• MaNcs 21. évf. 17. sz. (2009. 04. 23.)
  Interjú

  "Abszolút determinált helyzet"

  Páva Zsolt, a Fidesz és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) jelöltje

  Magyar Narancs: Ha megnyeri a polgármester-választást, másfél év alatt min tud változtatni? Páva Zsolt: Egyet lehet csinálni, azokat az irányokat nagyjából kijelölni, amiket a városnak követnie kell a következő időszakban, mert az irányok most nem jók. Pontosabban nincs iránya a városnak, ami azért döbbenetes, mert az Európa Kulturális Fővárosa program egyértelmű útirány, amit a városvezetés készen kapott. De...

  2009 / 17
 • "Csókoltatom a jogalkotót" - A közérdekű adatok bíróság előtti soronkívüliségéről

  Az idézet a bíró válasza volt a közelmúltban a TASZ ügyvédjének észrevételére, amikor egy régóta húzódó TASZ-per egyik tárgyalásán finoman jelezte, hogy a közérdekű adatok kiadása iránti pereket a törvény szerint soron kívül kell elbírálni, ezért aggályos, ha négy hónappal elnapolja a tárgyalást.

 • Passzolom - Válasz Lévai Júliának

  Most vegyem sorra, hol torzítja el szisztematikusan a vitában elhangzott állításaimat és érveimet Lévai Júlia, vagy kérdezzem meg pontról pontra, mitől olyan biztos a kinyilatkoztatásaiban? Nagyon nem fűlött a fogam egyikhez sem.

 • Iskolapélda

  Mérő László két héttel ezelőtti írásából (Szóba állás, 2009. április 9.) számomra egyértelművé vált, hogy a "vitatkozzunk-e nácival" kérdésében vele ugyanúgy nem lehetne konszenzusra jutni, ahogyan annak tárgyában sem, hogy mi is áll szemben itt mivel.

 • Hozzáadott érték - Euró

  Magyar Narancs, 2009. március 19. Nem tudom, hogy milyen korosztálynak szánják a Narancsot, de amikor Pete Péter cikkét elolvastam, arra gondoltam, hogy esetleg gyerekeknek.

 • Ez is jól kezdődik!

  A Bajnai-kormány ismertette hevenyészett programját, mely úgy készülhetett, hogy az elmúlt hetek, hónapok, évek reformelképzeléseit beledobálták egy mixerbe, jól összerázták, aztán az egészet kiöntötték egy nagy asztalra, és nekiálltak válogatni.

 • Hozzáadott érték

  Autóvásárlási támogatás

  Abban mind egyetértünk, hogy a jelen válságban a gazdasági teljesítmény visszaesése nem kis részben a kereslet csökkenésének tudható be. A cégek termékeik eladásából élnek, ha csökken az árbevételük, akkor kevesebb embert tudnak foglalkoztatni, és mind ők, mind a fizetés nélkül maradt emberek kevesebb adót fizetnek.

 • K. történetei

  Alattó bácsi

  Alattó bácsi lakása beázott. A víz minden kétséget kizáróan K.-ék fürdőszobájának csatornájából szivárgott le. Azon persze K. is bosszankodott, ha náluk jelent meg agresszívan terjeszkedő vízfolt a frissen festett fürdőszoba mennyezetén.

 • "Olvasói levelek" - Tóparti látomás

  Magyar Narancs, 2009. március 26. A szubszidiaritás csődje? Ismét a tőle megszokott felkészültséggel (és bátorsággal!) tárt fel egy újabb közfelháborodásra ingerlő ingatlanügyletet Somlyódy Nóra.

 • Délután a Hadzsi Ali mecsetben - Kannamma Raman politológus, a Mumbai Egyetem professzora az indiai választásokról

  A múlt héten elkezdődött a világ legnagyobb parlamenti választása: 714 millió indiai polgár egy hónapon át szavaz az alsóház összetételéről. A kormányzó centrista baloldal valamivel népszerűbb az ellenzéki hindu nacionalistáknál, de a leendő kormány összetétele megjósolhatatlan.

