• MaNcs 21. évf. 4. sz. (2009. 01. 22.)

  "Néhány éve még szétvertem volna"

  Mickey Rourke filmsztár

  A Rablóhal, Az alvilág pápája, A sárkány éve, a 9 és fél hét, az Angyalszív, a Johnny, a jóarcú, a Vad orchideák, a Harley Davidson és a Marlboro Man sztárja - egy arc a 80-as évekből. Azóta is vele volt tele a sajtó, jobbára a helytelenkedéseivel. Hollywood "csúnya, rossz fiú" szerepkörének egyik régi bérletese a napokban egy legjobb színésznek járó Golden Globe-díjjal jelentkezett be újra (a "megtért fekete...

  2009 / 4
 • Búr-Baky Miklós

  Valódi és hamis konzervativizmus

  Kezdetben volt a liberalizmus. Még nem mint "liberalizmus" volt, hanem mint az emberek spontán fölszabadulási vágya a rendi társadalom kötöttségei alól, mely nem ismerte a szabadságot, csak a szabadságokat (= kiváltságokat); továbbá ezzel összefüggésben a különféle világi és egyházi autoritások és egyáltalán a természet adta hagyományos viszonyok kötöttségei alól is.

 • Parászka Boróka

  Ideálok és ide-oda állók

  Kormányalakítás és klientúraharc Romániában

  Minden másképp alakult a decemberi romániai választások után, mint ahogyan a választók vagy maguk a pártok gondolták.

 • Kajtár Gábor

  "Erőfeszítéseinket egyesítjük..."

  A nemzetközi jog és Izrael gázai hadművelete

  Kollektív büntetés, a fegyveres erőszak jogellenes és aránytalan igénybevétele, polgári célpontok támadása, lakóházak, iskolák, mecsetek, kórházak és ENSZ-létesítmények célzott, tudatos bombázása - ezek a vádak az egyik oldalon.

 • Pálya a magasban

  Messi és Totti

  B. A.-nak Majdnem minden mitológiának megvannak a kisebb istenei. Ez nem azt jelenti, hogy gyengébbek vagy rosszabbak lennének, mint a nagyok, egyszerűen nem minden tekintetben illeszkednek az emberi hősmintákhoz, vagy nem szólt róluk elégszer a fáma.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Páratlan sötétség

  Az elmúlt hetekben eddig nem tapasztalt korlátozásokkal szembesültünk. Az orosz-ukrán gázvita miatt spórolni kell(ett?) a gázzal, és a romló levegőminőség miatt két napig elvileg kevesebb autó közlekedhetett a városban.

 • Olvasói levelek - A szerk.: Oszlásnak indult - Magyar Narancs, 2009. január 9.

  Tisztelt Szerkesztőség! Dicséretes az igyekezet, ahogy megfogalmazzák elégedettségüket a Gárda-ügyben született elsőfokú ítélet kapcsán, de tartok tőle, Önök túlértékelik a döntés jelentőségét, sőt, abból olyan következtetéseket vontak le, amelyeket azért óvatosan lehet csak megtenni "Az első alkalom, amikor a magyar állam a törvény erejével és minden tekintélyével fellép a rasszista uszítás ellen" - írják, holott erről szó sincs Csak emlékeztetőül: "A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam" (Alkotmány 2 § (1) bek), ebből is következően az államhatalmi ágak, úgymint a törvényhozás, végrehajtás, bíráskodás egymástól elválasztásra kerültek Az Alkotmány 50 § (3) bek-e kimondja azt is: "A bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve" A fentiekből következő, alapvető tévedés, hogy a magyar állam bármilyen módon fellépett volna a rasszista uszítás ellen Az sem állja meg a helyét, hogy az állam az "első lépést" tette volna az "etnikai erőszakra uszítás", vagy a "kirekesztő gonoszság" ellen, mert bár jómagam - úgy általában -sokra értékelem dr Pataki Árpád szakmai munkáját, de nem szerencsés azonosítani egy társadalmi szervezet törvényes működésének ügyében eljáró egyetlen bíró döntését az állam (?

