• MaNcs 19. évf. 4. sz. (2007. 01. 25.)

  Belháború a Fideszben: Egy új üzenet érkezett

  Lehet-e nyerni Orbánnal 2010-ben? Aki ezt a kérdést a Fideszben fölteszi, számíthat rá, hogy golyózáporba kerül. Legalábbis erre utal a Fidesz belső konfliktusait brutálisan megjelenítő múlt hétfői Magyar Nemzet-beli írás. Korántsem biztos, hogy a sorozatban vesztes politikus ismét miniszterelnök-jelölt lesz, ám minden bizonnyal meghatározó szereplője marad a jobboldali politikai térfélnek. Hacsak nem győznek az...

  2007 / 4
 • Káros szenvedélyektől mentes közgazdászt, tartós kapcsolat reményében - Milyen legyen az új jegybankelnök?

  Márciusban lejár Járai Zsigmond megbízatása. A sajtóban és más forrásokban számos jelölt (és önjelölt) neve merült fel e jeles alkalomból. Nagy politikai show-ra nem számíthatunk az ügyben: a miniszterelnök egymaga dönt a jegybankelnök személyéről, akit ezután a köztársasági elnök nevez ki.

 • Hősök és árulók (Egy hamis beszédmódról)

  Kádár János utolsó beszéde remek nyelvi object trouvé, közép-európai viszonylatban fölér Duchamp Szökőkútjával, azaz a nevezetes piszoárral. A lelemény azonban Kornis Mihály multimediális tálalásában (nemrég jelent meg a Kalligram kiadónál Kornis Kádár János beszéde című, CD-t és DVD-t is tartalmazó műve - a szerk.

 • Minden igazolási kényszer nélkül

  Mert az nyilván piszkosul törvényes és tisztességes - tolulnak fel a 2004 augusztusában e hasábokon lejegyzett sorok az éppen soros 5 milliárd hallatán. Ja, mert ilyen piszok demagógok vagyunk (ha egy kicsit iszunk, még az árvák könnyeit is hajlamosak vagyunk átszámolni lélegeztetőgépre).

 • Azok a szép napok

  Horn Gyula miniszterelnök úr egy hétvégi nyilatkozatában a rá jellemző érzékenységgel és éleslátással 1.) azonosította a problémát; 2.) exponálta úgy külszíni megképződésében, mint mélyebb összefüggéseiben; majd pedig, durrbele, ahogy oly gyakran szokta, 3.

 • Modern Talking (Megyünk uszodába)

  Megyünk uszodába "Kedves Tanár Úr! Azért írok, mert a barátommal összeszólalkoztunk egy nyelvhelyességi/használati kérdésen. Szerinte a lemegyek boltba szerkezet nem helyes az a névelő használata nélkül, azért, mert azt sem mondjuk, hogy lemegyek közértbe.

 • Maga itt a tánctanár? (A zseni lángjegye)

  A zseni lángjegye Albert Einstein felhatalmazta az utókort arra, hogy halála után vizsgálatokat végezzenek az agyával. Ezzel sokan éltek is, de semmi érdekeset nem találtak. Einstein agyának nem volt olyan különleges jellegzetessége, ami sok millió más agyban ne lenne meg.

 • Szerbiai parlamenti választások: Maradt, mi volt, a puszta

  Bár a sajtó történelmi jelentőségű választásokat jövendölt, nem történt meglepetés vasárnap. A radikálisok kapták a legtöbb szavazatot, velük szemben a demokratikus irányultságú pártok vicsorognak. Leginkább egymásra - pedig együtt fognak kormányozni.

 • A lengyel egyház és a kommunista múlt: Folt a stólán

  A három héttel ezelőtt kirobbant ügynökbotrány odáig vezethet, hogy a lengyel katolikus egyház feltárja, papjai közül hányan és hogyan működtek együtt a Lengyel Népköztársaság belügyi apparátusával. Az egyházzal amúgy szoros szövetségben álló Kaczynski-kormány örül.

 • Egy peches tranzakció: Gumidominó

  Hosszú és kényelmetlen procedúra, míg valakit beszámíthatatlanná nyilvánítanak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az illető azonnal valamelyik elmegyógyintézetbe kerül. Ettől még simán tehet feljelentést, perelhet, s akár indulhat a választásokon is.

