• MaNcs 11. évf. 43. sz. (1999. 10. 29.)

  Minden eredeti: Méhes László festőművész

  Húsz évvel Párizsba települése után retrospektív tárlata nyílt a Műcsarnokban Méhes Lászlónak, akit itthon leginkább a Langyos víz hiperrealista sorozat festőjeként ismernek. Pedig az már régen volt.

  1999 / 43
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Gondolkozik, összetart)

  Azon töprengek - könyököm a konyhaasztalon, fejem az öklömön -, hogyan kéne megkímélni magamtól a gyerekeket. Mert az rendben van, hogy sört előttük diszkrét módon már régen nem iszok, a jelenlétükben nem káromkodok, alvilági vagy csupán csak komplett őrült ismerőseimet távol tartom tőlük, feltéve, ha az utcán össze nem futunk.

 • Várhegyi éva: Ekotrip (Az egyenesség szobra)

  "Csurka úr egyenesen cselekedett, kitette lapjait" - jellemezte Kövér László titokminiszter a pártelnök Demszky főpolgármester megrágalmazására irányuló tevékenységét. Kövér szerint tehát a (köz)emberre jellemző egyenes cselekedet az, amikor határozottan állítunk olyasmit, amit nem tudunk bizonyítani.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Először a Kossuth hagyja abba, aztán Petőfi nem, de abban sincs sok köszönet, pumpálom tovább a walkman keresőgombját, de csak a szokásos kedélyvetélkedő, meg a Tilos, de azt sem mindig igazán tűri meg a depresszióm, főleg ilyenkor, amikor akkora a Hold, hogy kivehető rajta minden hülye lábnyom, és be akar esni az ablakon, én meg hiába húzom fejemre a takarót, csak félek tovább, ráadásul a fülhallgató állandóan kiesik a fülemből, és keresni kell a földön, a barna padlószőnyegen a fekete drótot, percenkét kétszer, de ha meg beljebb nyomom, akkor elkezd fájni a porc vagy csont, ami ott van, ott a fülben.

 • Eörsi István: Az empátia buktatója

  Magyarország lakosságának és főként ideológiai döntéseket kikerülni nem tudó értelmiségi közszereplőinek elemi érdekük, hogy történelmi mentségekkel ruházzák fel a meztelen királyt. Ha ugyanis Kádárt árulónak és tömeggyilkosnak tekintenék, akkor közülük csak kevesen hozhatnák összhangba saját régebbi életvitelüket a rendszerváltozás után kialakult erkölcsi normákkal.

 • Komcsit minden háztartásba!

  Mindenkinek van egy családi komcsija. Még Kövér Lászlónak is. Ha pedig neki is van, akkor hamarost utolsó bunkó lesz az a Fidesz közeli polgár, akinek nincs otthon komcsija. Suttyó, aki nem tudja, mi a divat. Aki ad magára, komcsit tart.

 • Karóba varjút

  Mint arról beljebb is harangozunk, van ez az öncélú problematikum, miszerint az erőszak és egyebek ábrázolása akkor gáz, ha valaki azt mondja rá, hogy öncélú.

 • Politikai hírek

  Filmen a Unabomber

 • Cyber hírek

  Hajsza a humán kódsorrendért Az amerikai National Human Genome Research Institute (NHGRI) kutatóintézet igazgatója bejelentette, hogy az emberi örökítőanyag kódsorrendjének 90 százalékos felderítettségű verziója 2000 tavaszára készül el.

 • Kulturális hírek

  Solt-Dávid: újabb pengeváltásJogállamban megengedhetetlen lépéseket tett Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, ahogyan nyilatkozataiban a bírói függetlenség és az igazságszolgáltatás szervezeti kérdéseivel foglalkozott - jelentette ki Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

 • Az orosz hadsereg Csecsenföldön: Betörők

  Miközben Magyarországon az 1999. október 23-i hétvégén a honi politikai erők 1956-ra emlékeztek, és leginkább egymással voltak elfoglalva, addig az akkori dráma másik szereplője, a szovjet hadsereg orosz szövetségivé vált részei lényegesen aktívabban töltötték az ünnepet.

 • Október 23-i ünnepségek a fővárosban: A forradalmárok maradéka

  Az idei ünneppel kapcsolatban a hivatalos álláspont annyi volt: semmi protokoll! A parlamenti előtti zászlófelvonást kivéve a kormánytisztviselők magánemberré változtak, és ki-ki a maga módján kezelte ezt a helyzetet.

 • Az SZDSZ új stratégiája: Titkos fegyver

  A Szabad Demokraták Szövetségének új stratégiája van, legalábbis papíron, melyben a párt önmagát polgári liberális pártként határozza meg. E szerint az SZDSZ-nek a szocialistákkal szemben kell megfogalmaznia álláspontját, s szükség van vérfrissítésre is: jöjjenek a fiatalok, akik távozásra vagy aktívabb munkára ösztönzik az öregeket.