 • Háború a Gázai övezetben - "Az angyalok is fegyvert fogtak"

  A romos kőúton egy kopott vassorompó jelzi az első ellenőrzési pontot. Négy kalasnyikovos férfi kéri a papírjainkat. Rendben találják, és utunkra engednek. "Isten hozott Palesztinában" - kiabálják utánunk. A Hamász már tudja, hogy itt vagyunk.

 • Münnich Ferenc regényes élete - Törhetetlen fajta

  A rendszerváltás éveiben a róla elnevezett társaságban gyülekeztek a tántoríthatatlan ultrabalosok, míg a nevét viselő pesti utca visszakereszteléséért Krassó Györgyék akcióztak ernyedetlenül. A szívós világforradalmár, a legidősebb magyar kormányfő méltó rossz emléke ma már csak halványan él a köztudatban.

 • Jog és sportegészségügy - Mindenki jót akart

  Szívizombetegségét már 2004 őszén diagnosztizálták, de négy hónapos kihagyás után hivatalosan is tovább versenyezhetett Ocskay Gábor, a magyar jégkorongsport 187-szeres válogatott ikonja. Ocskay idén március 25-én hajnalban szívelégtelenség következtében elhunyt.

 • EP-választás - Összefogni, csak hát...

  A június 7-i európai parlamenti választások kampánya bár hivatalosan is megkezdődött, az eseményt egyelőre háttérbe szorítja a kormány- és a gazdasági válság. Ám az, hogy az uniós voksolás nem hozza lázba a tagállami közvéleményt, távolról sem magyar jellegzetesség.

 • "Ha elveszítem, azt a párt vesztette el" - Szili Katalin, az MSZP jelöltje

  Május 10-én a pécsiek másodszor választanak új polgármestert ebben a ciklusban. Toller László 2006. nyári balesete után az az év őszi önkormányzati voksoláson Tasnádi Péter győzött, aki 2009 elején súlyos betegség után hunyt el.

 • mi a kotta? - Ujjongjatok!

  A zeneirodalomból vett vagy akár közönséges fiziológiai példákkal egyaránt könnyen igazolhatjuk a tényt, miszerint a vég nélküli egzaltáció és a szüntelen izgalmi állapot felettébb kimerítő, sőt néha egyenesen elviselhetetlen.

 • tévésmaci - A sül Aldo pizzériája előtt várakozik

  Ómafa úr közbelépésétől mintha megnyugodtak volna kicsit a férfiak. A kezüket még mindig az asztalon tartották, de a vonások kisimultak.

 • kertész lesek - PARTY SÖRKERT

  Nem is oly rég még a "Szép az idő, száz evező" kezdetű filmslágert dúdolva száguldottunk volna hétvégén a Római-partra, amint beköszönt a tavasz, ám legutóbbi tapasztalataink már korántsem kedvezőek. Az egykor szellős és barátságos szakasz mára a fővárosi tömegszórakoztatás gyilkos központjává változott - becsületére legyen mondva, osztálykülönbségek nélkül.

 • chili & vanilia - Ciya, Isztambul

  Musa Dagdeviren talán a leghíresebb török konyhafőnök. Séf és gasztronómiai antropológus, aki elsősorban azzal szerzett tekintélyt hazájában, hogy régi, elfeledett, tájjellegű recepteket kutat fel.

 • rés a présen - "Van úgy, hogy semmiről" - Sena Dagadu énekes, MC

  Rés a présen: Elmész néha Ghánába? Sena Dagadu: Folyamatosan járok haza, ott él a családom, és nagyon sok barátom van, így amikor csak tudok, hazamegyek. Két éve sikerült egy kicsit jobban beférkőznöm az ottani zenei életbe, és egy csapattal olyan koncerteket, előadásokat, úgynevezett "open mic" sessionöket szervezünk, ahová akárki jelentkezhet, aki csak akar.

 • kulthírek

  CORBIJN: MUNKA A Ludwig Múzeumban április 28-tól július 5-ig retrospektív kiállításon tekinthetünk végig Anton Corbijn holland fotográfus pályájának három évtizedén, a 70-es évekbeli koncertfotóktól kezdve a Control című játékfilmjéig.

 • film - A provence-i fűszeres

  Már a címben Provence-szal kampányolni fél ház. Ehhez jön még a fűszeresben rejlő kisvárosi jovialitás, és a hátsó sorok is kezdenek megtelni.

