• Tandori Dezső: Hányszor ne mondjam? (ÉN MAgam uRam HA)

  Nem akartam olyan arcátlan lenni, hogy "Ben Nicholson"-t írjak. Jó, hát ismerem a színészt. Jó. Ha igaz, ha nem, azt mondja ez a kedves ember, hogy ő szívesen elhancúrozna ugyan Britney S. énekesnővel (jészus!), de már 66 éves, fáradt ő a tánchoz, 2000 hölggyel volt intim kapcsolata (vagy hogyan mondta), basta, ahogy régiesen az "elég" fogalmát kifejezgették, inkább három gyermekének nevelésével foglalkozik.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking (A lexikalizáció)

  No igen. A tisztelt olvasót jobban érdeklik a nyelvhasználat (az úgynevezett "nyelvhelyesség") kérdései, mint a különféle izmusok és ációk, amiket itten tölcsérrel próbálok a fejébe tölteni. Múltkori cikkem (a médiákról) igen élénk visszhangot keltett.

 • Hegedűs István: Állatmesék

  Csúnya csapdát állított a miniszterelnök és csapata a nagyobbik ellenzéki párt vezérének. Az eszmecserét kezdeményező Medgyessy Péter minden külön értesítés helyett azt javasolta a betoppanó, télikabátjából még ki sem bújt Orbán Viktornak az újságírók és a kamerák gyűrűjében, hogy a sajtó - vagyis ország-világ - előtt beszélgessenek el a feleket kölcsönösen érdeklő közéleti kérdésekről.

 • A közellenség

  Örvendj, magyar, örvendj, gazda! A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára bejelentette, hogy immár a Tesco sem fog (az Auchan, a CBA, a Metro és a Spar után) "tejimitátumot" forgalmazni.

 • A kilenc mesterlövész

  Nem lehetünk túl büszkék, Zrínyinek még kijutott egy rendes kan, nekünk már csak olyanra fussa, amit az ájtatos képű Semjén Zsolt is ki bír lőni Mauser-Beretta típusú, EU-szabványos gyíklesőjével, míg halkan elmorzsol egy páternosztert a csíkos hátú lelki üdviért.

 • Kulturális hírek

  n VILÁGZENE: BBC Március 9-én Edinburghben, élő rádióadás keretében adták át a BBC Radio 3 idei világzenei díjait (a gálaest március 11-től megtekinthető a www.bbc.co.uk/radio3/world/awards2004 site-on). Hogy az Abyssinia Infinite, Cesaria Evora, Tamara Obrovac és Sevara Nazarkhan közül kinek jutott a közönség díja, lapzártánk után derült ki, a zsűri döntésére bízott többi kategória nyertesét azonban már korábban nyilvánosságra hozták.

 • Cyber hírek

  n Víznyomok a Marson A Hematit-régióban kibukkanó sziklák vizsgálata egykori folyékony víz jelenlétére utal a térségben: az Opportunity marsjáró mind a kőzetek kémiai összetételét, mind pedig szerkezetét tekintve olyan felfedezéseket tett, amelyek fényében most már nagy biztonsággal kijelenthető: valóban létezett folyékony víz a Mars felszínén - közölte az [origo].

 • Államfő-jelölési huzavona Németországban: Távlati célok

  Minden korábbinál zűrösebb és megalázóbb volt a német ellenzéki pártok huzavonája a közös államfőjelölt megnevezése körül. Végül egy jószerivel ismeretlen személyt varázsolt elő a CDU/CSU, erősítve azt a nézetet, miszerint a pártsemleges szövetségi elnöki poszt várományosának kijelölése egyre inkább hatalmi-politikai céloknak és intrikáknak rendelődik alá.

 • Jótett helyébe

  A lengyel–német viszony újabb történetéből

  Lengyelország tavaly decemberben - ha nem is egyedül, de - meglőtte az Európai Unió alkotmánytervezetét. Ez Berlinnek fájt a legjobban, hisz Németország úgyszólván a hátán vitte be Lengyelországot a közösségbe. Berlin most becsapottnak érzi magát, pedig a német-francia viszony rendezettsége mellett az európai béke másik alappillére épp a német-lengyel kapcsolatok jólápoltsága.

 • A magyarországi abortuszgyakorlat: "Van, aki nagyon jól csinálja"

  Az abortuszvita nem pusztán elméleti síkon zajlik, eldönthetetlensége beszivárog a gyakorlatba is. A páciens fizikai és lelki állapotát a műtét előtt, alatt és utána leginkább az határozza meg, hogy az orvos, az ápoló vagy a védőnő mit gondol róla.

 • Medgyessy tervei az alkotmánnyal:Ki nevet a végén?

  A miniszterelnök február 16-án, majd pár napra rá tett, a magyar alkotmányos berendezkedést átalakítani célzó javaslataival kiadósan belefútta orrát a közjogi gulyásba. Ha az volt a szándéka, hogy egy darabig mindenki arról beszéljen, amiről ő akarja, akkor bejött neki.

 • A Fidesz és a kecskeméti polgármester: Polgártalanítás

  A kecskeméti önkormányzat 2004. március 3-i közgyűlésén napirend előtt kért szót Leviczky Cirill. A Fidesz helyi frakcióvezetője bejelentette: pártja megvonta a bizalmat Szécsi Gábor polgármestertől, és 2006-ban biztosan nem indítja újra.

