• MaNcs 20. évf. 20. sz. (2008. 05. 15.)

  "Én sem tudom, hogy csinálom"

  Uri Geller

  Pontosan érkezik, kellemes az illata, figyel, tegeződik. Jógázik, megnézi, mit eszik, hűséges a feleségéhez, olajat talál, leszoktat a dohányzásról, kérés nélkül kanalat hajlít. Freud leszármazottja, Lennon, Michael Jackson, Beckham és mindenki más nagy barátja. Mostanában kikerülhetetlen.

  2008 / 20
 • Modern Talking

  Ön is el fog hunyni

  Kedves olvasó, ön is meg fog halni. Ezért hasznos, ha már most belegondol, hogyan fognak erről a tényről beszélni szerettei és ellenségei (ne odaátról kelljen majd mérgelődnie). A halálnak - fontosságához illően - gazdag nyelvi repertoárja van.

 • K. történetei

  Goda

  A kommunizmus emigrációba kényszerítette Márait, Faludyt, és megpróbálta emigrációba kényszeríteni Konrád Györgyöt. Évekre elhallgattatta Németh Lászlót és Kassák Lajost, szilenciummal sújtotta Csurka Istvánt és Petri Györgyöt.

 • Barotányi Zoltán

  Éhhalálra ítélt ez a rend?

  Az élelmiszerár-válságról

  A közelmúlt történései látszólag a jó öreg malthusiánus indíttatású félelmeket támasztják alá: a Föld lakossága sokkal nagyobb ütemben (eredetileg mértani haladvány szerint, amikor az új és a régi populáció hányadosa állandó) növekszik, mint az asztalra kerülő kaja mennyisége (ez a néhai angol közgazda szerint pusztán számtani haladvány szerint nő - ekkor csupán az új és a régi termelési adatok különbözete, azaz a növekmény állandó).

 • Helyesbítés

  Helyesbítés A 2008. május 1-jei lapszám 17.

 • Orrhossz vagy Pürrhosz

  Szerbia Európát választotta, Sz. egy kis kódorgás után végre rálépett az európai útra, Sz.-ban győzött a demokrácia, ésatöbbi - talán az téveszthette meg a külföldi vezércikk- és főcímíró szakelemeket, hogy vasárnap éjjel pár ezer fős tömeg ünnepelte a belgrádi utcán a Demokrata Párt győzelmét, a radikálisok meg (a tudósítások szerint) szomorúan hazasomfordáltak székházukból.

 • Kopott farmer, szakadt póló

  A múlt héten nyilvánosságra hozták a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (közismertebb nevén: PANKKK) nyertes pályázóinak névsorát. A három évvel ezelőtt életre álmodott kezdeményezés célja, emlékezzünk, a klubok szubvencionálása mellett az éppen induló, zöld-, ám semmiképp sem botfülű együttesek segélyezése volt.

 • A német liberális párt

  "Próbáljunk ki minden újdonságot"

  Fél évszázadig úgy tűnt, nincs nélkülük kormánykoalíció.

 • Burma/Mianmar

  Tájfun csata után

  Az Irrawaddy (vagy Ayeyarwaddy - de van egy d-vel írott változat is) folyó észak-déli irányban, kétezerkétszáz kilométer hosszan kettévágja Burmát (vagy Mianmart, ahogy az 1988-as felkelés leverése után a katonai junta átnevezte az országot), majd egy több mint háromszázszor háromszáz kilométeres deltavidéken át, kilenc ágra szakadva ömlik az Indiai-óceánba, pontosabban a Bengáli-öbölbe.

 • "Ez is része a történetnek" - Thomas Melia, a Freedom House igazgatóhelyettese

  A napokban hozta nyilvánosságra a washingtoni székhelyű Freedom House (FH) a régiós országok demokráciájának tavalyi állapotáról, illetve a sajtószabadság fokáról szóló jelentéseit. A magyar eredmények 2006-hoz képest nem változtak, ám a környező országokban majd' mindenhol romlott a helyzet.

 • Forrongás Nagykarácsonyban - Jött, győzött, elküldenék

  A 2006-os önkormányzati választások után a Mikulás és az adventi idill helyett a békétlenség és a politikai megosztottság érkezett meg Nagykarácsonyba. A helyzet odáig fajult, hogy május 8-án, miután hiába próbálták lemondatni Réz Istvánt, feloszlatta magát az önkormányzat.

