• MaNcs 24. évf. 26. sz. (2012. 06. 28.)
  Interjú

  "A kiábrándulás lassú folyamat"

  Bokros Lajos az antireformokról

  A versenyt nem erősítik, a közszolgáltatások minőségét nem javítják, a felzárkózást nem segítik a kormány programjai, reformokról tehát szó sincs. Az európai parlamenti képviselő közgazdász szerint a gazdaságot még mindig könnyebb lenne rendbe tenni, mint az alkotmányosságot visszaállítani.

  2012 / 26
 • Tiszabő

  Egy falu összeomlás után

  A csődeljárás alá vont 2550 lelkes, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, magyar cigányok lakta Tiszabő földrajzilag ugyan az ország szívében fekszik, az állam azonban csak nyomokban van jelen.

 • Publicisztika

  Drága? Viszontlátásra!

  A háromsebességes Európa

  E lap megjelenése után néhány órával, csütörtökön ül össze Brüsszelben az Európai Unió Tanácsa, hogy Európa jövőjéről tárgyaljon. A tét - nem először - az euró megmentése és az Európai Unió szétesésének megakadályozása.

 • Horvát Marcella

  Szavazz, ha bírsz!

  Az előzetes regisztráció illegitimitásáról

  Egy képzeletbeli országban V. B.-t az állam 46 éve, 3 hónapja és 8 napja vette fel állandó népesség-nyilvántartási rendszerébe. V. B. születése óta háromszor váltott lakóhelyet, e változásokat is rögzítették az állami lakcímnyilvántartásban.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Szeretni bolondulásig

  Sztálin arra tanított minket, hogy a nyelv szerszám, eszköz, amelynek segítségével az emberek érintkeznek egymással, kicserélik gondolataikat és kölcsönösen megértik egymást. Joszif Visszarionovicsnak igaza volt, és persze Platónnak is, mert ő is valami hasonlóról beszélt (Kratülosz 388c).

 • A szerk.

  Nem mondja, csinálja

  A frissen elfogadott új Btk. le se tagadhatná azt, aki a világra hozta - és mindjárt elmondjuk, hogy kikre gondolunk.

 • Formanyomtatvány

  A Magyar Narancs rendkívül fontosnak tartja, hogy a kétharmados többség zökkenőmentesen, és bizonyos, hazánk irányában nem feltétlenül jóindulatú nemzetközi körök zavarkeltésétől nem gátolva tudja elvégezni azt az országmentő munkát, amit a nemzet elsöprő többséggel reá bízott a közelmúltban.

 • A szerk.

  Stairway to Hell

  Akinek úgy hozta a jó szerencséje, hogy kitehette a lábát néhányszor ebből a szegény országból, bizonyosan látott már szerelmespárt csókolózni a Sacré Cœur lépcsőjén, ne adj' isten, hangoskodó süvölvényeket sörözni a kölni dómhoz vezető grádicsokon, s az sem verte ki nála túlságosan a biztosítékot, ha alvó hátizsákos turistákba botlott a Szent Pál-székesegyház főkapujához kaptatván.

 • Egyiptom eredményhirdetés után

  Hol lesznek a katonák?

  A Muszlim Testvériség alapítója, Haszan al-Banná nyolcvan éve megmondta: a hatalomhoz vezető úton sok türelemre és a fokozatosság elvének betartására van szükség. A szunnita iszlamista szervezet kigondolója eredményes metódust hirdetett: utódai most a folyamatos üldöztetések ellenére is felértek a politikai hatalom csúcsaira.

 • Interjú

  "Tényeket várunk az érzelmek mellett"

  Nathan Beyrak, a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum projektvezetője

  A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum oral history projektjében kollaboránsok, bűnelkövetők és nem zsidó szemtanúk visszaemlékezéseit rögzítik videóra Európa-szerte. A projekt vezetőjével egy ötnapos interjúsorozat végén beszélgettünk, melynek állomásai Győr, Budapest, Balassagyarmat, Balsa és Kisvárda voltak.

 • Olajozott nemzeti közbeszerzés - 1.

  Megint nem nyert!

  A Közgép Zrt. a kormányváltás óta 200 milliárd forintot meghaladó állami, önkormányzati megrendeléssel büszkélkedhet. Közbeszerzési pályázatainak sikerével párhuzamosan gyarapszik a nyeretlenek közössége is: a Közgép és az általa vezetett konzorciumok rendre kiszorítják a versenytársakat.

 • Az új kulturális államtitkár portréja

  A Tank kitérői

  Százszor is rászolgált gúnynevére, a Tankra: L. Simon László ambiciózus, jó szervező, és nemritkán kivételesen erőszakos lobbista, aki lépten-nyomon hangsúlyozza lojalitását. Nem híve a kultúrharcnak, de mindent elkövet a hozzá közel álló "jobbos", kultúrharcos írószervezet helyzetbe hozásáért.

 • tévésmaci

  Megdézsmá'ta a hegyi sün

 • DVD

  Vénnek való

  Sunset Limited

 • Film

  Radioaktív faék

  Ideglelés Csernobilban

 • DVD

  A futár

 • Film

  Szerelem nélkül soha

  Christophe Honoré nagy ívű története a könnyűvérű, de mindig a szívére hallgató párizsi lánykáról szól, aki pénzért is csinálja, de amikor jön a Nagy Szerelem s vele a Nagy Megkomolyodás, élete pasijáért, lánya boldogulásáért mindenre hajlandó.

