• MaNcs 11. évf. 36. sz. (1999. 09. 09.)

  "Kaszáljon, de ne betonozzon" (Szalay Dorottya, UPC Magyarország)

  A telekom-liberalizáció előtt álló magyar piacon a távközlési törvény július végén hatályba lépett módosításának a kábelszolgáltatók "helyzetbe hozását" célzó cikkelye volt az első olyan szabályozási elem, amely a Matáv totális monopóliuma lebontásának irányába mutatott. Volna, hiszen a Hungária Biztosító bevonásával a Matáv Kábel TV Kft. a törvény betűje szerint mentesült a közcélú...

  1999 / 36
 • Bodoky Tamás: A szupersztráda közművesítése

  Ha távközlésről van szó, úgy tűnik, a közcél szentesíti az eszközt: a parlament július végén elfogadta a távközlési törvény módosítását, amely hatósági jogosítványokat juttat a szolgáltatóknak, vagyis házainkon, telkeinken a beleegyezésünk nélkül is épülhet átjátszótorony, egyéb műtárgy, ha az műszakilag megindokolható.

 • Gadó János-Novák Attila-Szántó T. Gábor: Ki(k)nek a kérdése a zsidókérdés

  (Avagy csak egy választás van Magyarországon?)

 • Leborul a nemzet nagysága előtt

  "h, azok a csodálatos asszonyok és férfiak, mármint a miniszterelnök már-már legendás PR-kommandója, megint dobtak egy nagyot, mondhatni emberközelit, még szerencse, hogy személyi sérülés nem történt, igaz, orvos is volt a közelben.

 • Gumibottal a nyomát

  Demokratikus rendőrségünk sikert sikerre halmozott a múlt héten is.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Némi frappantériára és trivialitás-vadászatra való hajlam birtokában azt mondhatnánk, hogy a Heisenberg-féle bizonytalansági reláció az egyik legjobban alkalmazható fizikai elv a pénzügyi piacok résztvevői és azok működése közötti kapcsolatra vonatkoztatva.

 • Farkas Katalin: Filofakszni

  A filozófusok hajlamosak azt gondolni, hogy a filozófiai problémák többsége örök. Ez első hallásra nagyképűségnek tűnik: ugyan mi jogon tart igényt pont a filozófia az örökkévalóságra ebben a folyton változó világban?

 • Politikai hírek és

  Szlovákia: halálos kihallgatás A szlovákiai Poprádon eltemették azt a roma fiatalembert, aki augusztusban egy rendőrségi kihallgatás során egy haslövés következtében elhunyt. A Szlovákiában országos felháborodást és nagy sajtóvisszhangot kiváltó ügyben a rendőrök azt vallják: Lubomir S.

 • A "megfigyelési ügy" újabb fejezete: égj, Trabant, égj!

  Zé kategóriás kémtörténethez hasonlatos, amit Lakatos Miklós törzszászlós, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól (NBSZ) egy hete leszerelt elhárítótiszt múlt szerdán kiszivárgott "közérdekű bejelentésében" állít: egy László nevű ismeretlen - aki állítólag Kövér L.

 • Simicska Lajos lemondása: Móricka megtette

  Lemondott Simicska Lajos APEH-elnök, a Fidesz egykori pénztárnoka. Saját bevallása szerint megviselte az ellene zajló támadássorozat a sajtó és az ellenzék részéről, ráadásul szerinte emiatt halt meg édesapja és apósa is.

 • IV. Szatmár Expó: Határtalan érzelmekkel

  A várossá válás 30. évfordulója, a vendégbarátság-vendégszeretet és még számos egyéb jegyében immár negyedszer került sor a nevezetes eseményre. A szervezők (Mátészalka önkormányzata) jócskán kitettek magukért, minden klappolt, még az időjárás is.

 • Fesztivál a határon: Ifjú gárdisták

  A jövő Magyarországa vörös és fekete lesz, és punktum. Ez derült ki az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP) és a Korhatár Alapítvány négynapos kőszegi rendezvényéből. A fesztivál célja, ha hivatalosan nem is, de a meghívott szereplők köréből ítélve egyértelműen az volt, hogy szellemi bázist varázsoljon a Fidesz mögé.

 • Kelet-Timor: Tisztogatott helyzet

  Azt csak a kelet-timori ügyekben járatlan ember hihette, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik, amikor múlt hétfőn példás nyugalomban és nagy létszámban felsorakoztak a helybéli választópolgárok hazájuk autonómiája vagy teljes függetlensége felől dönteni.

