• MaNcs 22. évf. 10. sz. (2010. 03. 11.)
  Interjú

  "A kényszer most adottság"

  Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a válságkezelésről és Kelet-Közép-Európa jövőjéről

  Bár harmincszázalékos az elmaradás a 2008-as teljesítményhez képest, még így is jelentős, 151 milliárdos adózott eredményt ért el a tavalyi válságos esztendőben az OTP. A terjeszkedési stratégiájáról, a határon túli befektetéseiről, a következő kormány által követendő gazdaságpolitikáról az elnök-vezérigazgatót kérdeztük.

  2010 / 10
 • Rekontra - Miért szavazok az MSZP-re?

  A többpárti demokrácia egyik nagy előnye, hogy az ember, ha kedve tartja, négyévente megbotránkoztathatja a környezetét a választási preferenciáival. Az alábbiakban erre teszek kísérletet, előre megfontolt, de korántsem aljas szándékból.

 • Varró Szilvia

  Meggyalázva

  E. Zsanett megerőszakolásának vagy nem megerőszakolásának ügyéről

  Épeszű magyar nőnek E. Zsanett ügyének lezárulta után eszébe nem jut feljelentést tenni, ha megerőszakolják. A lassan két éve tartó eljárásban hétfőn ismét a nemi erőszakkal vádolt rendőrök arattak győzelmet.

 • "Jogi értelemben kényszervallatás"

  Magyar Narancs, 2010. március 4. Tisztelt Szerkesztőség, érdeklődve olvastam a Jován László ügyvéddel készült cikket, sajnos valós és a gyakorlatban orvosolatlan problémát vet felaz előzetes letartóztatás gyakorlata, ami akár hosszabb (szak)cikket is megérne.

 • Ha jön az álom

  Magyar Narancs, 2010. február 25. Ablonczy Balázs, a kitűnő történész megírta, miért szavaz a Fideszre.

 • A múlt árnyai

  Orbán Viktor a különböző gazdasági szervezeteket, kamarákat, szövetségeket járja, és úgy tesz, mintha konkrétumokról beszélne: adótervekről, gazdaságpolitikai trendekről - sőt, filozófiáról.

 • Last minute

  A görög kormány fűhöz-fához rohangál az unióban, Papandreu miniszterelnök megfordult Berlinben és Párizsban, és úgy tesz, mintha nem azért rimánkodna, hogy adjanak neki pénzt. Külön kérés nélkül rázendít egy olyan szövegre, amihez képest az őszödi beszéd szemérmes szabódás, eltoltuk, becsaptunk mindenkit, semmirekellők voltunk, de megjavulunk mi most.

 • Pálya a magasban

  A labdarúgó háza

  Nehéz elképzelni, mi történt volna, ha a tizennyolcadik század végén Franciaországban diadalmaskodik a forradalmi építészet, és esetleg egészen a jelenkorig irányadó marad a világon. Ez többek között azt jelentené, hogy az elsősorban Ledoux, Boullée, valamint Lequeu nevével és fantasztikus terveivel fémjelzett irányzaton belül ma is eleven lehetne az "architecture parlante", azaz a beszélő építészet.

 • Komiszkenyér

  Dilemmáink I. (Zsiráfok alkonya)

  Az 1910-es nagy párizsi árvíz idején a Szajna elöntéssel fenyegette az állatkertet is. Elrendelték hát a kiürítését, lakóinak magasabb, biztonságosabb helyre való költöztetését. A legnagyobb gondot a krokodilok megmentése jelentette, ők ugyanis ösztönösen megindultak a folyó felé.

 • "Olvasói levelek" - Megbillent viszonyok

  Magyar Narancs, 2010. február 25. Tisztelt Szerkesztőség! Az elmúlt hetekben, hónapokban a magyarországi médiában sokat foglalkoztak a pszichiátriai betegekkel.

 • Lemez

  Hosszú kések éjszakája

  These New Puritans: Hidden

 • rajzfilm - ÉGENJÁRÓK

  Hol vagyunk? Egyfelől az animék kedvenc tartózkodási helyén, egy szépen táguló alternatív univerzumban, másfelől mélyen Mamoru Oshii életművében. Előbbi arról ismerszik meg, hogy az aggodalmárok minden fenyegető jövőképe és népszerű öszszeesküvés-elmélete valóra vált; országok helyett rivális nagyvállalatok háborúzgatnak egymással, a pilótafülkékben örök fiatalságra programozott koravén kamaszok kezelik a kormányt, földet érve pedig életük hiábavalóságáról morfondíroznak.

