2017 óta húzódó munkaügyi vitát zárt le az Operaház

  • narancs.hu
  • 2024. április 26.

Kultúra

Megkötötték az új kollektív szerződést, elhárult a sztrájkveszély, a nyári szezonban megduplázzák az előadások számát.

Aláírták csütörtökön a Magyar Állami Operaház működését meghatározó új kollektív szerződést az 1332 ottani dolgozót képviselő szakszervezetek vezetői a főigazgatóval – írja a hvg.hu.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete vissza is vonta a februárban közzétett közös sztrájkfelhívást. 

Március 19-étől öt napon át az Operában többen nem vették fel a munkát, ezzel meghiúsult jó néhány előadás. Március 24-én közbenső megállapodást kötöttek a felek, a sztrájkolók ismét fölvették a munkát. Azóta folyamatosan tárgyaltak az érintettek az új kollektív szerződésről. 

Most megállapodtak a bérről is. Első körben 10 százalékos bérfejlesztés lesz, ez  július elsejétől már megjelenik a fizetésben, a második ütem 20 százalékos emelésről szól. 

A Magyar Állami Operaház dolgozóinak illetménye így eléri, illetve megközelíti azokét, akik más, hasonlóan kiemelt hazai intézményeknél és szervezeteknél végzik a munkájukat. Az operaháziak megkapták a cafeteria első felét, amely 140 ezer forint, SZÉP-kártyán. A napokban aláírják az új munkaszerződéseket. Körülbelül 4 milliárd forinttal nő az az összeg, amely az Operaház működését támogatja. 

A vezetés döntött arról, hogy a nyári előadások számát megduplázzák, módosítják a 2024/25-ös műsortervet. Az intézmény takarékossági intézkedéseket vezet be, valamint új jegyár- és kedvezménystruktúrákat.

A kollektív munkaügyi vita 2017 óta húzódott a felek között.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.