 • A lakosság köszöni a jó tanácsot!

  Hogy a kormány mit tesz a válság hatásainak tompítására, meg a jobb idők eljövetelének sürgetésére, nagyjából tudjuk (a 12-14. oldalon van róla cikk). Hitelt vesz fel fürgén, itt próbál megfogni egy kis pénzt, ott csökkent kiadást, hol jól, hol rosszul; nézi, mit csinál a jegybank, meg hogy hány munkanélküli lesz, vakarja a fejét és újraszámol mindent, mikor kiderül, hogy Németország inkább lefele megy még egy kicsit.

 • Első a család

  Január 29-én rendkívüli parlamenti ülésnap lesz a válságkezelés mikéntjéről, a minisztereknek pár nappal korábban kell elképzeléseiket megosztani a kormányfővel arról, hogyan gondolják a maguk területén mindezt.

 • Levél Gázából - "Mi így élünk"

  Lapzártánkkor az izraeli hadsereg egyoldalú tűzszünetet és a hadműveletek leállítását jelentette be. A Hamász még vacillál: ha elfogadja a tűzszünetet, beismeri a vereségét, ha nem, folytatódik az izraeli offenzíva.

 • Fekete elnök 2 - Az igazság pillanata

  Barack Obama múlt vasárnap bevonult Washingtonba, és kedden - mielőtt e sorokat önök olvassák - már el is mondta minden bizonnyal szárnyaló beiktatási beszédét. Másnap pedig, az Ovális Irodában a legnehezebb feladat várt rá, amivel Franklin Delano Roosevelt óta amerikai elnöknek szembe kellett néznie.

 • Hungarian graffiti - "Mert én vagyok a főnök!"

  Először a 90-es években söpört végig Magyarországon firkaláz, így ma már a műfaj nagy magyar öregjeiről is beszélhetnénk, ám aki öt-tíz évvel ezelőtt "nyomta", ma már legfeljebb jó pénzért "legális falakra", szórakozóhelyekre fúj.

 • Megtérők és térítők - Ki jön a házamba?

  A krízis szükséges, de nem elégséges feltétele a megtérésnek. Az új hívők egyre tudatosabban választanak vallást és felekezetet; fontos szempont például, hogy milyen érzelmi törődést nyújt egy közösség. A hívők gyarapításában a kisegyházak az aktívabbak.

 • IMF-vizit és a költségvetés újraírása - Kincstári pesszimizmus

  Újra költségvetést készít a kormány, miután az ipari termelési adatok nyilvánosságra kerülésével kiderült, hogy a válság mélyebb az eddig feltételezettnél. Világszerte módosítják a prognózisokat, Magyarországnak azonban a költségvetési lyuk betapasztásával egyidejűleg végre-valahára fenntartható büdzsére és működőképes gazdaságra lenne szüksége.

 • "Nem lehet egy kézzel tapsolni" - Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke a testület vitatott döntéseiről

  Heves vita övezte az elmúlt években az alkotmánybírók főbb döntéseit. Éles bírálat érte a népszavazási kérdések átengedését vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény elbuktatását. Sokan úgy vélik, az Alkotmánybíróság (AB) doktriner jogfelfogása miatt véreztek el a gyűlöletbeszéd visszaszorítására tett kísérletek is.

 • tévésmaci - A SÜL IDÜL

  Három napon át nyelték a port, aztán végre csütörtökön éjféltájt indult egy vonat, igaz, hogy személy Pénteken (23-án) 1145-kor értek be a Keletibe Szürke volt az ég, nyálkás időjárási viszonyok, hideg és pályaudvarszag Miközben a buszmegálló felé sodródtak (folyton ez a tömeg, mért nyüzsög ebben a városban ennyi ember, mért nem maradnak otthon?