 • Önkormányzati finanszírozás: A gazda szeme

  Tavaly még húsz, idén már csak tizenöt, jövőre pedig csak öt - elég hülye rejtvény, ráadásul a megoldása sem különb: ennyi marad az általunk választott önkormányzatok zsebében az általunk befizetett személyi jövedelemadóból.

 • A Dudás-per előzményei: Bűnök, amik voltak

  Alábbhagyott a hallgatóság indulata a Dudás-per tárgyalásain a Fővárosi Bíróság Fő utcai épületében. A kezdeti rendzavarásokat csendes szóróanyag-osztogatás váltotta fel a karzaton, így a hallgatóság a golyószóró mechanikai működéséről vagy a lőszerek színmegjelenéséről szóló többórás fegyverszakértői beszámoló alatt például nyugodtan elolvasgathatja Horn Gyula korabeli belügyes jellemzését vagy a Hunnia-füzetek több példányát.

 • Németország: Már megint a szivar

  Már csak otthon csinálja, titokban: körülnéz, előhúzza, babrálja, szájba veszi. Mert egy évvel a választási győzelem után katasztrofálisra fordult a kormányzó szociáldemokraták helyzete. Azóta hat vereség a tartományi választásokon, a kancellár népszerűsége pedig a mélyponton.

 • Cirkalom: Az ember tragédiája a Madách Színházban

  Eredetileg azt gondoltam (némi megkönnyebbüléssel), hogy ez alkalommal nem kell a darabról írni, a teljes felület az előadásé, illetve a színházé, a szó legszorosabb értelmében. Alig néhány perccel később azonban kénytelen voltam belátni, hogy optimizmusom túlzott volt.

 • A végén csak a helyére került (VHK, Today Is The Day, Voivod, Neurosis az Almássy téren)

  A körülmények, ahol csak lehet, betesznek: a három tengerentúli zenekart valami lehetetlen indokkal feltartóztatták a határon. A kezdésre kiírt időpont után jó órával még bőszen igyekeztek a körút felé, így aztán borult a sorrend, de legalább egyiküket sem kellett nélkülözni a fesztiválnyi méretű eseményen.

 • Kelj fel és járj! (David Thomas And The Two Pale Boys a HungaroCarroton)

  Volt bennem egy kis aggodalom. Ahogyan egykori munkatársunk, Hajnóczy Csaba elköszönt (előző számunkban) a további répázástól, az nekem azt jelentette, hogy innentől kész, annyi. Persze értek én mindent, jól el vagyok látva közhelyekkel is: más szelek fújnak, s közben kinőtte magát egy új nemzedék, annak pedig nem így fest a progresszió.

 • A kaktusz világa (Alain Robbe-Grillet és TGM kalandjai az Astoriában)

  A múlt héten ötödik hadoszlopuk, a Francia Intézet hathatós támogatásával nagyob szabású francia kultúrdeszant csapott le fővárosukra. Mi egyfelől fedezékbe vonultunk, másfelől a legveszedelmesebb támadó, Alain Robbe-Grillet ellen bevetettük Tamás Gáspár Miklóst és öntestünket, némi, szerénynek mondható technikával följavítva.

 • Lárma az emberparkban (Sloterdijk és az eugenika)

  A DOE honlapjának megfelelő oldalán az olvasható, hogy a HGP 27%-on áll. Ez nem mond talán sokat a kedves olvasónak, de visszatérünk majd rá, s egyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ELSI költségvetése aktuálisabb, mint valaha.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Balkáni galambok

  Amit a természeti környezettel művelünk, nem a természeti környezetre veszélyes: a biológiai sokféleséget csökkenteni legfeljebb atombombával tudjuk, ideig-óráig. A természet pusztítása tulajdonképpen csak átalakítást jelent, és amilyen a mi formánk, a változás számunkra mindig kedvezőtlen.

 • Csabai Kolbászfesztivál ´99. október 21-24.: Távolugrás és tepertő

  "Többek között a tokaji bor, a kalocsai paprika és a csabai kolbász miatt tartozik méltán a magyar a világ öt legjobb konyhája közé" - szögezi le Unger Károly. A Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke négyszemközt megsúgja, mitől jó a disznóság, miközben kolbászzsírt szopogatok ujjaimról.

 • Simon-Júda-napi vásár Párkányban

  Traktátus

  Simon is meg Juda is: akkor nekünk ott a helyünk, bár nem tudjuk, mit szólnak ehhez kollégáink a szélsőjobbról. Csakhogy már akkor is ide jártunk, konkrétan minőségi munkaruhát csempészni, amikor az oldalakat még fel sem találták.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...