 • Mozgások a szocialista frakcióban - Eszmélet

  Éledni látszik a koalíciós korszak és a reformkormányzás alatti dermedtségéből a szocialista frakció: a múlt keddi ülésen többórás vita után elhalasztották a május 19-re tervezett tisztújítást. A képviselők egy része a frakciószabályzat átdolgozását, a kisebbségi kormányzáshoz illeszkedő baloldali program kidolgozását követeli.

 • Spórolhat-e az állam a lakástámogatáson? - Maradékelv

  Nem múlik el hét, hogy valakik ne tanácsolnák a "jóléti kiadások" radikális csökkentését a kormánynak. Előző cikkünkben (Az aprónép aprópénze, 2008. május 1.) azt vizsgáltuk, visszanyeshető-e a családtámogatási rendszer.

 • A főbírójelölés története - Messziről jött

  Az, hogy Sólyom László nem támogatta Lomnici Zoltán főbírói mandátumának meghosszabbítását, legfeljebb magát Lomnicit és néhány famulusát lephette meg. A volt strasbourgi bíró, Baka András jelölése viszont szélesebb szakmai körökben is feltűnést keltett.

 • "A szabályoknak megfelelek" - Baka András, a köztársasági elnök főbírójelöltje

  A független szakmai körökben meglehetősen sokat kritizált igazságszolgáltatás élére Sólyom László külső embert, a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság korábbi magyar bíróját jelölte. Baka Andrást főbírói terveiről és nemrég lezárult strasbourgi munkájáról kérdeztük.

 • Portré Mészáros Andrásról, az EKF-program főigazgatójáról - Kvantanaméra

  Ismeretlenül és váratlanul került a legnagyobb magyar kulturális projekt, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) élére tavaly júniusban. A botrányfelhők ez idő alatt nem oszlottak, hanem tovább gyülekeztek Pécs egén.

 • "A Messiás nem jön el idén sem" - Gusztos Péter ügyvivő az SZDSZ-ről

  Az elnök személyénél sokkal fontosabb, hogy a hazai liberalizmus különféle irányai továbbra is az SZDSZ-ben jelenjenek meg, különben a szabadelvűség parlamenti képviselet nélkül marad - állítja Gusztos Péter ügyvivő, frakcióvezető-helyettes, aki bevallása szerint a koalíció felmondásának "harcos támogatója" volt.

 • tévésmaci - Sül vs. Venom

  A napokban múlt hetvenéves, már megmondhatom, a kedvencem. Tetszik. Úgy hívják, mint az utolsó montenegrói királynét.

 • étel, hordó - WALHALLA CLUB

  Nyáridőben a Dohány utca elején, épp a zsinagógával szemben viking hajókat formázó bútorok kerülnek a járdára.

 • csontzene - Álom, álom

  Thomas Hobbes írja a Leviatán című nagy művében, Vámosi Pál fordításában: "Senki se kételkedik annak a megállapításnak igazságában, hogy egy mozdulatlanul fekvő dolog, hacsak valami más meg nem mozgatja, mindörökre mozdulatlan marad.

 • chili & vanilia - Dörzsölt ügy: fregula sarda

  200 kilométer az mégiscsak 200 kilométer. Nagyjából ekkora a távolság az olasz csizma és Szardínia között. Akár Korzika, akár Tunézia közelebb esik hozzá, mint maga az "anyaföld".

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Szétesett, felfokozott - Portishead: Third (Lemez )

  Ha egyetlen zenekarral kellene definiálni a befordulást, a szorongást és a klausztrofóbiát, egyértelműen a Portishead lenne az ideális választás: a Beth Gibbons, Geoff Barrow és Adrian Utley alkotta, Bristol környéki tengerparti városból (Portisheadből) indult társulat sötét tónusú, nyomasztó, lebegős muzsikája egyszerűen lenyűgöző és hátborzongató.

 • Isteni kínjáték - Psychic TV az A38-on (Koncert )

  Primitív, meghökkentő és hátborzongató jelenség Genesis P. Oridge, a Psychic TV aranyfogú, pink bieder fűzős, pszichopata tekintetű férfi bemondónője a színpadon - még így hatvan felé is szédítő. Nekem legalábbis tökéletesen megfelelt, miután az A38 színpadán annyi befalcolt legendát is láthattam az utóbbi időben.

 • Nem hagyományos - A Boris Budapesten (Koncert)

 • Sztoriban van - Stefan Ruzowitzky: Pénzhamisítók (Film)

  Egy film természetéből adódóan mindig kisajátítja kicsit az igazságot (aminek persze a legritkább esetben van a birtokában). Nem állít kevesebbet, mint hogy az van, amit mutatok, addig tart a világ, ameddig a kamera lát.