 • koncert - GRANDMASTER FLASH

  a hetvenes évek elején elindította a hiphopot a vinil húzogatásával, összeállt pár mc-vel, legyártott velük x albumot, és ez épp elég volt ahhoz, hogy megérdemelje a "nagymester" titulust. Majd abbahagyta a zenélést, és most, húsz év után visszatért közénk, felvett egy középszerűnek sem nevezhető albumot Snooppal, Busta Rhymesszal, KRS-One-nal és hozzájuk hasonlóan jól csengő nevű poprepperekkel, majd elindult turnézni, hiszen a lemezeladásból annyira sok pénz úgysem fog befolyni.

 • kiállítás - CSOSZÓ GABRIELLA: KÉSLELTETETT KÖZVETÍTÉS

  Felszedett parketták, kitört ablakok, sötétbe nyíló ajtók, széthányt iratok, hámló vakolat, lepattogzott festék, törmelék és rom mindenütt. Lehetne bárhol a világon, lehetne egy magyarországi elhagyott laktanyában, felszámolt volt szovjet katonai bázison, magára hagyott ipari épületben, diákok híján réges-régen bezárt tanyasi iskolában vagy egy elnéptelenedett faluban, olyan, kapkodva vagy éppen szisztematikusan kiürített és a természet által lassan visszafoglalt helyeken, ahová legfeljebb csak kíváncsiak és kalandvágyók merészkednek be.

 • koncert - ZITA SWOON

  Péntek este a Millenárison, a kortárs flamand kultúrát népszerűsítő Futurspektiv sorozat keretében fellépett a Zita Swoon nevű antwerpeni zenekar. A flamandok tudnak valamit a kulturális menedzselésről, a Zita Swoont például kinevezték kulturális nagykövetüknek, ami ellen nehéz lehet tiltakozni másfél millió frank kíséretében.

 • fesztivál - XIII. MAGYAR KARIKATÚRA MÛVÉSZETI FESZTIVÁL

  Fesztiválról valójában szó sincs: a Magyar Kultúra Alapítvány ürességtől kongó székházában még a villany sincs felkapcsolva, az egyik padon eldobott banánhéj rohad a karikatúrák mellett, néhány rajz gyűrött papíron van kiállítva (harmaduk egyébként derékmagasságnál is lejjebb), sőt az egyik hiányzik is a falról, csak egy cédula jelöli a helyet.

 • koncert - BEATALLICA

  Nagyon nagy közhely, de tribute-zenekart, vagyis olyan csapatot, amelynek kizárólag egy-egy külföldi híresség dalaiból áll a repertoárja, csakis kétféleképpen lehet csinálni: vagy kínosan, vagy zseniálisan. A Beatallica előtt fellépő magyar Metallica-feldolgozászenekar, az Alcoholica az első verzióra hozott kiváló példát, amikor hosszúra nyúlt fellépése keretében szétesően és pontatlanul játszotta az amerikai brigád klasszikus dalait.

 • színház - TRACY LETTS AUGUSZTUS OKLAHOMÁBAN

  című színdarabját egy "jó tanuló" írta: a háromfelvonásos családi darabba belepakolta nemcsak az amerikai drámai hagyomány majd' összes előzményét, de egy rakás konfliktust is. A Vígszínházban Eszenyi Enikő kissé eltúlzott, klasszikushoz vagy remekműhöz illő lélegzettel állt neki a színrevitelnek; Árvai György lenyűgözően lepukkant, egyszersmind grandiózusan valósághű háromszintes amerikai házat rakott a színpadra, ahol az utolsó kispárnáig igazi kellékek segítik a színészi játékot és a nézői belefeledkezést.

 • rövidfilm - A dicsőség a tenger felett

  című amerikai-német koprodukció magasra teszi a mércét; azon pályán vág neki, ahol Sodoma és Gomorra hősei játszanak. Ahol Noé története is megy, vagy éppenséggel Orpheusz és Eurüdiké mítosza. Azaz pusztulunk, mert bűnösök vagyunk, illetve mi menthető, ha jön az özönvíz, vagy mi történik, ha alászállunk a poklokra, és visszahozzuk azt, akivel élhető az élet.

