• MaNcs 18. évf. 44. sz. (2006. 11. 02.)

  Ingyenebéd

  Alapfokon

  2006 / 44
 • Ria, ria, Románia!

  Mint mondják, a politikában a tartalom fontosságával csak az időzítés fontossága vetekedhet. Azt is mondják, nemzetpolitikai szempontból a trianoni sorscsapásra a leghatékonyabb, ha nem is rövid távon ható orvosság az Európai Unió bővítése.

 • Az éter hullámain (A Magyar Rádió közlése jogi szempontból)

  Az oknyomozó újságírás bevett, normális módszereit alkalmazta az az újságíró, aki az MSZP zárt választmányi ülésén elhangzottakat magnóra vette - ezt mondta Sztankóczy András, a rádió aktuális szerkesztőségének vezetője a Friderikusz most egyik adásában arról, hogy kollégája az MSZP zárt üléséről hangfelvételt készített, aminek egy részletét a közszolgálati médium le is játszotta.

 • Kritika helyett: A világ dicsősége, a becsület diadala

  Az alábbiakban egy kiállításkritikának kellene következnie, melyben hosszasan leírnám, hogy Keserü Katalin és tanítványai lehetetlen feladatra vállalkoztak, amikor elhatározták, hogy az Ernst Múzeumban a november 11-ig látható kiállításon egyetlen térben s azonos időben rekonstruálják a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának 1966-os és 1967-es tárlatait.

 • Zúg október

  A múlt hétfői eseményeket megelőző számunk szerkesztőségi állásfoglalásában rossz előérzetünknek adtunk hangot. "De mi marad majd az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának ünnepéből? Pár nappal 23-a előtt, úgy tűnik, csak a szégyen.

 • Ki kellett mennem

  Fideszes parlamenti képviselő vagyok, állok a folyosón és dohányzom. Vagy dohányoznék. Mindig dohányoznék, ha a folyosón állok, mert nincs jobb dolgom és elég hülyén érzem magam.

 • Nem szanatórium (A Nemzeti Filharmonikusok Genfben)

  "Hát nincs bennetek semmi színészi véna?!", kérdi Kocsis Zoltán a vonóskartól Beethoven 3. Leonóra nyitányának próbáján.

 • Október végén (Három nap esztétikája)

  "Szinte észrevétlenül nőttünk bele, mentünk át egyre radikálisabb és forradalmibb légkörbe" - itt behajtottam A forradalom emlékezete című "személyes történelmet". Kószálni támadt kedvem. Vasárnap van, októberi arany napsütés, milyen jó lenne Budapest utcáin valamit találni, ami átélhetővé teszi az ünnepet, ami úgy közös, hogy személyessé tehető, ami feloldja az izolációt, mely az ostoba jelenbe rekeszt.

 • "A ló kérdez" (A Rákóczi-szobor mint kultuszhely)

  Ha az elmúlt hetekben valaki a Kossuth Lajos téren megfordult és ott figyelmesen szétnézett, meglehetősen különös dolgokat tapasztalhatott. Például azt, hogy a tüntetők a Parlament előtti reprezentatív terünk - enyhén szólva - "nem rendeltetésszerű" igénybevételekor milyen aszimmetrikusan helyezkedtek el.

 • Önkéntes egészségügyi kamarák: Elvonókúra

  A kormány törvényjavaslata szerint megszűnik az egészségügyben munkát vállalók - orvosok, gyógyszerészek, szakdolgozók - kötelező kamarai tagsága. Az érintett testületek vezetői a szakma szétverését vizionálják, holott lehet, hogy csak a székük inog.

 • Gazdademonstrációk terve: Földön túli küzdelem

  Ezer traktort ígért a Magosz a Parlament elé. A nagy felgördülés viszont pillanatnyilag akadályokba ütközik. Például kiderült: a Kossuth tér egyelőre nem közterület.

 • Alkotmányjogi vita a népszavazási kezdeményezésről:

  Kérdéses kérdések

  Archívumunkból

  A hazai parlamentáris demokrácia játékszabályainak újraértelmezéséhez vezethet a Fidesz október 23-án bejelentett népszavazási kezdeményezése, amely a kormány reformtörekvéseinek néhány pontját lőné ki. A hét kérdés közül bizonyára több is az Alkotmánybíróságon landol, melynek döntésében meghatározó lehet a bírák világnézeti beállítottsága.

 • Interjú

  Egyenes vonalú, egyenletes mozgás

  Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai elemző főosztályának vezetője

  Hogyan készülnek a köztársasági elnök politikai állásfoglalásai, nyilatkozatai? Milyen stáb van Sólyom László mögött? A belpolitikáért felelős főosztály politológus vezetőjével arról is beszélgettünk, hogy mit gondol az utóbbi hetek eseményeiről és főnöke lépéseiről.

