• MaNcs 17. évf. 22. sz. (2005. 06. 02.)

  pedellus-hírek

  Folyt. köv. Az Országgyűlés hosszas előkészítés után, 2005.

  2005 / 22
 • Nemzeti szocialisták

  Dicső nép vagyunk mi, annyi már szentvaló; Csak az irigyünk sok, hordja el a manó. ... Aztán meg, nagy átok e szép ivadékon, Hogy az egyetértés közte igen vékony. Tartsunk össze, urak! most, urak, vagy soha! Itt a jó alkalom; hí a nemzet java.

 • Az alkotó ember

  Hogy Szili Katalin miért nem lenne jó államfője Magyarországnak, számos alkalommal leírtuk ebben az újságban.

 • A végállomás előtt eggyel

  Az überkedést jövő kedd délelőtt tíz óráig lehet folytatni: akkor jár le a második fordulóra a nevezési határidő.

 • Titokzokni

  Se szeri, se száma

 • Pálya a magasban

  Német futballközhelyek Minden nemzet, amely a labdarúgás fikcióját némiképp komolyan veszi, rendelkezik saját futballközhelyszótárral.

 • Egy paddal előrébb (Roma diákok integrációja)

  Ha a társadalom nagyobbik fele nem mutat is nyitottságot a kérdés iránt, vannak, akik hisznek az integratív oktatásban. Az Ec-Pec Alapítvány által vezetett kétéves projekt célja a roma tanulók iskolai sikereinek támogatása és a szegregáció visszaszorítása.

 • Elégedett rablók (Götz Aly német történész)

  Christian Gerlachhal együtt írt, a magyar zsidóság legyilkolásáról szóló könyve (Az utolsó fejezet) nemrég jelent meg a noran kiadó gondozásában. Körülbelül ezzel egy időben látott napvilágot Németországban új munkája: Hitler népi állama - rablás, faji alapú háború és nemzetiszocializmus.

 • A halott gyár árnyékában (Borsodnádasd másfél évtizeddel a rendszerváltás után

  A veszteséges nehézipar 1990 utáni leépítésekor nem csupán az erőltetett szocialista iparosítás azon mamutjait számolták föl, amelyek hajdanán egyik pillanatról a másikra emelkedtek ki a semmiből, de évszázados szerves fejlődés eredményeként kialakult egységeket is.

 • Államvasúti bökkenők VI.: Levelecske, gondocska

  Egy Brüsszelből küldött hivatalos levél a XXI. század elején 18 nap alatt érkezett meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vasúti főosztályvezetőjéhez. A válaszadási határidő közben lejárt, de a címzett szerencséjére az új helyettes államtitkár éppen a határidő utáni munkanapon a levelet feladó EU-tisztviselőhöz indult.

 • A nagy zsákmány (Az unió költségvetése)

  Felejtsük el az uniós alkotmányt és mindent, ami az elmúlt egy évben történt az EU-ban. Az új Európa, a régi és az új tagállamok első igazi próbája, hogy meg tudnak-e állapodni a közösség következő hosszú távú költségvetéséről, a gigantikus központi programok pénzeléséről és a zsé elosztásáról.

 • "A saját igényességünkkel" (Somogyi Zoltán és Somogyi Krisztián politikai kommunikációs szakértők)

  Amióta Magyarországon is divatba jött a politikai marketing, a pártok folyamatos kommunikációs offenzívában vannak - általában az érdemi politizálás helyett, de legalábbis annak rovására. "A nép nyelvén" politizálásnak az utóbbi években a legismertebb műhelyévé avanzsáló Political Capital Kft.

 • Rabszolgák és rabszolgatartók (Zsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament és a Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetője)

  Az utóbbi hetekben sok szó esett romákról, rasszizmusról - de érdemi gondolatok nemigen hangzottak el. Zsigó Jenő állításai ezért akár "radikálisnak" is tűnhetnek - pedig a helyzet az.

 • Aki nem lép egyszerre (Hagyományőrzők)

  A hagyományőrző társaságokban olyan emberek gyűlnek össze, akiknek nem sikerült kinőniük a katonásdit. A csatákat felelevenítő show-műsorokban viszont nem használnak éles és hegyes kardot vagy csőre töltött fegyvert.

 • Kakaskodás (Francia népszavazás az uniós alkotmányról)

  Meglepetésnek semmiképp sem tekinthető az EU-alkotmányról tartott franciaországi népszavazás eredménye. Az utolsó napokban már legfeljebb arra számíthattak az igen táborában, hogy a bizonytalankodók mégiscsak átbillentik az erőviszonyokat.

 • Családi vállalkozás (Görgey Gábor: Tükörjáték)

  Optimális esetben nem kell ahhoz a színfalak mögé látni, hogy rájöjjön az ember, mit miért játszik egy színház, sőt: mit miért játszik, tervez, rendez egy színházban ez vagy az. Optimális esetben minden ilyesmi kézenfekvő, mondhatni, logikus.

 • Elbokázott milliók (A táncművészeti szakkollégium döntései)

  Április végén döntött az NKA Táncművészeti Szakkol-légiuma a benyújtott pályázatokról, május közepére pedig kisebb botrány kerekedett az eredmények miatt, és ismét megoszlott a szakma: konzervatívok versus progresszívek, szociális balettfoglalkoztatók versus kozmopolita eltrafósítók.

 • Irtástól irtásig (A nagybörzsönyi erdei vasút)

  Mázlisták vagyunk, hiszen nincs ilyen, csak pár ezen a földgolyón, csak itt, meg Peruban meg Szlovákiában. Ami különlegessé teszi a kisvasutak amúgy önmagában is felette vonzó világában, az az úgynevezett "csúcsfordítós" közlekedési metódus, mellyel a viszonylag nagy szintkülönbség is játszva leküzdhető.

 • Depressziós, tud angolul (Albert Györgyi újságíró)

  Ünnepelt és tehetséges műsorvezető volt, majd depressziós lett, hol kövér, hol sovány, aztán ivott is. Aggódva figyeltük azt is, hogyan szolgáltatja ki magát az általa egyébként jól ismert magyar médiának. Betegségével való többéves vívódásáról a héten könyv jelenik meg (Miért éppen én, Park Könyvkiadó).

 • Túl lehet élni? - Biciklizés a fővárosban

  Javuló autós hozzáállás mellett is csak félig emancipáltak és totálisan sebezhetők a városi kerékpárosok. Gyakorlati útmutató arról, miként ne gázoljunk autót, és hogyan hagyjuk életben a kerékpárost.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...