• MaNcs 19. évf. 47. sz. (2007. 11. 22.)

  Sztrájkalkuk - Vár a vasút

  Hogy a szerdai sztrájk mekkora felfordulást okozott az országban, az lapzártánk idején, kedd kora este nem volt tudható. Az viszont igen, hogy mi vezetett odáig.

  2007 / 47
 • Az álbotrány, a nem botrány és a valódi botrány

  Orbán Viktor nemet mondott, és a Fidesz gyakorlatilag elrekesztette a Gyurcsány hét pontjában szereplő három kétharmados ügy közül annak a kettőnek az útját - a képviselői javadalmazás, illetve a pártfinanszírozás új szabályozásáét -, amelyet nem buktatott meg már korábban a szocialista frakció (a főállású képviselőséget).

 • Mindenhol jó - Az otthonszülés-vitáról

  Az otthon szülés ügyében folyó disputát sokkal kevésbé szakkérdésnek, mint inkább a modern élettel kapcsolatos hitvitának látom. Az érdekeltek különféle tudományos apparátusokat mozgósítva igyekeznek világnézeti csatabárdjukat bőrkötéses szakkérdésnek álcázni.

 • Egy szabad ember - Kosáry Domokos (1913-2007)

  "A marxizmus irányzatának alsó színvonala, az M2 szövetkezett a régi polgári történetírás romantikus-nacionalista alsóbb színvonalával, és kijött egy P2+M2 képlet, hogy algebrai hasonlatokkal éljek. Ez egy borzasztó kövület volt.

 • Kettecskén - A román-magyar közös kormányülésről

  A múlt héten, november 14-én Nagyszebenben tartott magyar-román kormányülés sajnálatosképpen a leglaposabb és legmeddőbb volt az összes közül.

 • Lamperth és a tabuvédők - Iskolás válasz Horn Dánielnek

  Liberális (Fidesz- és SZDSZ-közeli) értelmiségiek időnként előkapják a ládafiából az MSZP-s főkáderek bábjait, s jól megszurkálják őket. Nagy Sándort, Szekeres Imrét, Kiss Pétert stb. Lamperth Mónika most önként jelentkezett, meg is kapta a magáét.

 • Pálya a magasban (Fantomfájás)

  "Volt egy kapus Angliában, akit úgy hívtak, hogy Robinson." (Régi idők focija) A szociálpszichológia vizsgálatai az utóbbi évtizedekben bebizonyították, hogy a nyilvános térben nincs olyan apró - szándékos vagy önkéntelen - mozdulatunk, amelyben ne tükröződne a világhoz és embertársainkhoz fűződő viszonyunk.

 • Ekotrip (Kényszerzubbony és adu ász)

  Megejtő az az őszinteség, amely a múlt héten beterjesztett közpénzügyi törvénycsomagból sugárzik. Annak talpazatát ugyanis az Alkotmány új passzusa adja, amely előírná, hogy az Országgyűlés és a kormány csak az állami költségvetés fenntarthatóságának veszélyeztetése nélkül gyakorolhatja hatásköreit.

 • A szerk.

  Az atlanti veréb

  Orbán Viktor amerikai útján egyrészt Orbán Viktorral kommunikált az amerikai külügyi kormányzat, valamint egyes külpolitikai agytrösztök alsó- és középtájéka, másrészt Gyurcsány Ferenchez szólott kissé, még ha némán is.

 • Megy-e a gőzös?

  Kedd reggel országos sztrájkra készültünk. Délután aztán úgy tűnt, mintha a megmozdulás derékhadát adó vasutasok kiszállófélben lennének, folyamatosan egyezkedtek a kormánnyal. Végül megállapodtak is, meg nem is, aminek következtében - az utolsó hírek szerint - szerdán a vasutasok is munkabeszüntetnek (-tettek) reggel hattól délig.

 • Gyerekkatonák Csádban - Cukorka és kalasnyikov

  A háborús jogot szabályozó genfi konvenció tiltja a gyerekkatonák alkalmazását a fegyveres konfliktusokban. A korhatárt 15 évben állapították meg. Ehhez képest Afrikában és Ázsiában számos háborút ennél zsengébb korú gyerekek bevetésével vívnak meg.

