• Nádasdy Ádám: Modern Talking (Megfőzök és kigombolok)

  Az igekötős igék alapvetően kétfélék aszerint, hogy az igekötő mit csinál bennük. Az egyik fajtában az igekötőnek konkrét jelentése van, mert irányt, helyet, állapotot fejez ki: fölmászik, belefagy, átküld, szétszór, leönt (valamit valahova).

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (A matematika felszabadító ereje)

  Először úgy délután három körül estem hadifogságba. Tavasz volt, hozzákötöttek egy orgonabokorhoz, és néhány méterrel arrébb a sorsom felől tanácskoztak. Nem értettem mindent tisztán, mert az elasztikusan illatozó orgonabokor körül 101 méhecske zúgott begőzölve, kezükben mézgyűjtő vödör és mézpumpa, amivel a nektárt szivattyúzták kifelé a bibékből.

 • Elek Tímea: Az Ijesztő Silányság Minisztériuma (Az ISM két évéről)

  A szerző hobbisportoló, gyakorló ifjú.

 • Állapota álságos

  Jánosi György a múlt héten teliszítta tüdejét levegővel, és egy nagyot köpött a leves feltételezett tartózkodási helyének általános irányába. Az MSZP választmányának elnöke azt állította, hogy a legnagyobb kormánypárt előrehozott választásokra készül.

 • Vörös város

  Hiába jegelte az osztrák kormány a spicli-balhét (egyes rendőrök bizalmas adatokat adtak át Jörg Haidernek, aki ezeket fel is használta politikai ellenfelei lejáratására); hiába mobilizálták a szabadságpártiak Haidert, hogy ezüstkabátban ufóként virítson a rasszista plakátokon bazsalygó főpolgármester-jelöltjük, Partik-Pablé asszony oldalán ("Külföldiek!

 • Kulturális hírek

  SZALAI TIBOR"Szeretem, hogy nem leszek építész, soha a büdös életben. Építész soha nem leszek.

 • Cyber hírek

  Tányérmosó hitelkártyahackerA New York-i rendőrség egy 32 éves konyhai kisegítő személyében lefülelte a történelem eddigi legzseniálisabb internetes személyazonosság-tolvaját. Abraham Abdallah, aki annak idején a középiskolát sem volt képes elvégezni, 217 olyan személy bankszámlájához fért hozzá, akik szerepelnek a leggazdagabb emberek Forbes-listáján.

 • Peru és közelmúltja: Akiért a harag szól

  Az sem kelt különösebb figyelmet, hogy ringbe szállt Alan García, aki 1985 és 1990 között egyszer már csődbe és káoszba igazgatta az országot, és aki után Fujimori maga volt a megváltó. Nem is szólva Jorge Santistevan volt emberjogi ombudsmanról, a limai haladó értelmiség favoritjáról, és az ínyencek, valamint a teljesség kedvéért ne hallgassuk el Fernando Olivera képviselő, Montesinos gazságainak egyik első leleplezője, továbbá Carlos Bolona volt gazdasági miniszter, az egyetlen fujimorista versenyző nevét sem.

 • Válság Ukrajnában: Tojástánc

  Aki persze nem rohant visszadni mandátumát. Inkább február végén ő maga is csatlakozott a brit napilap munkáslevelezőihez, és leszögezte, hogy elsőként ő maga követelte a Gongadze-gyilkosság körülményeinek "átlátható" kivizsgálását.

 • A BSE-kór és Magyarország: Mindent belénk

  a tárgyalásokról meglehetősen szűkszavú közleményt adtak ki. Vagyis: együttéreznek a gazdákkal, akiknek állatai lemészárlásra ítéltettek,

 • Időközi országgyűlési választás Dabason: Tettek rá

  a politikát ma már a világ levisszataszítóbb dolgai között tartja számon

 • Szakszervezeti tüntetés a Hősök terén: Összejöttek, szórakoztak

  - lapzártánk utáni - módosítása ellen szerveztek. Felbukkant Tamás Gáspár Miklós volt SZDSZ-es politikus, Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője és Kiss Péter, a szocialisták Baloldali Tömörülés elnevezésű platformjának vezetője is.

 • A Stadler-dosszié újabb fejezete: Hidd el ezt a levelet!

  A Világgazdaság a múlt héten egy rövid írásban nyilvánosságra hozta: több száz hasonló iromány létezik. A közlés másnapján az ügyet eredetileg útjára indító Magyar Nemzet is előrukkolt a maga változatával (persze a Világgazdaság közlésére nem hivatkozott), aztán beszállt a Duna tévé is, de - mondhatni: természetesen - azzal egyikük sem foglalkozott, hogy nemcsak szocialistáknak szóló, hanem fideszesek segítségét kérő levelek is vannak.

 • Aláírásgyűjtés a Magyar Rádióban: Nehéz menet

  AStifner kinevezése ellen tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy a rádió "ez idáig nyíltan pártelkötelezett, sokszor szélsőséges, a közszolgálatiságot sértő műsorának munkatársa felügyeli azt a szerkesztőséget, ahol például a Tizenhat óra, a Szombat délelőtt, a Cigányfélóra, a Napközben, a Beszéljük meg, a Mérleg, a Szellemtörténetek, egyúttal a Vasárnapi Újság is készül.

