• MaNcs 24. évf. 1. sz. (2012. 01. 05.)
  Nekrológ

  "Ez az én arcom"

  Garas Dezső (1934-2011)

  77 éves volt, hosszú ideje beteg, halála mégis váratlanul ért. Tíz nappal korábban még a Nemzeti Színház színpadán állt, Fejes Endre Jó estét, nyár... című darabjában játszotta az apát Törőcsik Marival. Úgy tervezte, többet nem lép föl - de nem a meghalás, hanem az élet, egy pihenősebb élet szerepelt a tervei közt.

  2012 / 1
 • Ara-Kovács Attila

  Olvassunk egy kis Csurkát!

  Miért jár a selyemzsinór?

  Néhány hete, a Szent Johanna előadása előtt összefutottam a Nemzetiben Karinthy Mártonnal. Röviden szóba kerültek az aktualitások, mire ő tréfásan kérdőre vont, hogy miért nem néztem még meg színházában a nagy sikerrel most is futó Csurka-darabot.

 • Rudas János

  Konzervatív? Ideológia?

  Szeretném, ha e cikk végére érve az olvasó válaszolni tudna három kérdésre. 1. Ideológiának tekinthető-e a konzervativizmus? 2. Melyek a magyarországi konzervativizmus főbb tünetei? 3. Konzervatívnak mondható-e az Orbán Viktor által vezényelt fülke-ellenforradalom?

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  A hallgatás dicsérete

  "A Jancsi volt közöttünk a legokosabb" - idézi valamelyik Nobel-díjast, talán Teller Edét vagy Wigner Jenőt Charles Bronowski, a matematikus, fizikus, biológus, tudománytörténész, színműíró, költő és feltaláló, aki maga is úgy vélte, hogy vitán felül Neumann János volt a legokosabb ember, akivel valaha is találkozott változatos pályája során.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Büntetés és balítélet

  A Fidesz-kormány hisz a büntetésben. Nem egy vagy kettő, hanem szinte minden területen. Nagyobb összegű pénzbüntetés, hosszabb elzárás: 2010 óta ezek az új törvények, rendeletek visszatérő elemei a büntetőjogtól a drogpolitikáig, a hajléktalanügytől a tébécsalás kezeléséig, a közlekedésrendészettől az oktatásügyig.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  A káromkodás gyönyörűsége

  Jól tudjuk, hogy milyen nagyszerű érzés az, amikor "a megharagudt s kigyúlt szívnek lángját, kormát, hamvát a szájnak kéménye kiokádja, kihányja" - miként ez Bethlen Miklós önéletírásában olvasható. Az indulat okozta feszültség és agresszió hirtelen semmivé lesz, vagyis ismét kiegyensúlyozott, nyájas és igen szeretetreméltó ember lesz belőlünk.

 • Kedves Olvasóink!

  Sajnos, mi sem úsztuk meg, és Önök sem, pedig nagyon szerettük volna. A Narancs utcai árát 495 forintra kellett emelnünk, az egyéves előfizetés díja pedig 17 800 forint lett. Nem részleteznénk, hogy miért, mert bizonyára úgyis sejtik, ha máshonnan nem, hát a lapból - mi meg azt tudjuk, hogy Önöknek ettől nem lesz könnyebb.

 • Olvasói levelek

  Egotrip. Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Tolerancia)

  Magyar Narancs, 2011. november 17.

  Mérő László a köznevelési törvénytervezetről írt. Véleménye szerint tulajdonképpen mindegy, mi van a törvényben, hiszen "mindenhez a világon sok út vezet" - így az eredményes nevelés felé is.

 • Olvasói levelek

  "A magyar zsidók istenét is Orbán Viktornak hívják"

  Magyar Narancs, 2011. december 15.