 • rés a présen - Bennem a léc - Simon Balázs rendező

  rés a présen: Szabó Réka társulatát, a Tünet Együttest még nem rendezte vendégrendező Hogyan kerültél képbe a Katasztrófa Maratonra, kinek az ötlete volt a kilenc ismeretlen Beckett színpadra állítása? Simon Balázs: Réka ebben az évben nem tudott új produkcióra gondolni Peer Krisztián ajánlott (valószínűleg), hogy én leszek a megfelelő személy Beckett rövid színdarabjaira évek óta készülök Egytől egyig remekművek, Beckett pontosan ragadja meg a lét legalapvetőbb kérdéseit Rá kellett döbbennem, ilyesmit kerestem évek óta, az a feladat is izgatott (felháborított), hogy ezeket a darabokat a szerző végakaratának megfelelően pont úgy és csakis úgy mutassuk be, "ahogy le vannak írva" rap: Hogy épül fel a darab, van-e benne tánc, menynyi a szöveg, zene?

 • étel, hordó - NÉGY ÉVSZAK

  Tudomásunk szerint szolgáltatóháznak nevezik azokat a nagyméretű, többnyire földszintes hombárokat, melyek elsősorban panellakótelepek és vidéki városközpontok jellegzetes objektumai.

 • chili & vanilia - Francia-olasz-arab fúzió: tunéziai tagine

  A tunéziai kollégával jóba lettünk. Megy a főzőcske oda-vissza, arab és magyar specialitásokkal ismertetjük meg egymást felváltva (kedvence a tarhonya).

 • Képregény

  Antihősök tere

  Alan Moore - Dave Gibbons: Watchmen - Az őrzők

 • kulthírek

  KILENCEN AZ OSCARÉRT Kialakult a kilences lista, melyet majd a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt ötre szűkítenek le: nincs rajta Bollók Csaba alkotása, az Iszka utazása, viszont az osztrák Götz Spielmann, a kanadai Benoit Pilon, a francia Laurent Cantet, a német Uli Edel, az izraeli Ari Folman, a japán Yojiro Takita, a mexikói Roberto Sneider, a dán Jan Troell és a török Nuri Bilge Ceylan reménykedve várhatja a jelöltek bejelentésének napját, január 22-ét.

 • mi a kotta?

  Andante egy műlovarnő halálára

  E rovat múlt heti ajánlója jószerével számunkra is megmagyarázhatatlan módon több olvasó érdeklődését is felkeltette. Egyikük pusztán többet szeretne megtudni a Bach család - Határ Győző fordulatával élve - érdemén felül kutyába vett tagjáról, míg mások inkább arra kíváncsiak, hogy a legutóbb emlegetett P.

 • rajzfilm - VEXILLE

  2077-ben vagyunk, nálunk talán már elkészült az M6-os autópálya, metrókra nem fogadnánk - míg Los Angelesben már tizenöt szinten száguldanak a japán autók, s repülő robotok őrzik a biztonságot. Csak megint baj van az androidokkal.

 • könyv - KUBASSEK JÁNOS: ÚTKERESÕK

  Julianus barátról, Kőrösi Csoma Sándorról vagy Teleki Sámuelről a legtöbb ivarérett magyar állampolgár nagy valószínűséggel hallott már valamit harangozni, de Hell Miksa, Jakabos Ödön vagy Kompolthy Jób nevére nyilván sokan vonnák meg a vállukat.

 • színház - JÓGYEREKEK KÉPESKÖNYVE

  címmel mutatta be a The Tiger Lillies zenekar sokkoperáját Ascher Tamás rendezésében, Parti Nagy Lajos átiratában az Örkény Színház társulata: zenés és sötét pszichopedagógiai komédia, ami, hogy konzekvens legyek, rém szórakoztató.

 • web - THE "BLOG" OF "UNNECESSARY" QUOTATION MARKS

  Minden nyelvnek megvannak a maga rákfenéi: ilyen például a nyelvtan, azzal a sok megjegyezhetetlen marhasággal, amikben még logika sincs, és egyébként is, hol egyeztethető össze egy szabad ország liberális eszményeivel édes anyanyelvünk ily' kegyetlen keretek közé szorítása?