 • lemez - MARINA & THE DIAMONDS: THE FAMILY JEWELS

  Nincs mese, a walesi és görög felmenőkkel rendelkező, 1985-ben, Walesben született zongorista-dalszerző-énekesnő, Marina Diamandis, azaz - ahogy zenekarnévbe csomagolta magát - a Marina & The Diamonds debütáló albuma a 2010-es esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt lemeze.

 • koncert - THE IRREPRESSIBLE

  Az Anglia legféltettebb titkaként is emlegetett csapat koncertje kiváló folytatása volt a Trafó azon törekvéseinek, hogy időről időre a popkoncertek és a színházi előadások határterületein tevékenykedő együtteseket hívjanak meg és ismertessenek meg a budapesti közönséggel.

 • színház - A TERMÉSZETES VÉSZEK KOLLEKTÍVA JOM & TERRY

  című előadása párkapcsolatainkról akar szólni, a se vele, se nélküle cirkuszokról és a felgyorsult információáramlásnak köszönhetően kiüresedett viszonyainkról. Mindezt sokféleképpen kívánja a nézőkkel megértetni - túl sokféleképpen is ahhoz, hogy ne fáradjunk bele.

 • Lemez

  Philippe Jaroussky: La Dolce Fiamma

  A komoly operák - vagyis az opera seriák - reneszánszával kerültek újra a reflektorfénybe olyan szerzők, mint Graun, Hasse vagy Johann Christian Bach, a nagy Bach legfiatalabb fia. A kis Bach a Wohltemperiertes Klavier-kötetből tanulta meg a billentyűs hangszerek alapfogásait, és tizennégy volt, amikor követte nálánál - bátran kijelenthető - valamicskével tehetségesebb bátyját, Carl Philippe Emmanuelt Berlinbe, Nagy Frigyes udvarába.

 • film - ELCSÁBÍTVA ÉS ELHAGYATVA

  Pietro Germi pályája az olasz neorealizmussal indult - nem volt iskolateremtő, nem találta ki, nem forradalmasította, de ott volt mindig, ahol kellett, ott minden kilométerkőnél, és amikor eljött az ideje, cipelt egy nagy koszorút is a temetésére.

 • web - ONLINE CATAN

  A világ legnépszerűbb stratégiai társasjátékának, a Catannak túl azon, hogy a lehető legváltozatosabb és megunhatatlan, van egy pár hibája is. Ha birtokolni szeretnénk a játékcsalád minden darabját, kiegészítőkkel, ráépülő más játékokkal együtt, az nagyjából egy családi wellnesshétvégét fedező összeggel könnyíti meg a pénztárcánkat, ráadásul egy asztalhoz kell rendelni hozzá legalább három embert, amely mennyiség bizonyos háztartásokban már kimeríti a tömeg fogalmát.

 • koncert - AIRBOURNE

  Vajon milyen zenét játszhat egy ausztrál rockzenekar? Nagyon jól tippelt az, aki elsőre rögtön az AC/DC-t kezdte emlegetni, hiszen a fiatal ausztrál srácokból álló zenekar, ahogy arra a koncert után egy nappal egy netes fórumozó figyelmesen rámutatott, ezen az estén eljátszotta még azokat az AC/DC-riffeket is, amelyeket a Young fivérek eddig elfelejtettek megírni.

 • Koncert - Klasszikusok bőrkötésben - New Model Army

  A New Model Army sokak számára még mindig a nyolcvanas évek sajátos zamatú reliktuma - pedig ők köszönik szépen, élnek és virulnak, sőt módfelett energikus koncerteket adnak. Ráadásul mostanában kétévente kiadnak egy-egy masszív albumot is, s új dolgaik semmivel sem tűnnek gyengébbnek, mint az évtizedekkel ezelőtti sikerszámok.

 • Koncert - Az erősebb jogán - Anouar Brahem; Archie Shepp & Dar Gnawa

  Aligha lehet másra, mint Archie Shepp hírnevére fogni a telt házat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, de még úgy is szokatlan az érdeklődésnek ez a mértéke, ha figyelembe vesszük, hogy a hatvanas években felfutó, akkor modern, azóta örök érvényű dzsessz egyik utolsó óriásáról van szó.