  A Donáth László evangélikus lelkésszel készített terjedelmes interjúban örömmel olvastam, hogy a beszélgetés vége felé korábbi gyülekezeti lelkészem megemlékezik arról a bibliakörről, ahol ő még csak a hivatására figyelt, én pedig valóban "kedvesen és érzékenyen" tudtam részt venni a beszélgetésben, mely mindig mély, hittel teli és szellemes volt.

 • A szerk.

  A kívülállók bálja

  Magyarország a demokratikus fordulat óta eltelt időben elvesztette a politikusaiba vetett bizalmát - ez olyannyira nem újság, hogy az előző választásokon már egy erre utaló jelmondattal (Lehet más a politika!) be lehetett kerülni a törvényhozásba.

 • A szerk.

  Nem csak Amerika és az EU ellen megy - Orbán igazi ellenfele

  Biztos, hogy ez a Barroso, hogy a görcs álljon a levelezgető kezébe... na, hogy ez nem pedoizé? Mint az a másik szőröshasú? Vagy lehet, hogy csak még nem az, de ha ír még egy levelet, az lesz, ha kettőt, konkrétan azt hozzuk majd le róla (szóljatok Pappnak!

 • A bogyiszlói romák felzárkózása

  Küzdelem utca

  A Tolna megyei Bogyiszlón jártunk utána, hogy a tanulás valóban kiút-e a magyarországi cigányság számára.

 • Auer János jogász, a Médiatanács tagja a Klubrádiót érintő döntésről

  "A Fidesz hátországáról semmiféle információm nincs"

  Auer János maga kereste meg lapunkat a narancs.hu-n megjelent, a 95,3-as fővárosi frekvenciát érintő döntést kifogásoló publicisztikánk okán. Interjú.

 • Esztergom pénzszórás után

  Tükörként mutatja

  Jelzálog alatt a városi vagyon.

 • CBA, a magyar óriáscég

  Válaszúton

  A nyíltan Fidesz-szimpatizáns kereskedelmi óriáscég, a CBA egyaránt célpontja irigységnek és szakmai elismerésnek, meg rosszindulatú üzleti pletykáknak. A száz százalékig magyar tulajdonú vállalkozás a jelek szerint válaszúthoz érkezett.

 • Megszüntethetők-e a fogyatékkal élőket ellátó nagy intézmények?

  Fordul az anyahajó

  Az értelmi fogyatékos emberek intézeteinek a megszüntetése tipikus magyar reformtörténet: több mint egy évtizede napirenden van, de mivel sok érdeket sértene, és szavazatokat sem hozna, a mindenkori kormányok ez irányú tevékenysége az alibizésben merül ki.

 • Interjú

  "A polgári demokráciából kifelé megyünk"

  Tóth Gábor Attila alkotmányjogász az Alaptörvényről és az Orbán-rendszer alkotmányfelfogásáról

  Az utóbbi hónapokban megtanulhattuk, hogy az Alkotmány közvetlenül befolyásolja az életünket, és még a szimbolikusnak gondolt tartalmak sem veszélytelenek - véli Tóth Gábor Attila. Szerinte már nagyon messze vagyunk az ideális demokráciától, ezért a még létező intézményeink aktív használatán kívül egyre inkább más eszközökhöz kell nyúlnunk - akár egészen a klasszikus értelemben vett forradalomig.

 • rés a présen

  Andrej előállt a semmiből

  Pénzes Olivér énekes

 • mi a kotta?

  Szereti Ön Brahmsot?

 • "Baudelaire-rel együtt emlegetik" - Jane Birkin énekes, színész

  Jane Birkinről mindenkinek ugyanaz: egykori férje, felfedezője és alkotótársa, Serge Gainsbourg jut az eszébe. A művésznő január 22-én Gainsbourg szerzeményeit (így egészen biztosan leghíresebb számukat, a Je t'aime.

 • Lemez

  Drágán add az életed!

  Korn: The Path Of Totality; Fear And The Nervous System: Fear And The Nervous System

  A nu-metal alapcsapatának újabb mélyrepülése.