 • Mi lesz a Honvéd Főparancsnokság épületével? - Szétlövés

  A budai vár uniós támogatásból készülő felújítását kézi vezérléssel bonyolítaná le az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) - írtuk három héttel ezelőtt (Romeltakarítás, 2007. november 1.). Az építészszakma és a nyilvánosság nyomására most fordulhat a kocka.

 • A civil szervezetek állami finanszírozása - Az élet harc

  A Zuschlag-ügy rapid cselekvésre késztette a politikai elitet, az egyik céltábla a civil szféra lett. Mielőtt behatóan foglalkoznánk a pártok ez irányú terveivel, az alapkérdésre keressük a választ: mi a dolga az államnak a szektor finanszírozásában?

 • Ellenzéki politikusok adóvizsgálata - Apehük van

  Politikai megrendelésre dolgozik a Pénzügyminisztérium (PM) felügyelete alá tartozó adóhivatal (APEH), szándékosan vegzálja a Fidesz képviselőit - állítják ellenzéki oldalról. Az APEH véletlenszerűen választotta ki Orbán Viktort és társait, az ellenőrök nem komisszárok - védekeznek a hivatal szakemberei.

 • A mellékvonal-bezárások terve - Mozdonyfüstbe ment

  A szerdai országos munkabeszüntetést elindító lepkeszárnycsapás a vasúti mellékvonalak bezárásának terve volt. A projektgazda Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a bajt leginkább saját magának köszönheti.

 • "Támogattuk Jánost" - Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter

  A számára sikertelen tavaszi pártelnökválasztás után a kormányba került szabaddemokrata politikus a status quo mellett foglalt állást lapunknak adott interjújában. Fodor szerint a viták dacára sem szakad a koalíció, és nincs itt az ideje mérleget vonni az SZDSZ-elnök tevékenységéről.

 • csontzene - Strauss, aki nem volt hős

  A tűszerűen szúrós esővel záró november zeneszerző hőse vitathatatlanul Richard Strauss (képünkön). Műveit szinte mindennap játsszák Budapesten, elsőként a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével; zongorán Alexander Toradze működik közre (november 23.

 • chili & vanilia - Gesztenyepüré

  El lehetne időzni azzal, hogy milyen sokféle remek fogás kreálható gesztenyéből: pikáns krémleves, zöldséges köret, töltött sültek. Gesztenyelisztes különlegességek, Nesselrode puding (vízfürdőben főtt, vaníliakrémmel dúsított desszert), marron glacé (kandírozott gesztenye, az egyik legmunkaigényesebb és ennek megfelelően legdrágább francia csemege).

 • tévésmaci - Tetű a szénakazalban - písnickár

  Prívijuszli: vízlépcső, Nohavica. Akkor kezdődött, amikor az egyetemi városrészben bezárt az utolsó kocsma is.

 • étel, hordó - SHALIMAR

  Kedvelt kifejezésünk a "népek konyhája", nemcsak pikáns mellékízei, de viszonylagos megbízhatósága miatt is. Elmúlt a nyár, ne kerteljünk, jelenleg Budapesten a magyar konyha sokkal veszélyesebb üzemnek tűnik, mint akármely egzotikus kaland.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Csuklóból - Exodus: The Atrocity Exhibition... Exhibit A; Arch Enemy: Rise Of The Tyrant

  Fura egy műfaj a thrash metal: nagyjából egyenlő - elérhetetlen - magasságokban trónol néhány elképesztően nagy név, legfelül a Slayer, majd a Kreator, a Destruction, a Sodom, a Testament - és a San Franciscó-i Exodus.

 • Alkalomra előásott - NoMeansNo a West-Balkánban (koncert)

  Ha nem figyelnék annyira a reputációmra, most biztos elsütnék címként valami "öreg punk nem vén punk" szintű ostobaságot. Magas labda ez persze: egy itthoni NoMeansNo-koncert így tizenpár év után (hőseink utoljára a '93 körül megszűnt Fekete Yukban tűntek fel) borítékolhatóan előcsalogatja patkánylyukaikból a műfajból rég kiöregedett egykori punkokat.