 • Film - A bús férfi parái - Werner Herzog: Mocskos zsaru - New Orleans utcáin

  "Wenn das Geld im Kasten klingt, die Seele in den Himmel springt" - mondotta Johann Tetzel dominikánus szerzetes, s könnyű elképzelni, milyen pofát vágott hozzá. Bár a kora kilencvenes évek New Yorkja sokban nem hasonlítható a kora tizennegyedik századi Anhalthoz vagy Brandenburghoz, ám attól még Abel Ferrara ugyanabban utazott, mint a jelzett középkori kópé.

 • Film - Mennyország Tourist - Peter Jackson: Komfortos mennyország

  A halott elbeszélő jó elbeszélő. William Holden két golyóval a hátában és eggyel a hasában sem vesztette el lélekjelenlétét, és elegáns kimértséggel ironizált saját, medencében lebegő holttestén (Sunset Boulevard), de a holt konferansziék sorában Kevin Spacey (Amerikai szépség) sem sokkal maradt el mögötte.

 • Tévésorozat - Nem cirfandli: elixír - Géniusz, az alkimista

  Íme az örök élet és a gyors meggazdagodás Pécsett, hét pecsét alatt őrzött titka: a Társulat sikerén felbuzdulva újabb játékos vetélkedősorozatot indított a Magyar Televízió - nagyjában-egészében ugyanavval a stábbal.

 • Könyv - Gyógyfürdő - Rubin Szilárd: Római egyes

  Dőljünk hátra, kedves olvasók: ez a könyv a szerelemről szól. Meg a magányról, a felnőni nem tudó, gyökértelen lelkek elveszettségéről. És a művészetről. Harkányban vagyunk, a gyógyszálló egyik régi fürdőkabinjában, az éjszaka közepén: ide szökik be, megelőzvén a többi beteget, a regény főhőse, akiről barátai a következő tréfás apróhirdetést fogalmazták meg egy távoli házibuli közepén, hogy aztán a telefonba olvassák fel neki az eredményt: "Kiskeresetű, öregedő, idegbeteg agglegény - atyai ágon galíciai zsidó - súlyos gerincelmeszesedéssel és gyógyíthatatlan bőrbajjal feleségül venne régi katonatiszti családból származó, kivételesen jól kereső, fiatal, fiús, nimfácska típusú leányt.

 • chili&vanília - Föld és tenger

  Számos, tengerrel rendelkező országban rendkívül nagy hagyománya van a szárazföldi és a tengeri alapanyagok kombinációjának. Eredetileg nyilván az adottságok szülték: egyszerűen a rendelkezésre álló hozzávalókból kellett minél változatosabb fogásokat kitalálni.

 • tévésmaci - A majmokat a zsiráfok igazgatják

  Amikor Sztupa és Troché a fővárosban találkoztak, az Astoriához beszéltek meg randevút, a kora délutáni órákra. Volt egy bevett koreográfia, ami úgy kezdődött, hogy Troché könnyű löncsöt javasolt, lehetőleg a közelben.

 • mi a kotta? - Magyarország első jóltevője

  Nem kétséges, ezekben a hetekben a közélet megannyi szereplője kíván lázas igyekezettel feliratkozni a haza jótevőinek erősen vitatott összetételű listájára, ámde az első hely kronológiailag és az érdem nagyságát tekintve egyaránt foglalt.

 • étel, hordó - KOGART

  Régi emlékek törnek elő, alig bírjuk visszagyömöszölni őket a konzervdobozba. A Fiatal Művészek Klubjára kell gondolnunk, közben persze tudjuk, szinte csak a helyrajz nem változott: az egykori villát ismét egy mágnás birtokolja, hogyan is venné ki magát valami Cseh Tamás-dalból kikopizott idézet.

 • rés a présen - "Ha nem megy, kitalálunk valami mást" - Gáncs Andrea kulturális menedzser

  rés a présen: A nevedhez fűződik az utóbbi évek egyik legnagyobb popzenei sikerprojektje, a Budapest Bár. Voltak ennek előzményei? Gáncs Andrea: Mivel több mint 15 éve ezen a pályán dolgozom, tényleg sokfélét csináltam, a British Council művészeti vezetője voltam, menedzseltem és nemzetközi pályára állítottam néhány zenekart, köztük a Besh o droMot és a Kistehént, és én voltam az egyik alapítója és programigazgatója az A38 Hajónak.

