• MaNcs 17. évf. 14. sz. (2005. 04. 07.)

  Mi kéne még?

  A hétfői parlamenti ülésen napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke közölte, a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította április 8-át, a római pápa temetésének napját.

  2005 / 14
 • Ha majd a nyúl viszi a puskát

  Mielőtt belelendülnénk a spekulációkba...

 • Bojtár Endre

  Menni lehetetlen nem menni!

  A Győzelem Napja Moszkvában

  Lengyelek, észtek, lettek és litvánok hetek óta azon vitatkoznak, hogy államfőiknek "A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz" típusú címbéli mondatában vajon az első vagy a második szó után kell-e vesszőt tenniük.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking (Vörösmarty, Schwarzenegger, Kovács)

  Az európai kultúrkör első nyelvészei, a görögök csak a nyelv írott formájával, az írás tudományával foglalkoztak.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Javaslom, hogy mostantól vezessenek be "vagyon- és életvédelmi jogdíjat" a késekre, motoros fűrészekre, harisnyákra és egyéb fegyvernek látszó tárgyakra (az almára is). Ezek a tárgyak ugyanis alkalmasak lehetnek fegyveres támadás vagy bankrablás végrehajtására.

 • Zapigyerek - Idegenrendészet Franciaországban

  2002 és 2003 fordulóján, néhány héten belül két külföldi állampolgár veszti életét, miközben épp kitoloncolják őket Franciaországból. Haláluk - többszörös áttételeken keresztül - a francia államgépezet piszkos titkainak kitudódásához vezetett.

 • Államvasúti bökkenők II.: Vagonadó

  Miközben a Magyar Magánvasút Rt. Záhony és Berente közt heti rendszerességgel vív csatát a MÁV Rt.-vel a különböző szolgáltatási díjak miatt és a szerződésben rögzített időpontban történő be- és kirakodásért, a múlt csütörtökön egy másik magánvasúti társaság szerelvénye Hegyeshalom felől meglepően eredményesen tört be az államvasút fellegvárába.

 • A nyomda ördöge - Erdős Ákos nagyvállalkozó portréja

  Mióta a Láng Kiadó és Holding Rt. megvásárolta a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t, a nyomdaipar piacvezető társaságáról és tulajdonosáról mind több szó esik.

 • Éjfél előtt, egyedül a tömegben

  Boka és Áts Feri a haldokló Ne-mecsek háza előtt. "Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete."

 • Meghalt II. János Pál pápa: Isten vele

  Vajon személyében a XX. század legnagyobb humanistáját búcsúztatjuk vagy a szélsőségesen konzervatív egyházi vezetőt? A gyász napjai aligha kedveznek a reális, legalább többé-kevésbé elfogulatlan mérlegkészítésnek.

 • "Hallgattuk az otthon sírókat" Kemény Dénes szövetségi kapitány

  A magyar férfi vízilabda-válogatott kispadja évtizedek óta a régi nagyok hitbizományának számított. Rajki Béla óta mindig olyasvalaki ült rajta, aki játékosként olimpiai, de a legrosszabb esetben is világbajnoki címig vitte.

 • Ellentmondasz a sátánnak?

  Volker Schlöndorff: A kilencedik nap

  Egy igaz történet nyomában járunk, ezúttal Dachauban - akkor, 1942-ben. Ismerős képek, láttunk már ilyet a moziban, semmi kétségem, precíz kutatások előzték meg, végtére nem volt az olyan régen, sok minden fennmaradt, a rögzítés lehetőségei már akkor is számosak voltak, minden szeg a helyén van, még az időjárás is pont olyan, mint a megidézett napokban.

 • A testhóhér - Gergye Krisztián koreográfus

  A magyar kortárs táncszínház Johnny Rottenja: a jávai tánctól indult, és viszonylag rövid idő alatt találta meg a saját stílusát.

 • Az önámítás fél százada

  A kiegyezés. Szerkesztette: Cieger András

  A kitűnően szerkesztett, reprezentatív kiállítású Nemzet és emlékezet című sorozat ötödik darabjaként jelent meg az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést tárgyaló forrás- és tanulmánygyűjtemény.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...