 • Emlékirat egy egymilliárdos olajbűntényről: Meggyónta

  Az APEH Békés megyei adónyomozói 2000. május 31-én a megyei rendőr-főkapitányság kommandósai segítségével hétvégi házában vették őrizetbe Dávid Pétert; a letartóztatott tavaly június eleje óta előzetesben várja ügye lezárását.

 • Esterházy János ellentmondásai: Része az árjásításban

  Hogy az olvasó könnyebben kitalálhassa, kitől származik a fenti idézet, el kell árulni, hogy az illető születésének 100. évfordulója tiszteletére március elején emlékülést tartottak az Országgyűlésben, ahol Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára Raoul Wallenberghez, a magyarországi zsidók megmentőjéhez hasonlította őt.

 • Sztrájkhangulat Hollywoodban: Lapos feszültség

  Míg a nagy stúdiók egyes vélekedések szerint kifejezetten jól ellennének írók nélkül pár hónapig, és a tévétársaságok is át tudnák vészelni a nyarat showműsorokkal és a Big Brother egyre népszerűbb klónjaival, összhatását tekintve azonban a sztrájk villámgyorsan véget vetne az utóbbi évek konjunktúrájának.

 • A félelem installációja (Berlini jegyzet)

  Tulajdonképpen a Schönhauser alléra indultam, a Kunstmeile elnevezésű rendezvényre, melynek keretében - legalábbis a műsorfüzet szerint - több száz nemzetközi rangú képzőművész állít ki a végeláthatatlanul hosszú utcában, illetve a közeli szabad tereken és parkokban.

 • Könyv: Emberi darabok (Friderikusz Sándor: Az én mozim)

  Történt, hogy Friderikusz Sándor televíziós showman, üzletember egy nap mélyen a saját szemébe nézett, és így szólt: nem lesz ez így jó. Ebből nem lesz egészséges önbecsülés, Pulitzer-díj, kiszélesedése közönségkörnek.

 • Kiállítás: A belső szerveit feltáró Vénusz (Anatómiai teátrum)

  Tudós érdeklődés és műkedvelő kíváncsiság, elborzadó rácsodálkodás és moralizáló tépelődés - mindez az anatómia gyakorlatához és reflexiójához kapcsolódott valamikor. Azokban az időkben az emberi test belsejében való kutakodás még nem alagsori bonctermek és bűnügyi vizsgálatok rutincselekedete, hanem isteni rejtelmek fürkészésének magasztos, kivételes alkalma volt.

 • Színház: A hús nem jár egyedül (Frenák Pál: Lakoma)

  Frenák Pál francia-magyar táncos és koreográfus tíz-egynéhány éve alapította a Compagnie Pál Frenák nevű társulatát Párizsban, amely nem egészen azonos

 • Otthon a magasban: Kurtág-születésnap a Zeneakadémián

  Esorok szerzője, mi tagadás, ünnepi érzeményekkel szállt autóbuszra, mikor március 22-én elindult a Zeneakadémia nagytermébe. Délután ráhangolódott a nagy eseményre, meghallgatott egy-két Kurtág-művet, belelapozott Halász Péter kismonográfiának is csak nagy mellénnyel nevezhető ismeretterjesztő füzetkéjébe, e mindmáig egyetlen (!

 • Koncert: Fenntartás (Goran Bregovic, valamint temetés és menyegző a PeCsában)

  Az első bekezdést, amely arról szólt, hogy előbb pancserül hirdették meg, majd úgy sikerült a SAP-ból a PeCsába telepíteni Bregovicot, hogy ne férjenek be csomóan, végül is kihúztam ennek a beszámolónak - nem szívesen varrtam volna a koncert nyakába ezeket a meglepő manővereket.

 • Párhuzamos valóságok (Meredith Monk Budapesten)

  "Anyai nagyapám orosz zsidó származású. Basszbariton énekes volt. Nem tudjuk pontosan, honnan való a család (amint ezt kimondja, háta mögött leesik a falról egy kép), hoppá, mintha azt üzenné, hogy ne is beszéljek róla; na mindegy, azt hiszem, talán Ukrajnából, Kijevből.

 • Gesztus dolga (Meredith Monk: Magic Frequencies)

  Meredith Monk 1998-ban a New York-i Joyce Theaterben bemutatott legújabb darabját, a Magic Frequenciest most kis késéssel a budapesti éterhullám-érzékeny generáció is élvezhette három alkalommal a Trafóban.

 • A meteorológia árnyoldalai: Égiháború

  "Ha csak arra vagyok kíváncsi, süt-e a nap holnap, mindegy, ki beszél. Ám ahhoz, hogy miért van így, már szakember kell" - Vissy Károly, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közismert meteorológusa így foglalta össze az okot, miért van nagy szükség egy meteorológiai törvényre.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...