 • "Senki se hív meg" (Philip Seymour Hoffman színész)

  Tincsei egy összetúrt szénaboglyát megszégyenítve merednek szerteszét méretes pubifején. Nem is illene a jólfésültség a 90-es évek amerikai filmjének meghatározó karakterszínészéhez, aki olyan mozikban merészelt cseppet sem elbffvölő, depresszív állapotokban és lepattant külsővel támolyogni a kamera előtt, mint a Boogie Nights, Magnólia, Boldogságtól ordítani, A vörös sárkány, Hibátlanok, Csodaország végállomás.

 • "Megbánni a múltat, az elég vicces lenne" (John Frusciante)

  A napokban jelent meg a Red Hot Chili Peppersből ismert John Frusciante negyedik szólóalbuma. A világ egyik leghíresebb rockegyüttesének tagja kábítószer-függőségéből eredően a földi pokol bugyrait is megjáró rimbaud-i figura, aki - miközben a jól beazonosítható chilis slágerek (társ)szerzője - szólólemezein kizárólag a privát mitológiáját járja körbe.

 • Könyv: Modell mai műgyűjtőknek (A Hatvany-gyűjtemény rekonstrukciója)

  Két és fél éve tudományos konferencia elevenítette fel a Hatvany család kulturális és közéleti szerepét. Az előadásokból összeállított kötet bemutatja az irodalmár Lajos és az orientalista Ber-talan világát, a még Deutsch néven alapított s majdan több ezer embernek kenyeret biztosító családi vállalkozást, sőt a hatvani kastélykertet is.

 • Könyv: Van-e súlya a tömegnek? (Frédéric Barbier - Catherine Bertho Lavenir: A média története)

  Afrancia szerzőpáros a tömegtájékoztatási eszközök kialakulásának és elterjedésének újkori históriáját kísérli meg felvázolni. Mindvégig társadalmi kontextusba ágyazva teszi ezt, főként a jogi szabályozásra és a gazdasági sajátosságokra koncentrálva, a problémaorientált "mélyfúrások" mellett, felett azonban egy nagyobb társadalomfilozófiai gondolati ív is kirajzolódik: a közügyekbe való beleszólás emancipálódásának, demokratizálódásának tendenciája.

 • Színház: Czillei és a Buborékok (Két bemutató a Nemzetiben)

  Párban járnak a Nemzeti Színház bemutatói - sok egyéb szempont mellett az egyeztetésé is ezt diktálja. Rajzolódik a profil: sok komoly, tehetséges, nagy színész mellett és mögött társulat még nincsen, és rendezőből jelentős hiány mutatkozik.

 • Kiállítás: Szemmel és szellemmel (Frantisek Drtikol fényképei)

  Frantisek Drtikol valahol azt írja: alapvető művészi célja az volt, hogy úgy ábrázolja és örökítse meg az embert, amint azt az Isten önmaga képére megteremtette, önmaga szépségéért. Ruhátlanul, mert a meztelenségben tükröződik a szépség spiritualizmusa, viszont nem érvényesülnek a társadalmi és történelmi helyzetek és szerepek, hiszen a teremtés önmagában álló pillanat volt.

 • Kiállítás: Múlt, de a miénk(Nemzetközi szamizdat-kiállítás)

  Egyfajta rokonszenvező szorongással lép a látogató a hűvösen üzemcsarnokszerű kiállítási térbe - én legalábbis így voltam ezzel. Vajon mi az a hatalmas anyag, amely indokolja, hogy ekkora területen állítsák ki, elég izgalmas-e, emészthető-e azoknak is, akiknek hiába közeli, mégis csak letűnt korszak, legendák zavarosa mindaz, amit a szamizdat szó sugall.

 • Film: Az elcserélt könyv esete (Anthony Minghella: Hideghegy)

  Amikor legutóbbi filmjét, A tehetséges Mr. Ripleyt tárgyaltuk, azt mondtuk: Az angol beteg sikere akkora volt (Oscar-eső), hogy emberünk eztán egy jó ideig azt csinál, amit csak akar, és annyi pénzből, amennyit nem szégyell ráfordítani.

 • Koncert: Rendbe tett zajok (A Stomp Budapesten)

  Bő féltucatnyi telt házas előadás 6-15 ezer forintos jegyárak mellett - ez azért már jelez valamit a lelkes érdeklődésből, amely mögött vagy komoly hírverést kell sejtenünk, vagy azt, hogy valami nagyon erőteljes igényt, széles befogadói tábort céloz meg a produkció.

 • Nyolc kis kritika

  n J. S.

 • Szerek a megfázás ellen: Takony és kémia

  Nyakunkon a tél, lassan eszkalálódik a nátha- és influenzahelyzet is. Nem haszontalan áttekinteni, mivel járult hozzá a modern gyógyszervegyészet a megfázás ocsmány tüneteinek enyhítéséhez.

 • I. Magyar Mars Expedíció

  Földi űrutazás

  2004 a Mars éve, ez a napnál is világosabb. Percenként jönnek a hírek a bolygót kutató űrszondák eredményeiről vagy éppenséggel kudarcaikról. Tudjuk, mit talált a Beagle-2, a Spirit, esetleg az Opportunity. Együtt aggódunk a Mars Express sorsáért.

 • Olvasói levelek

  Tisztelt Szerkesztőség!Várhegyi Éva az Ekotrip című írásában több nem helytálló megállapítást tett az MNB statisztikai szolgálatával kapcsolatban. Levelünkben a közvélemény pontos tájékoztatása érdekében az alábbiakban pontosítjuk a téves megállapításokat.

 • Stresszes munkások

  Túlnyomás

  "A burzsoá korszakot minden előbbi korszaktól a termelés folytonos átalakítása, az örökös bizonytalanság és mozgás különböztetik meg" - írja Marx.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...