 • Kelendő a burkus - Radu Gabrea: A lefejezett kakas (Film)

  A recept itt hever az orrunk előtt, most tette le valaki, mindjárt felkapja egy másik, bár valószínűbb, hogy épp a kellő példányszámban sokszorosították. Korrekt munka, minden benne van: hozzávalók beárazva (tudniillik: menynyi esik le darabjáért az Örimázstól, a MAMA-tól és a nagymamától), beszerzési útmutató, sőt térkép.

 • Delikát - A szerelmes hal (Színház)

  Meggyel petyegtetett túró a tölteléke annak a rétesnek, amelyet a Vidám Színpadon sütnek - és azonmód nagyjából be is falnak a színpadon. És körülbelül ennyi idő - egy rétessütésnyi - alatt lepereg egy élet; nem is egy, hanem három.

 • Észak-fok, titok, idegen - Linn Ullmann: Áldott gyermek (Könyv)

  Elképzelni az életet papa nélkül - mondja Erika, a regény egyik főszereplője, aki húgaival együtt azzal küzd, hogy ez a mondat ne váljon valósággá. Nem az a kérdés, akarják-e, hiszen az életet mindig is apa nélkül élték, hanem az, hogyan döntenek, beledöglenek-e, vagy sem.

 • A gondolkodtató kivétel - Litván György: Maradjunk a tényeknél. Történeti-politikai írások (Könyv)

  A két esztendeje, 2006-ban elhunyt historikus és szabadsághős történeti-politikai írásai sorjáznak a kötetben, amelyet akár mintaszerű tisztelgő megemlékezés gyanánt is forgathatnánk, hiszen az özvegy, Gál Éva és a jó barát, Kende Péter szerkesztette összeállítás valóban felidézi és méltatja Litván György példázatos életét és munkásságát.

 • "Aztán Bono" - Wim Wenders filmrendező

  Élt Amerikában és Európában, forgatott Ausztráliában és a Távol-Keleten. 63 évesen, hosszú, ősz hajjal, drótkeretes szemüvegben a világjáró erőtlenül suttogja gondolatait. A Párizs, Texas, a Berlin fölött az ég, A világ végéig, Kívül tágasabb, Az amerikai barát, A dolgok állása, a Villanás a víz felett rendezője, Arany Pálma, Arany Oroszlán, Arany Leopárd és mindenféle egyéb díjas ismét Cannesban versenyez, afféle törzsvendégként, az Antonioni-sztoriból készült The Palermo Shootinggal.

 • "Létezett ellenkultúra" - Fuchs Lívia tánctörténész

  A hazai és nemzetközi trendeket összehasonlító, átfogó tánctörténeti munkája Száz év tánc címmel a közelmúltban jelent meg a L'Harmattan kiadónál.

 • Felborult a papírforma!

  A nagy bölcselő, Spinoza szerint az Öröm nem más, mint amikor a kisebb tökéletességből átmegyünk a nagyobb tökéletességbe. A magunk részéről nem adhatunk számot semmiféle kis avagy nagy tökélyről, de annyi szent, hogy örülünk, hiszen e hónapban úgy tűnik, majdnem tökéletesen elértük e lista megalkotásával kitűzött célunkat, magyarul azt, hogy felhívjuk a figyelmet az értékes, de kereskedelmi szempontból nem feltétlenül sikeres könyvekre, főként persze a kortárs magyar irodalom köréből.

 • Fekete iskolák Hollandiában - Ellentétes érdekek

  Hollandiában feketének nevezik azokat az iskolákat, amiket többségében nem nyugati bevándorlók gyermekei látogatnak. Ezek nemigen segítik a bevándorlók elkülönülésének megszüntetését, és a felszámolásukra tett eddigi próbálkozások sikertelensége láttán úgy tűnik, hamis illúziót kelt, aki az integráció jövőjét rózsaszínben láttatja.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • "Megfogni és megküldeni, ahogy kell" - Gargaj demoscener

  A demoscene (ds) több mint húszéves múltra tekint vissza. Itthon azonban kevesen ismerik a nemzetközi számítástechnikai szubkultúrát. A ds keretében létrehozott animációk olyan programok, amelyek a lefuttatás során számolják ki a megjelenő látványt és hangokat.

 • Alternatív hajtású járművek versenye - Villant az akku

  A krumplimeghajtású biciklit akartuk megnézni Győrben, a III. Széchenyi-futamon, de a tavalyelőtt közismertté vált járgánynak híre-hamva sem volt. Viszont akadt helyette más, szebb és jobb. A futamon egyébként bárki indulhatott, az egyetlen szabály, hogy a jármű ne használjon fosszilis üzemanyagot.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...