• MaNcs 11. évf. 17. sz. (1999. 04. 29.)

  A dzsungelharc vége (Orbán István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke)

  Az elmúlt héten az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) megalakulásával végképp megszűnt a tízéves magyar érdekegyeztetés, ahogyan eddig ismertük, pontosabban a Fidesz által szoci/szakszervezeti lobbyterületnek tartott Érdekegyeztető Tanács (ÉT). Ehelyett többszintű, inkább konzultációs jellegű "tanácsrendszer" jön létre: az OMT mellett lesz Gazdasági Tanács (GT) és még megannyi tanács. Érdekes módon a...

  1999 / 17
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Kínos külügyek)

  A parlamentben felszólalt a MIÉP elnöke, arra kérte a külügyi vezetést, hogy jó alaposan készüljön fel a jugoszláviai helyzet ilyen vagy olyan megoldása után várható béketárgyalásokra, konzultáljon széles körben, és tegyen meg mindent a magyarság érdekében.

 • Seres László: Dekóder

  Sok van, mi csodálatos, de az Amerika-ellenes Tevékenységet Megvalósító Bizottságnál nincs semmi csodálatosabb. A nemzetek feletti bizottságnak sok tagja van, ismert írók, professzorok, diákok, baloldali szocialisták és jobboldali nemzetiek forrnak sorai közt szerves egységbe, és onnan ismerszenek meg, hogy

 • Para

  Kovács Imre: én

  Fekete, kínai mackónadrágban ültem Ica néni rettenetesen világosbarna, egészen pontosan Wartburg színű heverőjén, ami mostanában családi ágyként szolgál, és egyik kezemben egy vízszámlát, másikban a farmeromat tartottam, és igencsak kikívánkoztak a könnyeim, Kedves Naplóm, mert a vízszámla kifizetetlen, a nadrág lyukas volt, én pedig mindkettő.

 • Ara-Kovács Attila: A szerb ámokfutás

  Nem csoda, mégis meglepő, hogy a Belgrádra hulló bombák látványát eléggé vegyes érzelmekkel fogadja a közvélemény. Egy német anya gyalogmenettel protestál a magyar-szerb határon, mert NATO-katona fiát kósza golyók kockázatának teszi ki a berlini kormány.

 • Sült békegalamb

  A boszniai háború előtt és alatt is sok szó esett arról, hogy a három nemzethez, a szerbhez, a bosnyákhoz és a horváthoz tartozó emberek a hétköznapi élet világában milyen hosszú ideig és milyen példás módon, egymás hagyományait tiszteletben tartva éltek együtt, egymás mellett és egymással.

 • Politikai hírek és

  BDSZ: párttámogatás? Sztrájkbizottságot tervez alakítani a Belügyi Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), ha május elsejéig a Belügyminisztérium (BM) nem rendezi a béremelések ügyét. A szervezet intézőbizottsága levelet küldött a parlamenti pártokhoz: e szerint a BDSZ politikai szerepre törekszik, mert a munkavállalók béremelésének elmaradása "immár politikai kérdés".

 • Egy Postabank-beruházás: Gödörgyönyör

  Ha valaki egyszer nekilát a 20. század legvége magyar építészettörténete megírásának, helyre kis fejezetet szentelhet majd neves építészek gödörstádiumig eljutott terveinek: Bán Ferencnél elmélázhat a Nemzeti Színház balsorsán, Makovecz Imrénél az egri uszodáén - habár ez még egyáltalán nem lefutott történet -, Bachman Gábornál pedig a Postabank makettben rekedt tiszaújvárosi épületéén.

 • A szécsényi gyertyagyár titka: Jó reggelt, állatok!

  Az ország legszegényebb megyéje Nógrád, Nógrád legelmaradottabb térsége pedig a Budapesttől 100 km-re fekvő Szécsény és vonzáskörzete. A kisvárosban 26,6 százalékos, a térség apró falvaiban viszont átlagosan 55 százalékos a munkanélküliség.

 • A futballprivatizáció sorsa: Veszett fejsze

  Kitettek magukért az utóbbi hetekben a magyar futballt igazgató politikusok. Deutsch Tamás sportminiszter páratlan bravúrral egy platformra terelte Katona Bélát, a Vasas szocialista párti elnökét Lányi Zsolttal, Újpest kisgazda fenegyerekével.

 • A háború, Nyugatról nézve: Aki vele, az ellene

  Az a körülmény, hogy az uniós országokban Spanyolország kivételével mindenütt a baloldal vagy erős baloldali meghatározottságú koalíció kormányoz, eleve eldöntötte, hogy a szerbiai-kosovói háborúnak Nyugat-Európában nem lehet politikailag számottevő ellenzéke.

 • NATO-csúcs: Férfiak ötven fölött

  Az elmúlt héten Washingtonban az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetői politikai értelemben a kapuzárás előtti pániktól szenvedő férfiakhoz voltak hasonlatosak. Csinálnák, de nemigen akar sikerülni, és mivel nemigen akar sikerülni, egyre jobban akarják csinálni.

 • Scarboroughi esernyők (A Little Voice készítői)

  Tudjuk egy ideje, hogy a világ filmművészetében mostanság az angolok fújják a passzátszelet. A Méregzsák, a Két angol lány és a Trainspotting jelenti a jéghegy csúcsát. A megbízható középszerből ez alkalommal Mark Herman Fújhatjuk!