 • film - AMAL

  Újdelhiben sok a riksás, de épül a metró, lehet, hogy nemsokára betevő nélkül marad a sok szorgos személyszállító. Mondanivalóját tekintve ennél igazabb állításra nem telik ehelyütt, hacsak az nem számít ide, hogy Indiában bizony sok a kisember, ám kevés az igazán jószívű kisember (tényleg: a szegénység önmagában még nem érdem), a gazdagok pedig még ennél is ramatyabbul állnak szívjóságból.

 • könyv - JOSEPH BRODSKY: VELENCE VÍZJELE

  Régi meggyőződésem, hogy Velencéről lehetetlen úgy megszólalni, hogy elkerüljük a közhelyeket, a dilettantizmust, a túlcsorduló érzelgősséget, a giccset, illetve a tautológiát. E város ugyanis egyfelől túltelíti esztétikai befogadóképességünket, másfelől viszont a kreativitás, az emberi találékonyság, végső soron pedig a gondolkodás emlékműve, sőt maga az ábrázolt-felépített gondolat.

 • hely - TOKAJI BOROZÓ

  Amikor Zöldné Bulla Emma Török utcai Pincecsárdája - ahol a végén már három generáció dolgozott: Emi néni, a fia és az unokája - jó pár évtized után tavaly lehúzta a rolót, sokak számára bizonyossá vált, hogy Buda elesett.

 • lemez - PATRICIA PETIBON: AMOUREUSES

  lemez - PATRICIA PETIBON: AMOUREUSES Nyakunkon a Haydn-év. Ennek is köszönhető, hogy a legkiválóbb szoprán dívák egyike, Patricia Petibon első Deutsche Grammophon-lemezére (vezényel: Daniel Harding) Joseph Haydn áriáiból is felvett néhányat.

 • Lemez - Helyi fény - Gabor Szabo In Budapest

  Egy kicsivel megint beljebb vagyunk... 2007. szeptember 6-án, amikor a végre CD-n is megjelenő Dreams kapcsán Szabó Gáborról írtunk, szóba került egy tévéfelvétel, amin Szabó magyar muzsikusok társaságában szerepelt 1974-ben.

 • Lemez - Fák, virágok, napsütés - Animal Collective: Merriweather Post Pavilion

  Alighanem kevés albumot vártak oly remegő izgalommal, mint az Animal Collective nyolcadik stúdiólemezét - s az is ritka, hogy a várakozások ily mértékben teljesüljenek, mint éppen most.

 • Könyv - Rock 'n' rollból ötös - Slash - Anthony Bozza: Slash

  Tegyük virtuális pengetőnket a léggitárunkra: melyikünk nem próbálta valaha tükör előtt vagy a kanapén ugrálva utánozni a cilinderes gitárhéroszt, azt képzelve, hogy egy aréna színpadán futkározik százhúszezer néző előtt?

 • Film - Guszev az Albionban - Saul Dibb: A hercegnő

  "Az angolok kosztümben verhetetlenek" - írtuk két hete, más ügyek kapcsán. Nos, némileg meginogtunk bár, de nem vonjuk vissza: a díszletek, a jelmezek s a látvány rendben - büszkék is lehetünk akár Pados Gyula operatőri közreműködésére.

 • Színház - Forog és fekete - A Vörös és fekete a Vígszínházban

  Tulajdonképpen tényleg helyénvaló ma eljátszani a Vörös és feketét. Bármikor helyénvaló. Kivált a Vígszínházban, ahol jól meg kell gondolni, mire jön be több mint ezer néző esténként. Hát Stendhalra talán bejön.

 • Könyv - Rontása tört ránk - William Hjortsberg: Angyalszív

  Ez is egy jó kezdőmondat: "Péntek volt és tizenharmadika." Manapság már a késelős horrorok is okosabbak - vagy legalábbis okosabbnak gondolják magukat - annál, hogy ilyen egyszerűen kiadják műfaji mibenlétüket, szerzőnk azonban vállaltan a nagy szavak embere.