 • Alul semmi, felül semmi - Frank Oz: Halálos temetés (film)

  A magyar film megkésett nagy pillanata volt, amikor Schütz Ila, tán utolsó filmszerepében, alaposan betépett a háziak által hanyagul elöl hagyott, süteménynek nézett space cake-től. A váratlanul megmámorosodott takarítónő jó időben és jó helyen elsütött kabarétréfa volt, amelyre - ritka, de van ez így - pont annyi volt bízva, amennyit egy ilyen poén elbír.

 • Rend a homokon - Peter Berg: A királyság (film)

  Voltaképpen érthető, miért szaporodtak el az arab világban játszódó filmek. Mert szükség van rájuk. Nemzetvédelmi és lélektani szempontból sokkal megnyugtatóbb az otthon melegétől jó messze, saját - biztonságosnak gondolt - sivatagában hajkurászni az ellent.

 • Közeli helyeken - Bollók Csaba: Iszka utazása (film)

  Mondjuk lepuból tisztességesen el vagyunk eresztve a hazai mozikban. Ha meglátok egy bezárt és sorsára hagyott vasművet, meg sem fordul a fejemben kihívni esetleg Weiss Manfrédot, de tudom, jobb lesz eztán résen lenni, bármelyik pillanatban, bármelyik kupac rozsda mögül előugorhat Derzsi János, mintha már hallanám is a távolban (közelben) reszelős hangját, vagy valaki tényleg reszel.

 • "Kis buddhisták" - Bollók Csaba filmrendező

  Hazai és nemzetközi fesztiválsikerek után csütörtöktől a mozikban az Iszka utazása.

 • Tükör által - Caragiale: Karnebál (színház)

  Amikor néhány éve a Nemzeti Színházban bemutatták Ion Luca Caragiale Farsang című komédiáját, nagyjából szakmai konszenzus mutatkozott abban, hogy a produkció legnagyobb érdekessége a Réz Pál fordítása alapján készült szöveg, Parti Nagy Lajos munkája.

 • Heidi Heimatban - Honvágy (kiállítás)

  A kiállító művészek nevét olvasva olyan felületes benyomásunk támadhat, mintha a művészeket összekötő kapocs az idegenben való létezés, az otthon ideiglenes/állandó elvesztésének megélése lenne. Siflis András Szabadkáról, Szombathy Bálint Újvidékről származik, Kicsiny Balázs négy évig élt Angliában, Robin Sperling az Alföldön lakik - Sugár János pedig a kakukktojás.

 • Mechanikus mitológia

  Bodor Ádám: Sinistra körzet

  Idén ősszel ötödik alkalommal jelent meg az új magyar irodalom egyik meghatározó műve. A Sinistra körzetet nagy diktatúraregényként szokták emlegetni, de aki itt kizárólag politikára és történelemre gondol, szerintem téved.

 • Kő-papír-olló verseny a Sugárban - Ökölharc

  Egyelőre nem tűnik úgy, hogy tömeghisztériába hajló szenvedélylyé válna az eredetileg kiszámolósdiként, később vitás esetek sorshúzásszerű eldöntésére is alkalmazott játék, akkor sem, ha már világszerte rendeznek bajnokságokat, és a legjobbak - vagy inkább leglelkesebbek - évek óta összecsapnak a világbajnoki címért.

 • Body building - Izomtudat és izomláz

  "Gyere, nyuszika, segítek" - mondja Gabi, a száznegyven kilós. Egy konditeremben magyaráz, miközben 50 kilóval mellszériázom. Nyolcadszorra már nem sikerül kinyomni, ő egy kézzel leveszi rólam a súlyt. Felsőbbrendűségének teljes tudatában vigyorog.

 • Steve Fossett nyomában - Eltűntnek nyilvánítva

  "Nem adom fel!" - kiáltotta a rádióba meghibásodott repülőgépe fedélzetén Steve Fossett. Az amerikai milliárdos 77 óra repülés után szerencsésen landolt, felállítva a leghosszabb repülés világcsúcsát. A 115 hasonló rekordot jegyző pilóta szeptemberben már nem volt ilyen szerencsés, egymotoros gépével lezuhant a nevadai sivatagban.

 • Konvertiták - A marxizmus veszített sármjából

  Németországban két született német konvertitáról nemrég kiderült, hogy egy nemzetközi terrorhálózat tagjaiként merényletterveket szövögetnek. De mi sarkall valakit Nyugaton arra, hogy áttérjen az iszlámra?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...