egyik különleges alakulatának a Székelyföldön megrendezett és a tervek szerint július 2-ig (lapunk megjelenésének napjáig) tartó pszichológiai hadgyakorlatának célja - román illetékesek szerint - a rádiótechnikai felszerelések kipróbálása hegyi terepen.

 • Gyökér, mészárlás, bizalom (Habib Koite)

  WOMUFE-program olyan húzós még sosem volt, mint idén. Habib Koite ráadásul PR-szinten is maradandót alkotott: Ma Ya című albuma három hónapon át vezette az európai világzenei rádiósok listáját.

 • "A basszus én vagyok" (Doug Wimbish, Jungle Funk)

  Húszéves pályafutása alatt bejárta a rap, a funk, az indusztriál, a rock, a dub, a blues, a soul, a pop és a drum & bass színtereit. Mick Jagger kedvenc basszistája, de őt hívta Madonna, Seal, James Brown, B. B. King, a Depeche Mode s még megannyi világsztár, ha lemezt készített.

 • Ráckert

  Azt már a nyolcvanas években sem tudtuk pontosan, hogy mitől működik egy hely, miközben a másik száz méterrel mellette csak döglődik, mint egy partiba vetett hal; hogy mi az a bizonyos plusz, amitől az egyik kocsmában nem lehet találni egy sakktáblányi szabad területet, míg a szomszédban ingyen whiskyvel jutalmazzák, aki benéz az ablakon - de néhány szempontra azóta, hogy megöregedtünk, kétségkívül fény derült.

 • Bálnák, ki a partra!: Olaszország-Norvégia 1-0 (1-0)

  Egy hete írtam, hogy a norvégok továbbjutása lenne az egyik legnagyobb igazságtalanság. Az lett, de nem úgy. A brazilok ellen kamu tizenegyest kaptak, belőtték, győztek s jutottak tovább, mégsem lett világbotrány, mert azon a meccsen valami egészen elképesztőt produkáltak a terminátorok, hogy azon a nem norvégoknak is csak meghatódniuk lehetett, a skandináv robotfutball szókapcsolat pedig elvesztette az értelmét.

 • A szokásos: Németország-Mexikó 2-1 (0-1)

  Hogy Gulyás Lászlón rögtön az elején túlessünk: új világrekordot állított fel. Bár az ügyben hivatalos adat nem áll rendelkezésünkre, biztosan egyedülálló, hogy valaki Berti Vogts vezetéknevét "fógszt"-nak ejtse.

 • Dél dél ellen: Brazília-Chile 4-1 (3-0)

  Zamorano a meccs előtti éjszaka álmot látott. "1-0-ra nyertünk, és a végén mezt cseréltem Ronaldóval" - mesélte a chilei csapatkapitány másnap, de az a helyzet, hogy hazudott. Zamoranónak nyilvánvalóan Madonnával kellett álmodnia, aki nemrég "szexszimbólumnak" nevezte őt.

 • Zöld saslik: Dánia-Nigéria 4-1 (2-0)

  Nyertem tíz üveg sört, zölddreher, a zöld sasok lyukat rúgtak, kapusuk lukaskezű, zöld saslik, bár fogadtam volna irodánál, zöldhasú dollárbankók, sörhas, jobb ez így.

Legfrissebb Narancs

Interjú Szabó Szabolccsal
Ellenzéki harcok Csepelen
Az elhibázott tét
Ungváry Rudolf: vitában Kis Jánossal
„Válsághelyzet” ürügyén
Mire mentek el a százmilliárdok?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...