 • film - Moszkva, Belgium

  Miként az a Futurspektiv fesztivál kapcsán megerősítést nyert, a legnépszerűbb ételek listáját a spagetti és a pizza vezeti Flandriában. Filmünk szerint nemcsak az olasz tészták teremnek e nekik oly szokatlan klímán, de újabban a romkom is szép hajtásokat hoz Flandriában.

 • film - A pingpong királya

  Minimum a Vadkacsa és a Hamlet óta tudjuk, hogy az elhallgatósdi az északi családokban az együttélés elhagyhatatlan része. Ellenben a helyi filmkészítés nem nagyon szoktatott ahhoz, hogy egy rendező onnan startoljon, hogy a pingpong hasonlít a jin-jangra.

 • rövidfilm - A bátyám

  A kicsi jönni akar, de persze csak kolonc a nagy nyakán - testvérek közt alapeset az ilyen, és innen indul a lengyel Jan Wagner kisfilmje is, pontosabban a szexújságtól. Az elemlámpa (tüntetően kelet-európai gyártmány) titkolt fényénél izgalmas lapozgatásra készül a gyerekjátékokból kinőtt kamasz, de az öccse (hozzá képest hátulgombolós kisember) megzavarja az egyszemélyes légyottot.

 • animáció - Szex teljes mellbedobással

  Szexről beszélni a legkönynyebb - vethetjük oda könnyedén; ez elhamarkodott beszéd lesz akkor is, ha maradunk a közmondásos alapesetnél: alig felserdült fiúk a kocsmában, épp az első italélményeket gyűjtögetve. Dehogy könynyű, ha más nem, alkoholos síkosító biztosan kell hozzá.

 • animáció - Rejtőzködők nyelve

  Amennyiben magától értetődőnek, egyszersmind kőbe vésettnek tekintjük, hogy a mozgóképes regényadaptációk szinte kizárólagos formája a játékfilm, nem tehetünk másként a versekkel sem, nincs okunk csodálkozni, amikor animációs, rajzos kiszerelésben látjuk őket viszont.

 • Mediawave 2009 - Tegeződve - Győr, április 25.-május 2.

  Szeretjük, persze hogy szeretjük, de ez az idei különösen kedves nekünk, hiszen - mint ahogy viszszatérő szokásuk - ezt az alkalmat is valami "speciális tematika köré" kanyarították: 1969 negyvenedik évfordulóját ünneplik.

 • Film - Best of - Clint Eastwood: Gran Torino

  A híres színész(-rendező) nem autót játszik (a címbeli muzeális autócsoda magát alakítja), de úgy morog, mint egy kilőni kész, mérges gépjármű. Walt Kowalski egy máig harcoló koreai veterán, akinek, nyilván valamilyen adminisztrációs hiba folytán, nem jutott hely a kitömött amerikai harcosokat őrző hadtörténeti múzeumban.

 • Film - Ártatlan bűnösök - Laurent Cantet: Az osztály

  A film alapjául szolgáló regény szerzője, Francois Bégaudeu maga is tanárember; a saját nebulói közt szerzett tapasztalataiból írta könyvét. Műve adaptálására Cantet tán a mű "tényregény" volta miatt egy afféle kvázi-dokumentumfilmes nyelvet keresett: magával Bégaudeu-val és egy párizsi középiskola kiválasztott diákjaival játszatja el a könyvet.

 • Kiállítás - Rendezni nehéz - Vérité exposée - az emlékezetről

  Nem tudom, tisztában van-e vele Ana Torfs, hogy olyan helyen állította ki Anatomy című, 2006-os videoinstallációját, ahol semmiféle befogadói közegre nem számíthat. A Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht kettős politikai gyilkosságának történetét újrajátszó mű általános drámai tartalma bárkit fölkavarhat Magyarországon, ahol, mint az utóbbi években kiderült, van fogékonyság a kocsmai késelések vétlen áldozataival szembeni - akár hisztérikus - szolidaritásra.

