• Pálya a magasban

  Tirpákok, hurkások

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Az üresen pejoratívak

  Mátrai egy öntelt fráter, a húga pedig egy erőszakos perszóna. Ezt jólesett végre kertelés nélkül kimondani. De azért a kérdésben nincs teljes egyetértés, sokak szerint ugyanis egyszerűen arról van szó, hogy Mátrai egy magabiztos férfi, a húga pedig egy határozott nő.

 • Szüntelen radikalizmus

  Az a híresztelés biztosan nem igaz, hogy a fináncok a 44-es úton pár napja egy egész kamionkonvojt tartóztattak fel, amely a szállítólevelek tanúsága szerint kötöttárut szállított volna Romániából, de igazából papírtrombita, piros kartonlap, meg különféle méretű és színű, több tonnányi síp és kereplő volt a rakomány, csak a fináncoknak a sofőr mutatott még egy papírt (címzett a Köztársaság tér, naná), aminek láttán azok tisztelegtek, és balesetmentes további utat kívántak.

 • Oda-vissza

  Az elmúlt napok békülékenyebb retorikája után keddre bekeményített a szlovák vezetés. Fico miniszterelnök és Kalinák belügyminiszter Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón állította: bizonyítékaik vannak, melyek szerint a nyitrai magyar diáklány színlelte a megveretését.

 • A francia-német megbékélés: A Rajna és a Szajna hangja

  A szlovák kormány a minap a történelmi francia-német megbékéléshez hasonló szlovák-magyar párbeszéd szükségességét vetette fel. A szándék őszinteségében nem illő kételkednünk, még akkor sem, ha netán a szlovákiai etnikai erőszak miatti rossz lelkiismeret inspirálta.

 • "Ma 80 kiló" - Vass Lajos (MSZP) szolnoki polgármesterjelölt

  Az elmúlt négy évben három minisztert szolgált ki közigazgatási és politikai államtitkárként a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. A kormányváltás után az Opera miniszteri biztosa lett, pár nappal később pedig kiderült: a jelenlegi szocialista polgármester - Botka Lajosné - helyett Szolnokon őt indítja polgármesterjelöltként az MSZP.

 • MSZP-SZDSZ konfliktus Jászberényben: Elhidegülés

  Országgyűlési képviselőjüket csatasorba állítva készülnek a jászberényi szocialisták a város bevételére. A helyzet pikantériája, hogy a városvezetői posztot az SZDSZ tizenhat éve regnáló polgármesterétől kell elhódítaniuk, aki tavasszal az országos megmérettetésen még az első forduló előtt visszalépett a szocialista Szekeres Imre javára.

 • Bíróságon a Fradi-ügy: Sasok végveszélyben

  Jogi csűrés-csavarásba torkollott az NB I-ből a nyár elején kizárt Fradi és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vitája, miután az FTC Zrt. polgári jogi eljárásban megtámadta az MLSZ döntéseit. Az elsőfokú ítélet több ponton a Fradinak adott igazat, a csapat mégis marad a másodosztályban.

 • Energiapolitikai változások V.: Feszültségerősítő

  A GKM nyár elején felmentett helyettes államtitkára nyár végén az egyik stratégiai cég elnöke lett. A szakterületet ismerők közül többen is úgy látják, az SZDSZ-es miniszter júniusi személyi döntése pirruszi győzelem volt.

 • Az SZDSZ privatizációs elképzelései: Széllel szemben

  Újabb állami cégeket adna el a gazdasági miniszter, bevételt hozva ezzel az államnak - és már az ötlettel kiváltva az MSZP-frakció haragját.

 • Magyar közműcégek Székelyudvarhelyen: Vizet visznek

  Magyar önkormányzatok cégei nyertek húszéves koncessziót a székelyudvarhelyi közművek működtetésére. Könnyen megeshet azonban, hogy az üzletből semmi nem lesz, mert a székelyek belső vitái miatt megbénult a városi tanács.

 • Viharok az olimpiai bizottságban: Csapás, ellencsapás

  Két hónappal ezelőtt még a MOB-tagság kétharmada ítélte úgy, hogy Schmitt Pál politikai szerepvállalása terhessé vált a szervezet számára. A szeptember 8-i rendkívüli közgyűlésre azonban elillant az elsöprő többség, és az elnök a helyén maradhatott.