 • Lemez

  Justice: Audio, Video, Disco

  Bő négy évet kellett várnunk, hogy Gaspard Augé és Xavier de Rosnay duója újabb zeneanyaggal kápráztassa el a világot. Nos, a tréfa (blöff?) pompásan sikerült: akad, aki komolyan is veszi - csak meghallgatni nem egyszerű mulatság.

 • Koncert

  Budapest Klezmer Band

  Ha nem számítjuk az immár huszonkettedik éve létező zenekar újévi koncerthelyszíne, a Kongresszusi Központ letekert hangerejű kazettás magnóra emlékeztető hangzását, kijelenthetjük: ennél jobb koncertet kitalálni is nehéz lett volna.

 • tévésmaci

  Nyúl a rozsban

  Amikor Sztupa és Troché, két kispénzű egyetemista magas kedvvel kiléptek a Stallburggasséra, gondolkodás nélkül balra fordultak, s a Bräunerhofot pár lépéssel hátrahagyván, a sarkon megálltak. Sztupa habozni látszott, de Troché megfogta a karját, be, be, gyerünk, mondta, és szinte betuszkolta Sztupát a Dorotheergasséra, ahol elindultak a Graben felé.

 • Interjú

  „Hatalmas vérontás lenne”

  Nadav Lapid filmrendező

  Nemrég mutatták be A rend őre című filmjét, amiben egy társadalmi egyenlőtlenségek ellen lázadó radikális csoport túszejtő akciója áll az egyik, egy rendőrkommandó pedig a másik oldalon. A filmről és az izraeli szociális alapú tüntetésekről beszélgettünk vele budapesti látogatása idején.

 • Tévésorozat

  Toborzónóta

  Válaszcsapás

  Dugós-partraszállós szubzsáner tévésorozatra hangolva, ami annyit tesz, hogy bőven ömlik a vér, omlanak a belek, de a szex csak módjával, hogy ne kelljen túl magas számot írni a karikába.

 • Van Pápánk!

  Vagyis nincs. Nanni Moretti filmszatírának szánt, cseppet unalmas pamfletjében ugyanis a tisztségre esélytelennek vélt, váratlanul mégis megválasztott bíboros nem képes elfoglalni Szent Péter trónusát.

 • Film

  Géppisztolyos prédikátor

  Az égető kérdésre, hogy kicsoda Sam Childers, először Sam Childers adott választ: Another Man's War című memoárjában biztosan hitelesen le van írva, hogy miként lett az egykori drogos, anyaszomorító bikerből az Urat a szívébe fogadó férfiú, aki később Szudánba tette át székhelyét, hogy ott fegyverrel és malteroskanállal a kézben mentse a polgárháborús dúlásban árván maradt és katonasorba kényszerített gyermekeket.

 • A rend őre

  Nadav Lapid első rendezése elsősorban kiáltvány, s csak másodsorban játékfilm.

 • "be kell szélni"

  Bartis Attila-Kemény István: Amiről lehet

  A Wittgensteinre utaló cím mögött beszélgetőkönyv rejtőzik, az elmúlt másfél-két évtized két meghatározó jelentőségű és hatású alkotója - köztudottan jó barátok - közötti három beszélgetés többször átdolgozott és bővített leiratai - éppenséggel gyanakodhatnánk is.

 • Recycle mix

  Kemény István: Állástalan táncosnő. Összegyűjtött versek 1980-2006

  Ez a fura koncepciójú kötet nyilvánvalóan a rajongókat célozza, ám elsősorban azoknak lehet érdekes, akik még nem, vagy csak távolról, hallomásból ismerték Kemény Istvánt.

 • Interjú

  "Marokkó más történet"

  Khalid Boudou író

  Tavaly jelent meg magyarul a holland szerző marokkói bevándorlók világában játszódó Pizzamaffia című regénye.