 • Színház - A "ház" - Mihail Ugarov: Oblom-off

  Nem tudom, vajon ma is úgy tanítják-e a gimnáziumokban (tanítják-e egyáltalán), hogy Goncsarov Oblomovja a felesleges ember archetípusa, amelyet aztán például Turgenyev és Csehov írt tágas panoptikummá, legalábbis az orosz irodalomban.

 • film - Oly sokáig szerettelek

  Úgy a film közepén csendül fel zongorán a címbe foglalt gyermekdal. Soha el nem felejtelek, satöbbi, satöbbi - milyen szép szerelmi vallomás is lehetne, ha az volna.

 • "Ez egy újjászületés" - Vágtázó Életerő

  Magyarország egyik legendás underground csapata, a Vágtázó Halottkémek 2001-ben oszlott fel. A Vágtázó Életerő április 25-i koncertje a Petőfi Csarnokban pedig azért lesz a tavasz egyik legjelentősebb hazai megmozdulása, mert ezen a néven a VHK klasszikus felállásának magja, vagyis Grandpierre Attila énekes, Németh "Fritz" László és Molnár "Lujó" Lajos gitárosok, Mestyán Ádám basszusgitáros és Balatoni "Boli" Endre üstdobos idézi meg a legendás zenekar munkásságát egy új dobossal, a Yavából érkezett Szabó Kristóffal kiegészülve.

 • Világkamaszok - Laurent Cantet filmrendező

  Már 20 éve a pályán van, ám első jelentős sikerét csak tavaly könyvelhette el. Az egy párizsi iskola tanévét elmesélő Az osztály című filmje (ami a héten kerül a pesti mozikba) Cannes-ban elnyerte az Aranypálmát, ami annál is nagyobb szó, mert utoljára 21 éve sikerült ilyen francia rendezőnek (Maurice Pialat: A Sátán árnyékában).

 • "A végletek között kell működni" - Bozsik Yvette táncos, koreográfus, rendező

  Bozsik Yvette megbízhatóan kiszámíthatatlan, a műfaji határokkal nem törődő táncos-koreográfus-rendező. Munkái (klasszikus zenére készült táncdarabok, színházi revük, gyermekelőadások) rendre meghökkentik a közönséget.

 • Hallgatni bronz - Enrique Vila-Matas: Bartleby és társai

  Egyszerre kéne több csapáson elindulnom, s mivel ez nem megy, a két fő irány - 1. a nálunk jószerint ismeretlen szerző; 2. a könyv a maga sajátos posztmodern műfajával - helyett egy harmadikkal kezdek: a világ irodalma magyarul.

 • Siralmas ének - Niall Ferguson: A világ háborúja - A gyűlölet évszázadának története

  Niall Ferguson a negyvenes éveiben járó, azaz a szűkebb szakmán belül viszonylag fiatalnak számító skót történész már eddig is számos nagy sikerű könyvvel, s számtalan nagy vitát kiváltó, néha szándékoltan provokatív és nem is mindig a történettudomány terrénumába tartozó felvetéssel hívta fel magára a figyelmet.

 • Élete, regénye - Szilágyi Zsófia: A továbbélő Móricz

  "Bajszos, őszinte magyar ember, aki nem visel álarcot, nem alakoskodik. Megírja, megmondja" - sommázza új tanulmánykötetének egy helyén Szilágyi Zsófia a közkeletű Móricz-kép középponti elemét, az álarctalanság álarcát, amelyhez természetesen az ösztönös alkotó toposza, s persze tekintélyes adag parasztesszencia is hozzáadódik.

 • Montázsváros - Kerékgyártó Béla (szerk.): Berlin átváltozásai

  Aki valaha járt Berlinben, átérezhette a középpont hiányát, azt, hogy ez a város valójában szinte átláthatatlanul sok enklávéból áll, melyek között a teret üres vagy éppen lepattant ipari épületekkel teleszórt zónák, vasúti sínek, föld feletti U- és S-bahn-járatok, váratlanul előbukkanó kiskertzárványok szabdalják szét, s hogy ez a szakadozott városszövet mindig képes új és új meglepetést okozni.