 • Könyv - Tiszta fejjel közös dolgainkról - Bojtár Endre: "Hazát és népet álmodánk..." - A felvilágosodás és a romantika a közép- és kelet-európai irodalmakban

  A Gyorsuló idő sorozatban 1986-ban megjelent kis kötet ("Az ember feljő...") "jócskán javított és közel egyharmadával bővített változata" Bojtár Endre jelen könyve. A szerző az átdolgozásra részben azért vállalkozott, mert mára okafogyottnak érzi a megírás akkori motivációit.

 • Könyv - Legfőbb hordozója - Kende Anna, Vajda Róza (szerk.): Rasszizmus a tudományban

  Régóta folyik a disputa arról, honnan is származik a - sokak szerint - kultúránk egészét meghatározó rasszista vagy legalábbis faji alapozású diskurzus, hogy mik az éltető forrásai, s miért oly virulens napjainkban is.

 • Könyv - Tündérmesék - Dave Eggers: Az elveszett fiú - Valentino Achak Deng regényes életrajza

  Vannak olyan országok Afrikában, ahol négy generáció óta háború van. Jobb esetben ismerjük ezeknek az országoknak a nevét, rosszabb esetben csak különböző humanitárius alapítványok jelentéseiben találkozunk velük.

 • Kiállítás - Úri passzió - Az el nem veszett, de megtalált képek - Roger Fenton

  Marcona skót szoknyás férfiak várakoznak, ülnek és hevernek véletlenszerűnek tűnő alakzatban Roger Fenton Gillies at Balmoral / Vadászinasok Balmoralban című fényképén. Ha nem hangzana olyan idétlenül, talán inkább vadászkísérőnek kellene nevezni őket, hiszen a gillie-k hozzáértésben, helyismeretben semmiképp sem álltak alább a skót felföldre látogató úri vadászoknál, tapasztalatokban pedig még kevésbé, még ha alárendeltjeik voltak is emezeknek, amennyiben nem épp erdő- és vadőri teendőket láttak el.

 • Operett - Nyögés a vége - Parti Nagy Lajos-Darvas Ferenc: Ibusár

  Sárbogárdi Jolán álma megvalósult: művével a hóna alatt valahára csak bevonult az Operettszínházba. Nem épp huszáros rohammal vette be az épületet, s mindössze a félreeső Raktárszínházig jutott, ám az eredmény alighanem így is bőséggel kielégítené a boldogtalan MÁV-alkalmazottat.

 • "Már komollyá vált a dolog" - Tompos Kátya színésznő

  2005-ben végzett a Színművészeti Egyetem zenés színész osztályában; tagja volt a József Attila Színház és a Bárka társulatának. Játszott több filmben, tavaly óta pedig a Nemzeti Színház színésze - itt a hét vége óta Iluskát játszik és énekel a János vitézben.

 • Nátha

  Valami van az orromban

  A lakosság jelentős része küzd ilyentájt voltaképpen banális felső légúti panaszokkal, melyek azért képesek pokollá tenni néhány nappalt és éjszakát. Vigyázat: ez még nem az influenza!

 • cyberhírek

  Nagytakarítás Tizenegy nap alatt 277, közerkölcsöt sértő vagy a kiskorúakra nézve káros weboldalt zárattak be a kínai hatóságok. A kifogásolt oldalak között olyan nagy portálok is voltak, mint a Google, a Baidu vagy a Windows Live Spaces.

 • Kiállítás - Az eszem megállóhely - Utasellátó 60

  Elfogultságot jelentek be: nekem már az emblémájuk is gyanús volt. Okkal feltételezhető persze, hogy a MÁV standard szárnyas kerekéből a szárny az, beleírva a vállalat neve, de akkor mire gondoltak: egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek?

 • Állomásról állomásra XXV. - Érdeklődés hiányában - Hatvan

  A semmiből hirtelen előbukkanó vágányrengeteg láttán nem lehet kétségünk: ipari övezetbe érkeztünk. Ám a ködben egyesével árválkodó, lerobbant tehervagonok, a valaha fontosnak vélt építmények, a roskatag házikók, a sínekre fagyott gaz nem sok jót ígér.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...