 • Sivár tünetek

  Kemény István: Az ellenség művészete - Család, gyerekek, autó

  A szerző korábbi prózai munkáit olyan ritkásan volt szokás emlegetni, hogy amikor 2009-ben megjelent a Kedves Ismeretlen, egyesek nem átallottak "regényírói debütálást" emlegetni. Most viszont, az újrakiadásnak hála, mindenki szembesülhet e két mű létezésével, és kedvet kapván hozzájuk nem kell foszladozó könyvtári példányok után kutakodni.

 • Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

  Jonas Jonasson A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényét a legszívesebben kettős road movie-nak nevezném, mivel cselekményvezetése, dialógustechnikája, egész formálása alapvetően nem epikus, hanem filmes ihletésű - ami tökéletesen megfelel a mai lektűrirodalom alapérzületének.

 • Khalid Boudou: Pizzamaffia

  Khalid Boudou Pizzamaffia című regényéből csak úgy süvölt, hogy eleve a majdani megfilmesítésre íródott, még csak átszerkeszteni se nagyon kelljen. Jó kis robogós üldözéses jelenettel indítunk, kemény zenék szólnak, test feszül testnek.

 • Kiállítás

  A festőkés utat keres

  Baranyai Levente: Indusztriális majális

  A térkép és a táj - lehetne akár ez is a festőművész kiállításáról szóló írás címe. Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, nem Radnóti Miklós verse, hanem egy fiktív művész, Jed Martin miatt.

 • Közepes alattvalók

  Don Carlos az Új Színházban

  Amikor Schiller a Don Carlos címet adta a Don Carlos című darabjának, alighanem helyre akarta ütni azt a csorbát, amit az ifjú hősön ütött: legalább címszereplő legyen, ha már nem ő a főszereplő.

 • Interjú

  Tömegsír és játszótér

  Sarah Gancher drámaíró

  Hét a hétben - ez a címe annak a projektnek, amely hét színházi eseményen keresztül próbálja megmutatni a régi pesti zsidó negyed múltját és jelenét, a Klauzál tértől a Terror Házáig. Az első két darab felolvasó színházi bemutatóját az év végén láthatta a Negyed6 Negyed7 fesztivál közönsége.

 • Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör

  Pucér férfihátsó a kisszínpadon - az Operettszínházban rendesen ilyesmi jelzi a merész művészi kísérletezés tényét, s ez Somogyi Szilárd - vizsgarendezés gyanánt is figuráló - Brecht-produkciójában sem történik másként.

 • chili&vanília

  Hamsiszezon

 • étel, hordó

  Atakám

  A Batthyány téri csarnok mögötti terület az elmúlt évtizedben szinte feltűnés nélkül amolyan vendéglátó-ipari tengerszemmé vált Budán. Ott még nem tartunk, hogy az Iskola utca a közeljövőben Rádayvá válik, de az biztos, hogy a Víziváros hangulatát jó irányba befolyásolja e szerény nekibuzdulás.

 • Állomásról állomásra XXXVIII.

  Körötte rohadás

  Soroksári út

  A zöld hasú BKV-szerelvény ugyanúgy megáll itt, mint az "igazi" vonat. De mire megyünk, hova jutunk vele?

 • Interjú

  „Keresik a kifogásokat”

  Dr. Kassai Tamás traumatológus a gyermekbántalmazásokról

  A Fiumei úti Baleseti Központ gyermektraumatológiai osztályát vezeti, részt vesz a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az OMSZ által működtetett gyermek-mentőorvosi kocsi munkájában. A gyerekbántalmazásból származó sérülések specialistája.

 • Marosi Arnold és az eugenika "virágkora"

  Előd és boldog ős?

  Egy néhai pap tanár napjainkban kibontakozó kultusza jól illusztrálja, hogy a tudománytörténetnek vannak afféle politikailag is indukált vakfoltjai.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...