 • Nyílt lapokkal - Jann S. Wenner-Joe Levy (szerk.): Rolling Stone interjúk

  Negyvenkét évvel ezelőtt San Francisco hatalmas, zenés elmegyógyintézetként üzemelt, ezért aki néhány napra megszakította az LSD-utazást, két lehetőség közül választhatott: lelép a városból, vagy világra szóló karriert csinál.

 • Wolf Haas: HALOTTAK FELTÁMADÁSA

  c. bűnregényében a gyilkolászás (melynek már módszere is eredeti: halálra fagyasztás a síliften!) mozgatórugója a távoli múltban gyökerez, de ezen nem vagyunk meglepve, hisz annyi klasszikus krimiben van ez így - az évtizedek múltán vett bosszú az elrontott életért mint motívum és motiváció.

 • Colin Dexter: Az utolsó busz Woodstock felé (Morse felügyelő rejtélyes esetei)

  A brit televízióban 1987 óta fut (rendszertelenül) a Morse felügyelő sorozat, amelyben a krimit az "ibuszos" filmmel egyesítő, világszerte elterjedt zsáner egyik úttörőjét tisztelhetjük (a Midsomer gyilkosságok, a szicíliai Montalbano vagy a velencei Brunetti felügyelő - mind későbbiek).

 • Ross Macdonald: FEKETE PÉNZ

  "Az ég egyik csücskében halvány kis hold függött, mint ujjlenyomat az ablaküvegen." Nos, az ilyen hasonlatok miatt olvassuk szívesen a Chandler (és persze Hemingway) iskolájába járt úgynevezett hardboiled szerzők bűnregényeit.

 • EDWARD DOUGLAS: JACK, AZ ÉLETMÛVÉSZ

  A magyar cím egy kicsit szépít, az eredetiben ugyanis Jack Nicholson mint "a nagy csábító" szerepel, és Douglas biográfiája is elsősorban a színész lepedőakrobataként elért teljesítményével foglalkozik. E tárgyban számos fontos, bár többnyire más Nicholson-biográfusoktól származó információval szolgál a szerző, például megtudhatjuk, hogy 1955 környékén az akkoriban épp a Metro-Goldwyn-Mayer postázójában dolgozó pályakezdő egy csajozási kísérlet alkalmával "elsült a nadrágjába".

 • "Ez ma már nem hat meg senkit" - E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

  Száz éve, 1909-ben nyílt meg a magyar irodalom kultuszának szentelt Petőfi Ház. Az évforduló ürügyén az utódintézmény vezetőjét az irodalmi múzeum sajátos jellegéről, lehetőségeiről, közeli terveiről kérdeztük.

 • Egy nemzet születése - Cormac McCarthy: Véres délkörök avagy vörös alkony a nyugati égen

  A "gyerek" 14, amikor világgá megy - nevelődési regénybe illő korban vág hát neki a vadnyugatnak (a pontos idő 1847), de sem az út, sem az úton szembejövő emberanyag nem nevel. Mindkettő mással van elfoglalva: az út az úttal, az azon közlekedők pedig - Mexikóba átránduló szabadcsapatok és indiánt üldöző skalpvadászok, törvényesek és törvényen kívüliek - a nyereségvágyból elkövetett előrehaladással.

 • Ne bántsd a Hamletet! - Tandori Dezső: 2 és fél töredék Hamletnek

  Ilyen sem volt még, hogy magyar költő évtizedek (negyven év) múltán elővegye egykori verskötetét, és annak minden egyes darabját kommentálja; mégpedig úgy, hogy a hajdani költeményekhez új keletű verspárokat asszociál: régi és új kompozíció szembefordításából alkot még újabbat.

 • "Valami muszájság van benne" - Borbély Szilárd író

  Borbély Szilárd versei és esszéi a vallás, a politika és az irodalmiság újrafogalmazását a test szenvedésének tapasztalatából kiindulva tartják lehetségesnek, egyúttal elkerülhetetlennek is. Minderről, költészetről, prózáról, vallásról, politikáról beszélgettünk vele.

 • Oldtimer Expo - Vissza a játszótérre

  Tíz évvel ezelőtt egy veterán autós találkozón legfeljebb így sóhajthatott fel a laikus néző: "Ilyen volt a nagypapának." Most már Simon Templart vagy Danny Wilde-ot is emlegethette. -legát-

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...