 • kulthírek

  24 ÓRÁS HALÁSZAT Halász Péter kérésére barátai, munkatársai elkészítették a róla és életművéről szóló 24 órás filmet, melyet március 19-21. között kétszer levetítenek a Műcsarnokban: a Tavaszi Fesztiválba tagozódó Szellemidézés fekvőpárnákkal és egyéb programokkal - kiállítással, koncertekkel, színházi előadásokkal - is várja a kitartó nézőket.

 • Léggömbök sorsa - Justin Sullivan - New Model Army

  A Magyarországra szinte már hazajáró angol rockzenekar, a New Model Army frontemberével, Justin Sullivannel múlt hétfőn este hétre volt megbeszélve az interjú, de fél órával korábban jött a telefon, hogy Sullivan épp az A38 backstage-ében alszik az egyik oda terített szőnyegen.

 • A bolondokháza őre - Werner Herzog filmrendező

  Új filmje, a Mocskos zsaru: New Orleans utcáin e héten indul Magyarországon. Az Aguirre, Isten haragja, a Kaspar Hauser, a Woyzeck, a Nosferatu, a vámpír, a Stroszek - Bruno vándorlásai, a Medvebarát, a Legkedvesebb ellenségem, a Cobra Verde 67 éves Oscar-jelölt rendezőjével a Theszaloníki Filmfesztiválon beszéltünk, ahol életműdíjat kapott.

 • "Most kezd megnehezülni"

  Tenki Réka színésznő

  2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Katona József Színház társulatának tagja. 2009-ben Gorkij Barbárokja után megkapta a színikritikusok legígéretesebb pályakezdőnek járó díját, a POSZT-on pedig a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat.

 • "Micsoda mirákulum!"

  Weöres Sándor: A kétfejű fenevad

  Az egyik tábor vezére gonosztevő. A másiké őrült. A harmadiké komédiás. A negyediké mániákus. Ha a nép egyszer majd fölismeri, és nem szolgálja őket tovább, akkor fog boldogulni. Ez Weöres Sándor Testamentuma - olvasható a Katona József Színház ismét mintaszerű műsorfüzetében, amely Weöres A kétfejű fenevad című művének előadásához készült.

 • "A nagy szakadás után" - Sándor Iván író

  A Kossuth-díjas író legújabb regénye, Az Argoliszi-öböl a közelmúltban jelent meg a Kalligramnál: Sándor Ivánnal személyes és történelmi emlékezetről és mindennek a regényírással való kapcsolatáról beszélgettünk.

 • Kiállítás

  Szobrok a padlón

  Sok sikert! - Szörényi Beatrix és Csákány István kiállítása

  A Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóháza melankolikus hely. Nyomasztó a sok sötétbarna fagerenda, az alacsony mennyezet, a kis ablakok és az apró szobák, amelyeket hiába alakítottak kiállítótermekké, szobácskák maradtak.

 • Önkéntesek és fogyatékkal élők - Nem mellékes

  "A világ legszebb munkája" - mondják a telefonban a halmozottan sérült, súlyos értelmi fogyatékkal élőkkel foglalkozó önkéntesek. A világ egyik legnehezebbnek tartott munkáját végzik - ellenszolgáltatás nélkül.

 • Tűzgömb Magyarország fölött - Zöld meteor

  Úgy tűnik, február végén egy nagyobbacska meteor száguldott át felettünk, nagyot villant, de kevés nyomot hagyott maga után.

 • cyberhírek

  KÁVÉ A rendszeresen kávézó emberek kisebb eséllyel kerülnek kórházba szívritmuszavarok miatt - hangzott el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján. Mi több, a kávé egyik alkotórésze csökkentheti a nőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 • A nők és az önvédelem - "Meglepetten elmenekült"

  A hollywoodiaktól azt tanultuk, hogy a női önvédelem kulcsa, ha a támadó legérzékenyebb pontjaira mérünk gyors ütéseket. A filmvásznon valóban jól mutatott, ahogy Sandra Bullock a Beépített szépségben pillanatok alatt bemutatta társán az alapokat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...