 • Szomália: Frontról frontra

  Koncentrálódni látszik a hatalom a kelet-afrikai országban, csak éppen nem a két éve nagy fáradsággal és nemzetközi rábólintással összekalapált átmeneti kormány, hanem az időközben megerősödött iszlamista erők kezében.

 • Mint a Zidane (Takeshi Kitano színész-rendező)

  A művészmozik filozofikus jakuzájának, a Fivér, a Bábok, a Tűzvirágok, A kölykök visszatérnek, a Kikujiro nyara 59 éves rendezőjének új filmje megy Pesten: a Takeshis'. A velencei filmfesztiválon beszéltünk vele.

 • Monica hódolója (Bertrand Blier filmrendező)

  A híres Herék (Patrick Dewaere-rel, Gerard Depardieu-vel és Miou-Miouval), az Oscar-díjas Túl szép hozzád, Az én pasim, a Színészek és számos egyebek egykor szépreményű, ma tisztes életművű rendezője most az Eladó a szerelemmel véteti észre magát a pesti mozikban.

 • Történelmi turkáló (Filmek a spanyol polgárháborúról)

  A Miért kellett meghalni Madridban című, 1966-os filmet nézve olykor még elvi idegenkedésén túl is szinte feszengve figyeli az ember, milyen szegényes volt az akkoriban már fellazulóban-hanyatlóban lévő Franco-rezsim propagandaarzenálja.

 • A Lengyel Népköztársaság egy napja

  Minden, miről azt hiszed, rég elveszett. Minden, ami eltűnt, ott lebeg. Itt a dal, ami véget ért; a pénz, mely elgurult; a délután, ami elszállt: itt van a múlt.

 • Végállomások

  A debreceni menekülttáborban kezdjük utazásunkat, ahol a boszniai háború alatt oly sok elűzött talált ideiglenes otthonra.

 • Átkelőhely

  Nyugati Part, Gázai övezet - még a hektikus Közel-Keleten is tűzforró pontok.

 • Boldog élet

  Fu és Liu a csengcsoui vasútállomáson, Kína egyik legforgalmasabb pályaudvarán teljesít szolgálatot.

 • Velichovky királya

  A szudétanémet Seisser család egy cseh fürdővároska, Velichovky mellett gazdálkodik.

 • Mindennapi kenyerünk

  Ha tudnád, hogy készült!

 • Sutkai bajnokok

  Aleksandar Manic filmje a dokuk jó szokása szerint egzotikus helyre kalauzol: ezúttal Sutkába, a macedóniai, jelentős részben muszlim cigányok fővárosába.

 • A szvenkák

  A helyszín Johannesburg, a hősök zulu férfiak, akik a környékbeli falvakból időközönként a hírhedt nagyvárosba mennek szezonmunkásnak.

 • Téli szünet

  Lent vagyunk a térképről. Az orosz regényekből ismert szverdlovszki járás legészakibb városában, 535 km-re Jekatyerinburgtól.

 • A program

  Verzió 3.

 • Közelképek (Kim Longinotto filmjei)

  Nem a kontextus érdekli, hanem az egyén, a vágyak, a tépelődő akarások. Berzenkednénk, de rábólinthatunk: szemlátomást függetleníthető a körülményektől a történések belső, személyes dimenziója.

 • "A szereplőink választanak minket..." (Kim Longinotto dokumentumfilm-rendező)

  Filmjeinek fontos közös jegye: a markáns figurák kivételes bizalommal és őszinteséggel nyilvánulnak meg, bevonva a nézőt a történetükbe, amely mintha rendezői beavatkozás nélkül bontakozna ki. Ám az első benyomás félrevezető: ilyen erős személyesség csak akkor teremtődhet meg, ha a filmes közeli kapcsolatba kerül szereplőivel, jól ismeri gondjaikat és reményeiket.

 • Míg a halál el nem választ (Vukovár - a végső változat)

  Ez volt az 1991 és 1999 közötti délszláv háborúk első nagy csatája; sőt, a maga nemében talán a legnagyobb.

 • Mítosszá emelve (Szergej Loznyica: A blokád)

  A német hadsereg északi szárnya 1941. augusztus 10-én érte el a csaknem 3 milliós Leningrádot.

 • A harmadik terítés

  43 filmmel, 1 retrospektív sorozattal - spanyol polgárháború - ismét itt a Verzió nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál.

 • Józan Babák: Tagadó mód

  Októberben tartotta első találkozóját néhány fiatal anyuka, akik egy önsegítő közösség tervét dédelgetik. Az egybegyűltek teherbe esésük idején vagy várandósként mindannyian fogyasztottak több-kevesebb drogot, nőgyógyászok sora javasolta számukra az abortuszt, ők mégis szültek.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...