• MaNcs 21. évf. 6. sz. (2009. 02. 05.)

  A Jobbik mint harmadik erő - I. rész – Egy sörözőben összejöttek

  Tíz évvel a megalakulása után - a legfrissebb fölmérések szerint - maga mögé utasította az SZDSZ-t, és harmadik helyet szerzett a januári ferencvárosi időközi választáson. A közép-, alsó közép- és munkásosztályt megcélzó párt átlagos tagja húsz és negyven év közötti dolgozó férfi vagy egyetemista fiú. A párt vezetőivel és vidéki fiatal párttagokkal interjúzva a párthoz való viszonyuk mellett arra...

  2009 / 6
 • Bajnai Zsolt

  A harmadik lépéssel indított parti

  A kormányfő önkormányzati ötleteiről

  Elképesztő, hogy egy ekkora országban 26 ezer önkormányzati képviselő van! Számuk megfelezésével akár 52 milliárd forintot is lehetne spórolni az adófizetőknek egyetlen ciklus alatt! A miniszterelnök vasárnapi bejelentései óta a felületes szemlélőnek ismét úgy tűnhet: a hazai önkormányzatiság rákfenéje a rengeteg képviselő.

 • A hazug humanizmus veszélyei - Izrael és az erkölcs

  Gázából a múlt szombaton és vasárnap újabb rakéták hullottak Izraelre. A rakétatűz felújítását "határvillongások" előzték meg, ezekben Izrael egy katonáját elveszítette. A két fél által egyoldalúan deklarált tűzszünetet a Gázai övezet területéről sértették meg.

 • A Szerk.: Viszlát jövőre, az apokalipszisben!

  Magyar Narancs, 2008. december 18. Tisztelt A Szerk., meglepve láttam, hogy e cikkében az albániai '97-es eseményekkel von párhuzamot a mostani válság kapcsán.

 • A nagy reformer

  A múlt héten beharangozott kormányfői adóátcsoportosítási javaslatokkal érdemben addig foglalkoznunk aligha lehet, míg valaminő költségvetési szaldót nem prezentál valaki. Hogy legalább tudjuk, mi jönne ki és mi menne be, hogy tényleg megmoccan-e ezermilliárd, és hogy nő-e így vagy csökken a tervezett 2,6 százalékos hiány.

 • Akárki mondhassa...

  A múlt héten csütörtökön egy sajtótájékoztatón Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya egyebek mellett azt mondta, hogy a városban decemberben és januárban elkövetett összes rablás tettese "cigány származású volt".

 • Komiszkenyér

  Tévelygéseink II. (A lélek esztelen dühe)

  Meglepő dolgokra képes az ember tudatlanságában. Például bátor cselekedetekre. Legyen bár természeténél fogva gyáva, szorongás nélkül vág bele kockázatos vállalkozásokba, ha mit sem sejt a veszélyről. De nem kevésbé meglepő dolgok telnek ki tőle akkor is, amikor megfelelő tudás birtokában lép akcióba.

 • Ekotrip

  A válság és a libák

  Bár magam és kollégáim ellen beszélek, nem tudom elhallgatni, hogy mostanában ahányszor csak meghallom (olvasom) egy - bármilyen okos és tapasztalt - közgazdász tanácsait a válság leküzdésének módjáról, a libás rabbivicc jut eszembe (vagy ha így politikailag korrektebb: a rabbis libavicc; bár manapság az ember már nem tudja, kinek a sérelmére érzékenyebb a magyar társadalom: a rabbikéra vagy a libákéra).

 • Görögország záróra után

  A pocsolyában is el lehet lakni

  Budapesten 2006-ban, Athénban 2008-ban ért össze az általános rosszkedv, a kormányellenes hangulat és a nagyvárosi huliganizmus a világsajtó számára is látványos balhévá. Megpróbáljuk megérteni, miért lett tele decemberben a görög hócipő.

 • Benedek pápa és a holokauszttagadó katolikus főpap - Vissza a karámba

  Januárban a Vatikán megszüntette négy engedély nélkül felszentelt püspök kiközösítését. Bár XVI. Benedek döntése igen kényes, a tömegtájékoztatás számára legfeljebb az egyik püspök makacs holokauszttagadása révén vált valamelyest érdekessé.

 • chili & vanilia - Reggelizni jó

  Olyan kár, hogy Magyarországon még nem terjedt el a nagy hét végi reggelizés szokása! Pedig nincs is annál jobb, mint egy lusta vasárnap délelőtt ráérősen, falatozva indítani a napot. A vendégség legoldottabb, leglazább formája, senkit nem fűt a másnapi stressz.

 • tévésmaci - A sül keresztül-kasül

  Az istvánmezeiek tudták jól, a herminamezeiek meg pláne, hogy a Törökőrre nem lehet csak úgy bemenni. Egyszer a kiszuglóiak megpróbálták, Karesz, a vezérük mérges jassz volt, nem bírt magával, hiába mondták neki még az őrsön is, hogy ne húzzon ujjat a törökőriekkel, csak nem fért a bőrébe.