 • Civil szervezetek támogatottsága: Láthatatlan emberek

  Se szeri, se száma a civil szervezeteknek Magyarországon, közülük néhány azonban sűrűn szerepel a híradásokban és a kormányzattal folytatott tárgyalásokon is. De vajon hány pedagógust képvisel a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete, és minden asztmás egyetért-e az ő nevükben a rádióelnök-jelöltekre nemmel szavazó Pós Péterrel?

 • Lobbitörvény a gyakorlatban: Működési zavarok

  A hivatalos nyilvántartás szerint a tavaly elfogadott törvény hatálybalépése óta Magyarországon nem zajlik érdemi lobbitevékenység. Az igazi nagyágyúk illegálisan környékezik meg a hivatalnokokat, a hon- és városatyákat, vagy a törvény hatálya alá nem tartozó társadalmi, érdekvédelmi szervezetek, kamarák mögé bújva érvényesítik megbízóik érdekeit.

 • A debreceni piacberuházás: Kofátlanság

  Újabb szakaszához érkezett a Kósa-éra kezdetén meghirdetett nagyszabású építkezéssorozat: a következő két évben Debrecen új piaccsarnokkal, színházzal és egy bevásárló-központtal gazdagodik. A piactömb-rehabilitáció történetét a kezdetektől bírósági perek, rendőrségi, ügyészségi feljelentések és politikai csetepaték tarkították.

 • "Annyit kérünk, hogy mindenki járjon el tisztességesen" (Mohácsi Viktória EP-képviselő a roma gyerekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánításáról)

  Hat megyében tizenkét roma gyerek ügyében megkezdődött az a persorozat, amelyet két civil szervezettel közösen indított az SZDSZ európai parlamenti képviselője. A korábbi miniszteri biztos a több tízezer hasonló helyzetben levő kisiskolásra kívánja felhívni a figyelmet.

 • DVD

  Killing me brutálnyí

  - Chris Fischer: Mocsok

  Régen megvoltak a magunk kis szabályai, de ma már nem sokra megyünk velük - sokáig a közepes fokozatú sztár (mondjuk Martin Sheen, az elnöki széria sikere előtt, vagy épp Dennis Hopper bármikor), netán másodvonalbeli hirigjani (a kedvencem Lorenzo Lamas) egyedüli jelenléte biztos garanciának tűnt.

 • Egy divatos orvos a Harley Streetről - Alan Rickman színész, rendező

  A "British reserve", a kimért gentleman exportképes filmikonja. Jelenleg a lánya életéért aggódik a Parfüm: Egy gyilkos története című filmben. A Die Hard - Drágán add az életed, a Galaxy Quest, a Michael Collins, az Értelem és érzelem, a Dogma, a Robin Hood és a Harry Potter-széria hatvanéves sztárjával a Berlinalén beszéltünk.

 • Vakon

  Gabriel García Márquez: Száz év magány

 • Vese, velővel - A Ludas Matyi története 2. (1957-1992)

  Sorozatunk első részében (2006. december 21.) fölidéztük a Ludas Matyi 1945 és 1956 közötti történetét, s a folyamatot, amelynek során a csípős nyelvű orgánumból rövid úton a pártállam hivatalosa lett. Az 1957-ben újraindított lap azonban sikerrel idomult a megváltozott körülményekhez, s így hosszú évtizedekre tartós népszerűséget és - amennyire ez egy vicclap számára lehetséges - komoly tekintélyt szerzett magának.

 • Drégely vára: Szondi-teszt

  Több mint hétszáz éve építették, lassan ötszáz éve rom. Mindenki hallott már róla, de kevesen látták, sőt honfitársaink többsége talán meg sem találná a térképen. Mások viszont, ha nem is oly drámai módon, mint Szondi György várkapitány, életüket és vérüket adnák a drégelyi romokért.

 • Melegünk lesz? (Kardos Péter éghajlatkutató)

  Sorra készülnek a klímajelentések, miközben nap mint nap százéves meteorológiai rekordok dőlnek meg. Kell-e tartanunk a jövőtől, s mire kell felkészülnünk? - többek között erről beszélt Kardos Péter meteorológus, az Energia Klub éghajlatvédelmi programvezetője.

 • Eszperantó: Szemben az angollal

  A diplomázók nyelvvizsgakényszere különleges státushoz juttatta a magyar eszperantómozgalmat Európában. Mióta a hónapok alatt elsajátítható nyelvből államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni, évente 5500-6000-en tanulnak meg középszinten eszperantóul.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...