 • Közel-Kelet: Arccal a béke felé

  Úgy tűnik, Barak mégiscsak bevált: bár már megválasztása másnapján rázendített a fanyalgókórus, az új izraeli miniszterelnök végül csak aláírta, illetve aláíratta a közel-keleti békefolyamat újabb, hosszú évek óta legjelentősebb fázisát jelentő egyezményt a palesztinokkal, a világ meg örül, és még az sem zavarja, hogy egyelőre nemigen van rá oka.

 • Áttűnések 999: Lőttek a zongoristára (Moholy-Nagy László filmjei Szentendrén

  Hetedhét országra szóló kortársművészeti dzsemborit rendeztek a hétvégén Szentendrén, és kár a múlt időért, mivel az Áttűnések 999 elnevezésű fesztivál ezen a víkenden még folytatódik. A program perifériáján lejárt szavatosságú Moholy-Nagy-filmeket vetítettek.

 • Kiállítás: Ablakkeretben (Kopasz Tamás: Befejezhetetlen sorozatok)

  Csupán annyit szeretnék mondani, hogy Kopasz Tamás képeket fest.

 • Színház - Salzburgi ünnepi Játékok: F@ust.com (A La Fura Dels Baus a Mátrixban)

  Az első La Furával kapcsolatos élményem egy tábla, mely arra figyelmeztet a müncheni Mufathalle falán, hogy az előadás alatt tönkremehet a ruhám, elcsúszhatok a teremben kiöntött folyadékon, és a zajszint időnként átlépheti a normális emberi fül számára megengedett legmagasabb értéket.

 • Film: Proli furcsaságok (Henry Fool)

  Első négy játékfilmjének köszönhetően (Hihetetlen igazság, A semmi ágán..., Egyszerű emberek, Amatőr) afféle embléma lett Hal Hartley, az ifjúi integritásé alighanem. A cassavetesi, wendersi hagyományok követőjeként, sokak szerint folytatójaként, mint antitézise az évtized elején középutas művészfilmjeikkel hangos sikereket bezsebelő, szintén zsenge korú rendezőtársainak.

 • Könyv: Rockparadoxon (Gary Herman: Rock´n´Roll Babylon

  Nem mondhatnám, hogy falom a popzenei tárgyú könyveket. Lehet az lexikon vagy életrajz, legendaipari vagy botrányüzemi gyártmány, egyformán nem érdekel. Ami azt illeti, a könnyűzenéből is kiszálltam réges-rég, még húszon innen, és az sem izgat, hogy a rock halott - ami egyfelől ordas közhely, másfelől meg csak félig igaz -, vagy én gyógyultam-e ki idejekorán a rock nevű gyerekbetegségből.

 • Zenetorta (10 éves a MaNcs)

  Ezt már nem lehet visszacsinálni: tízévesek vagyunk. Szeptember 18-án jubileumi MaNcs-buli a Fonóban, ahol a Happy Birthday-kántálásokhoz könnyűzenei életünk jeles, ám a fősodortól kissé távolabb eső zenekarai szolgáltatnak némi zajt és zenét.

 • Maximum öt férfi (Romano Drom: Déta Dévla...)

  Az rossz hír volt tavaly, hogy kettéhasadt az Ando Drom, de Déta Dévla... című albumával éppen most debütált a Romano Drom nevű fele, és ez jó. Nagyon. Két megállóval a világ vége előtt, a rákospalotai Csokonai Művelődési Házban próbál a zenekar; ifjabb és idősebb Kovács Antallal, valamint Lakatos "Guszti" Jánossal ott iparkodtunk a végére járni: mi vezetett a szakadáshoz; hogyan másztak ki belőle; és akkor most merre?

 • A Duna-Tisza-csatorna: Dübögés

  A csukázásnál az a legfontosabb - tanítgatott doktor D., a neves ikonista -, hogy ne dübögjünk. A dübögés elriasztja a halakat. Mindezt jóval az előtt kötötte a lelkemre, mielőtt kék kalapját a földhöz vágta, és üvöltve ugrált rajta.

 • Egy heroinista naplójából: Pénz, drog, fegyverek

  Ezzel a sráccal egy pszichiátriai intézetben találkoztam, ahol éppen azon dolgozik, hogy tiszta legyen, de eközben volt ideje, hogy elmondja tipikus, de néhány különleges elemet is tartalmazó történetét. Szóval egy drogoskarrier a kilencvenes évekből, a leghitelesebb forrásból.

 • Krisna-völgy, Somogyvámos: Isteni buli

  Ébresztő háromnegyed négykor. Nem sokkal éjfél előtt feküdtünk le, és igazán nem panaszképpen mondom, utána még jó ideig hallatszott Ákos mormogása a szomszéd szobából.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...