 • rés a présen - Kapával jönnél? - Bérczes László rendező

  rés a présen: Szabadkán Háy János darabját rendezted, a Gézagyereket, előzőleg Beregszászon a Pityu bácsit. Miért szereted a Háy János-darabokat és a határon túli társulatokat? Bérczes László: Tudod, az ember kicsi, nagyon kicsi, ideje majdhogynem semmi, amit a végtelenhez képest a világban tölt, és közben mégiscsak abban a szerencsében van része, hogy a végtelenül gazdag élet egészét megélheti, és a kicsinységben is megtapasztalhatja a nagyságot stb.

 • mi a kotta? - A vén csatár

  A múlt alkalommal fel- és megköszöntött Felix Mendelssohn ünneplése tovább folytatódik e héten, hisz legkevesebb két születésnapi koncertje esik az elkövetkező napokra. Szombati matinéján a MÁV Szimfonikus Zenekar fogja elővezetni az egybesereglett unokáknak és nagyszüleiknek a két bízvást legnépszerűbb Mendelssohn-darabot, vagyis az e-moll hegedűversenyt (Banda Ádám szólójával) és a Szentivánéji álom részleteit (Stefánia Palota, február 7.

 • étel, hordó - ÖREGHALÁSZ

  Újpest-Városkapu dicsősége rég oda, miként a daliás nyolcvanas évek. A valaha korszerűnek gondolt építmények ebek harmincadján, de vajon melyik kutya bírja elviselni azt a szagot, amit a metróállomás környéke áraszt?

 • kulthírek

  GREENAWAY, YONDERBOI A magyar film száz évét feldolgozó produkcióra készül Peter Greenaway és Yonderboi: az angol-magyar vj-dj páros audiovizuális kompozícióját a berlini Collegium Hungaricumban, a Berlinale idején, a Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozat keretében mutatják be.

 • film - Nem vagyok a barátod

  Alakulnak a szerepek az oviban. A hátulgombolós közlekedés szabályait láthatjuk kirajzolódni a nemzet nagy színészei, a kamerabiztos Peti, Miki, Anna, Dóri, Marcell és a többiek előadásában.

 • könyv - W. E. B. GRIFFIN: ELNÖKI PARANCS

  A hazájában rendkívül népszerű amerikai szerző új sorozattal lep meg. Mármint minket, hiszen Amerikában 2008 végén már a regényfolyam ötödik könyve jelent meg; ami ott a Presidential Agent, az itt Az elnök embere.

 • színház - HENRIK IBSEN SOLNESS ÉPÍTÕMESTER

  című darabját viszonylag ritkán veszik elő, és ennek alighanem csak egyik oka, hogy túlságosan is nyitottan mutatja, miről szól. Hát tényleg arról, hogy ez a kétségkívül tehetséges építőmester, Solness nem tűr meg vetélytársat maga körül; sem embert, sem az időt.

 • dvd - PERÉNYI MIKLÓS ÉS SCHIFF ANDRÁS

  A két művész három közös zeneakadémiai hangversenyét tartalmazó kiadvány a 2008-as Perényi-esztendő méltó betetőzésének tekinthető. A világraszóló, immár 61 éves csellista előtt tavaly születésnapi koncerttel, portréfilmmel, rádiófelvételeinek revelatív erejű újrasugárzásával hódolt a magyar zenei élet, s ebből a tisztelgéssorozatból emelkedett ki az a három koncert, mellyel maga a régi barátjával összeszövetkező ünnepelt ajándékozta meg a közönséget.

 • film - El Greco

  Már Mel Ferrer 1966-os fellépését is nehezen heverte ki a világ. Különben is, miért legyen nekünk jobb, mint apáinknak. Nagy művészekről szóló mozik felvetik a kérdést: vajon a kreatív hős vagy inkább a film elhivatott alkotóinak művészete kerül-e előtérbe.

 • könyv - ELMORE LEONARD: STICK

  Ernest Stickley a becsületes neve (de mindenki Sticknek becézi), persze ő maga nem becsületes, noha annak látszik, sőt miután letöltötte hétéves büntetését, minden erejével azon van, hogy ne csak úgy tűnjék, de valóban az is legyen.

 • koncert - NOUVELLE VAGUE

  Amikor Marc Collin és Olivier Libaux 2004-ben létrehozta Nouvelle Vague-nak nevezett zenei projektjét, úgy tűnt, hogy egyszeri attrakcióról van szó. Fogtak egy jókora csokorral a két francia ifjúkori punk, posztpunk, new wave, goth és elektro/szintipop kedvenceiből, és átfazonírozták őket szomorkásabb/vidámabb, női vokálos bossa/dzsessz-poppá.