 • "Pénz lesz az országban" (Kemény István szociológus, a Nemzeti Fejlesztési Tanács tagja)

  Alapjaiban egyetért a hiánycsökkentés és a fejlesztéspolitika jelenlegi irányával, bár a képzési szerkezet átalakítását nem győzi hangsúlyozni. Az életszínvonal emelkedését lassan a szegények is érzékelik - véli a társadalmi rétegződésről és a szegénységről írt könyveivel, a roma népesség körében a 70-es évek óta folytatott kutatásaival elismerést szerző, egykor a párizsi emigrációt is megjárt szociológiaprofesszor.

 • Mexikó: Osztott pálya

  Nagy nehezen megszületett a nyári elnökválasztás eredménye, de a helyzet távolról sem konszolidálódott. A megosztott latin-amerikai országban maga a kormányalakítás lesz az új államfő első erőpróbája. Nem kizárt, hogy a politika továbbra is az utcán marad.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Punnyadás helyett - Marcin Oles & Bartlomiej Oles feat. Theo Jörgensmann, Budbudas (koncert)

  A két formáció a Molto Vivace sorozat és a II. Újbuda Jazzfesztivál keretében lépett föl a múlt héten az A38 hajón.

 • Királyság - Salif Keita a Vidor Fesztiválon (koncert)

  Ennek a fele sem tréfa, csak lestem. Szeptember 4-én egy olyan, Nyíregyháza nevű kelet-magyarországi városba érkeztem, ami a legkevésbé sem emlékeztetett arra, amilyennek utoljára, úgy húsz éve láttam.

 • Mint az élet - Feydeau: A hülyéje (színház)

  Georges Feydeau népszerű bohózatát mindeddig általában A balek címen játszották - és elvben legalábbis kérdéses, hogy A hülyéje, ezzel az ő ragozott alakjával, többnyire önállóan nem, csak egy frázis részeként való megjelenésével jobb cím-e ennek a műnek.

 • Gyarapodás - Budapesti Mahler-ünnep II. (koncert)

  Az egy éve alapított kis fesztivál szépen cseperedik, járni tanul, értelme biztatóan nyiladozik. Tavalyi recenzióm (Szándéknyilatkozat, Magyar Narancs, 2005. szeptember 15.) kételkedő felhangjait a II. Mahler-ünnep visszafogottabbra hangolta, mivel a Fischer Iván művészeti vezetésével megrendezett idei programsorozat kulcsszava - az eredeti koncepcióhoz hűen - egyértelműen a gyarapodás.

 • Kis új szállás - Incze Ágnes: Randevú (film)

  Legutóbb Kaurismäki filmjéről (A múlt nélküli ember) szólva kezdtük úgy e rovatban, hogy nyugodtan lehetne a címe Csoda Helsinkiben - persze Vittorio de Sica Csoda Milánóbanjára gondoltunk, akkor úgy hittük, nem is alaptalanul.

 • Isten megélhetése - Martin Buber: Haszid történetek (könyv)

  1665-ben a Szentföldön megjelent a Messiás. Európa zsidósága Hamburgtól Szalonikiig, Vilnától Odesszáig egy emberként készült a megváltásra. Sokan eladták vagyonukat, szertelen ünneplésbe kezdtek.

 • A vagabundus - Faludy György (1910-2006)

  A szerepjáték meg a kamuflázs mestere volt - életében és műveiben egyaránt. Legutoljára az áldásosztó agg költőfejedelem rolléját adta pazarul, s miközben politikusok, popzenészek és kabarészerzők tapsolták ki nevét, ő remekbe sikerült maszkjával ügyesen elrejtette az ünneplő tömeg elől magamagát, az örök diabolikus suhancot.

 • El Nino, La Nina: Hímnem, nőnem

  Sokszor hallhattunk az utóbbi évtizedben az El Ninóról, ám a legtöbb médiafogyasztó még mindig keveset tud e jelenségről. A híradások alapján úgy hiheti, megint valami sosem tapasztalt, újszerű anomáliáról van szó.

 • Tűzoltók és öngyilkosjelöltek: Szárnyak alatt

  Két hete, amikor valaki megint felmászott a Szabadság hídra, látni lehetett, ahogy a férfi a híd északi és déli felét összekötő elemen ülve két kézzel kapaszkodik, megnyúlt nyakkal bámul lefelé. Néhány méterrel alatta tűzoltó térdepelt a tenyérnyi kiszögellésen.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...