 • "Fontos, hogy idegen vagyok" (Szelevényi Ákos dzsessz-szaxofonos)

  Szelevényi Ákos 1986-ban érkezett Párizsba, ott hozta össze zenekarát s azt az öt albumot - Pannonia, Asile, Imafa, Omeko, Élettér -, melynek utóbbi darabjait a kortárs francia dzsessz legjobb fejezeteként méltatta a szakirodalom.

 • A The Ethnic Heritage Ensemble a Fonóban

  A hatvanas évek közepén Chicagóban egy Muhal Richard Abrams nevű zenész megalakította az Assosiation for the Advancment of Creative Musicians nevű szervezetet. Ez a szellemi műhely, iskola és szakszervezet igen nagy hatást gyakorolt a dzsessz világára.

 • A másik Amerika

  Federico Andahazi-Kasnya: Az anatómus

  Ismerjük el, nehéz, már-már lehetetlen elfogulatlanul közelednünk ahhoz az írásműhöz, amely a klitorisz felfedezését választja tárgyául. Az olvasó a legjobb szándékkal is minimum hatásvadászatot orront, ellenőrzi a kiadót, a fordítót, a kiadvány külső jegyeit, belelapoz - nekem a legszárazabb szövegrésznél nyílt ki -, míg lassacskán oszlik a gyanúja, hogy valami ordas szemetet akarnak rásózni.

 • T´DOOR: Jó pubi holtig tanuli

  Ezek pubi szurkolók voltak, akiket ma hajnalban a Sky News mutatott, angliai angolok, semmi etnikum, dologhoz illő életkor, a pubban ünnepelték a tényleg meglepő győzelmet, mármint hogy a Juventus nem nagyon szokott 2-0-ról kikapni az otthonában.

 • Nádas Péter

  Az ő híres Lolitája

 • Mi újság: Színház a magasban (Fényújság az Emkénél)

  Kabinos bácsinak volna jó lenni, fehér köpenyben, kisgatyában. Õ az atyaúristen. Azt mondja, menjünk ki a férfimedencéből, mert nem belőlünk keresi a pénzét, és neki azt takarítania kell. Pedig a belépő nem kevesebb, mint kétezer forint volt erre a világhírű és, komolyan mondom, világszínvonalú rendezvényre.

 • Buli: De szeretnék (Cinetrip a Rudas gyógyfürdőben a Francia Filmnapok alkalmából)

  A Blaha Lujza tér a világ egyik legszomorúbb topográfiai képződménye, a kelet-kirgiz sztyepp a Blahához képest egy villámtréfa, ráadásul a Blahát, szemben a fent említett régióval, fauna is fedi, méghozzá vastagon, taglalását hagyjuk, erkölcsi és esztétikai normákat sértene.

 • Café Zsebpiszok

  Sokadika másodikán kezdődik, bár ez a számszaki jellegű megjelölés e helyt pusztán a fizetés/honor/előleg/bármiféle jövedelem/kölcsön felvevésének másnapját és a rá következő végtelen időt jelöli. Sokadika, miközben lezár egy szakaszt, a tündöklését, egyben megnyitja az újabbat, bukásunkét, melynek időtartama tetszőleges - a rá vonatkozó döntés Isten, továbbá autós társaink kezében lévén -, akár túl is élhet minket: mindössze annyi biztos, hogy szopni fogunk ez idő alatt, szopni bizony.

 • Mah-jong: Kő´ egy veréb

  Az úgy van, hogy ül az ember három másikkal a lehetőleg négyzet alakú asztalnál, és szép csöndesen megbolondul. Nem jön a kő. Hiába az imák, az afrikai és távol-keleti varázsmondókák mormolgatása, a különlegesnél különlegesebb alakzatok megépítése kezdéskor, még egy nyavalyás virágkő sem segít.

 • A Föld napja: Atompuskák és génkezelt galambok

  Tizenhárom év telt el a csernobili robbanás óta. Többek között erről emlékezett meg az Energiaklub és budapesti civil zöld társszervezetei a Városligetben egy fesztiválon. A csapnivaló időjárás miatt nem hömpölygött a cirkuszt, kenyeret követelő tömeg, de néhány jóember, aki még mindig képes lenne virágot tűzni a fegyverek csövébe, azért nem esett kétségbe a savas esőtől.

 • Kottatartó (A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye)

  Tagsági díj évente dolgozóknak: 500 Ft, diákoknak: 200 Ft

 • Borról az igazság (Magyar Borok Háza)

  Ide nem a végleg lepusztultak járnak. Azokat régen lenyelte már a Bródy Sándor és a Szentkirályi utcai olcsó borozók füstös torka. Aki ide jön, az valamivel jobb ember. Ad magára. Nem tudom, kinek jutott eszébe sört, egyéb italokat és hidegkonyhai készítményeket árulni egy pékségben, de nagy ember volt.

 • Feltételes megálló (Rákóczi pékség)

  Magyar Borok HázaBp. I., Szentháromság tér 6. Telefon: 212-1031 Nyitva: hétfőtől vasárnapig, 11-19 óráig Belépődíj: 2000 Ft Habsburg Ottó szerint a magyar ember bort iszik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...