 • könyv - CHARLES BUKOWSKI: A KEZDÕ

  Az angol cím (Ham on Rye - egy primitív szendvics neve) elárulja, hogy Bukowski Salinger orrára akart fricskát nyomni: a magyarul A kezdő címen megjelent regénye hardcore Zabhegyező. Hőse egy fiatalember, természetesen Charles Bukowski állandó alteregója, Henry Chianski, de - noha ez a mű is hősének férfivá érését, magára találását hivatott bemutatni, és az első mondatok közt sem nehéz összefüggést találni - Bukowski könyvéből hiányzik Salinger okoskodása és hitbuzgalma is.

 • Lemez - Elismétli a poént - Franz Ferdinand: Tonight: Franz Ferdinand

  Vannak olyan zenekarok, akiknek áttörést hozó lemezei egyszer elsüthető poénok: a megjelenés időszakában nagyot ütnek, mindenki ezekről beszél, a szaksajtó zenei forradalomról értekezik, megjelennek a másolatok, hátha vitorlájukba foghatnak egy kis levegőt, ha már mindenki ugyanazt a szelet fújja - aztán még sincs tovább.

 • Könyv - Most még jobban - Paul Trynka: Open Up And Bleed - Iggy Pop

  Az első Iggy Popról szóló könyvet 1983 nyarán olvastam Sydneyben. Akkoriban éppen oda iparkodtam disszidálni, és majdnem hallottam Iggyt a Tivoli Clubban. Én ott voltam a koncertjén, de ő nem jött el - és egészen mostanáig nem is tudtam, hogy miért.

 • Lemez - Angyali üdvözlet - Antony and the Johnsons: The Crying Light

  A legcsodálatosabb hangszer, szokták mondani az énekhangról, és Antony Hegartyt hallgatva nehéz lenne vitatkozni velük. Fátyolosan búgó, rezgő-remegő hangja szokatlan, sőt bizarr, mégsem idegen. Meghitt és érzékeny, ott bujkál benne Nina Simone és Marc Almond is, egyszerre férfi- és női hang.

 • "Gyakorlatilag csak sztereotípiák"

  Philippe Jaroussky énekes

 • Film - Íme, az ember - Errol Morris: Parancsra tettük

  Az amerikai katonai hierarchia legalját látjuk ebben a filmben. Tartalékos katonai rendőröket, félcivileket, akiket mindenfajta szakirányú felkészítés és megfelelő felügyelet nélkül vezényeltek az iraki hátország egyik legiszonyúbb pontjára, az Abu Ghraib börtönbe.

 • Színház - Visz a vonat - Hű, de messze van Petuski!

  Lassan - tényleg lassan - kultkönyv lesz a Moszkva - Petuski, Venedikt Jerofejev kisregénye; és ha így lesz, hát abban jut némi jótékony szerep a Stúdió "K" előadásának. Nem nagy, persze: cipőkanállal bezsúfolva is nagyjából hetvenen lehettünk.

 • Képzőművészet - Fejünk fölött elrepül - Kiss Endre, Rolik Ádám és Sudár Péter kiállítása

  Egy jó cím, mint tudjuk, felhívja a figyelmet, előzetes elvárásokat gerjeszt, kiemeli X. Y. nevét a homályból. Néha helyettesíti magát a kiállítás megnézését is. Például drMáriás önálló tárlatainak szürrealista-dada címadásai - Kelemen Anna farkából Torgyán József-szerű aranyhalat operált ki a közadakozásból felfüggesztett ombudszman (2008), Jelenetek egy APEH-adminisztrátor kettős életéből (2007), Az öngyilkos autószerelő emlékei (2005) - néha jóval erősebbek, mint maguk a megvalósult képek, hiszen a művek ismerete nélkül, látatlanban is képesek előcsalogatni a befogadó saját narratíváit.

 • Névtelen blogolás - Ködös viszonyok

  A korlátlan szabadság nem csak előny, ez jelenti a világháló egyik legnagyobb veszélyét is. A különböző álnevek mögé bújó szerzők sok esetben büntetlenül szeghetik meg a szabályokat, mivel azonosításuk szinte lehetetlen.

 • A fehér középosztály krónikása - John Updike (1932-2009)

  Évtizedeken át évente legalább egy könyve jelent meg, regények, novellák, esszék, verseskötetek, de állítása szerint jobb híján dezodorreklámokat is szívesen írt volna, olyannyira elbűvölte, amint a gondolatok a papíron szavak formájában testet öltenek.

 • Másnaposság - Kutyaharapás és macskajaj

  Bizonyára mindannyian voltak már másnaposak. Ha mégsem, az dicséretes, habár alig felfogható mértékű önmegtartóztatásra - vagy az őszinteség teljes hiányára - vall.

 • cyberhírek

  Egymilliárd A legfrissebb statisztikák szerint az internethasználat csúcsot döntött decemberben: az internetezők száma először lépte át az egymilliárdos határt, főképp az ázsiai régió dinamikus növekedésének köszönhetően.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...