 • Film

  Sífelvonó a magasba

  Ursula Meier: Nővér

  Hihetetlen, de igaz: Svájcban is létezik szegénység. Ez van akkora nóvum, hogy erre már érdemes filmet építeni - gondolhatta Ursula Meier rendező, de ha nem ezt gondolta (lásd: Arany János és a "gondolta a fene"), akkor is ez tetszik ki a filmjéből.

 • Interjú

  "Lop, elrejt, értékesít"

  Ursula Meier filmrendező

  A svájci-francia művész - megjelenésünk napján magyarországi mozikba kerülő - filmje Ezüst Medvével startolt az idei berlini fesztiválon. A Nővér furcsa road movie két távoli világegyetem, az iparvidék és a síparadicsom között.

 • rés a présen

  Szevasz, kuvasz!

  Bosznai Tibor alapító, művészeti vezető

 • Kiállítás

  Kirajzolás

 • Kiállítás

  Az átlagok átlaga

  Société Réaliste: Empire, State, Building

  A tavaly a párizsi Jeu de Paume-ban bemutatott, majd a LuMú tereihez és a magyar befogadókhoz igazított monumentális kiállítás megtekintése igazi szellemi erőpróba, olyan intellektuális kaland, amelybe egyszerűbb több alkalommal is belefogni.

 • Könyv

  Johan Theorin: A falon túl

 • Könyv

  Könyvet a mélyhűtöbe

  NemKönyv

 • Könyv

  Nincs baj

  Bakó Csaba: Tankcsapda - Tele a tankot 12 év képekben

 • A bankárkormány bűnei

  Frei Tamás regénye és az antikapitalista populizmus

 • A főváros múltja divatos tálalásban

  A populáris emlékezetpolitika veszélyei

  Egy-egy város politikai archeológiájának útikönyvszerű feldolgozása az elmúlt évtized német divatja; épp úgy, ahogy a nemzetiszocialista és kommunista múlt emlékhelyeinek rekonstrukciója, láthatóvá tétele is része az ezredforduló dinamikus múzeumi és emlékezetpolitikájának.

 • Interjú

  "Cserbenhagyom az olvasóimat"

  Andri Snær Magnason író

  A négykötetes izlandi szerzőnek magyarul nemrég jelent meg második regénye, a LoveStar. Magyarországi látogatásakor a regényről, a marketingről, a skandináv krimikről és az izlandi kultúráról beszélgettünk vele.

 • Tévé

  És ha táncolnának egyet?

  Húzós - Az ATV közéleti műsora

  Mivel napok óta már így élünk, be kell vallanunk, hogy esténként az elsötétített szobában a tévé előtt ülve csapkodjuk a legyeket, és nézzük az Eb meccseit, nem is igen van időnk másra, mint fölporszívózni a döglött legyeket, és emlékezni a kommentátorok legnagyobb szövegeire és az előző este legszebb pillanataira, így mondják ezt a futballban is, hogy "legszebb pillanatok".

 • Színház

  Szolgaszínház

  Veszprém, Székesfehérvár, POSZT

  Most akkor nem állok neki bizonygatni Jane Austen írói zsenialitását, de annyit azért leszögeznék, hogy nem a "nők kedvence", nem is félig serdült kamaszlányok írója, ahogy történt erre némi utalás a POSZT-on, a veszprémiek vendégjátéka után.

 • Színház

  Dilitől biliig

  Feydeau-Hamvai: Esküvőtől válásig

  Blődli - alighanem célszerű, ha a Thália Színház nyári bemutatójának nézője már jó előre tudatosítja magában, milyen műfajt is képvisel az előadás, amely a bohózatmester Georges Feydeau hat egyfelvonásosát tapasztja egymáshoz, Hamvai Kornél fordítói-társszerzői-összeírói közreműködését hirdetve.

 • Interjú

  "Pengeélen táncolunk"

  Frenák Pál koreográfus

  A hazai táncélet alkotóit és közügyeit bemutató sorozatunk második felvonásában a kortárs tánc egyik legfontosabb alakjával új darabja, a Hymen kapcsán beszélgettünk a társulat túlélési esélyeiről és arról, érdemes-e itt és ma forradalmárnak lenni.

 • étel, hordó

  Bharata Kultúrtér

 • chili&vanília

  Itt a meggy!

 • Konyhai kémia XXX.

  Kenjük, vágjuk

  Margarin vagy vaj?

  Kedvenc tehénalapú zsiradékunknak már több mint egy évszázada méltó konkurense akad - fogyasztásuk azóta fej fej mellett alakul.

 • Hajt, fest, matat

  Roskó Gábor

  A kerékpáros Roskó bicikligyűjteménye hovatovább ismertebb, mint a rajzoló-festő-keramikus Roskó állatos képei, szobrai. És most még mi is ezt a tendenciát erősítjük.

 • Biztosítás kerékpárra

  Több a semminél

  Míg az autósokat ajánlatok seregével találják meg a biztosítók, a bringások nincsenek elkényeztetve. Pedig olykor a kerékpár értékesebb, mint egy gépkocsi, ráadásul jelentős kárt is okozhat az autóban.

 • Hogyan válasszunk bringát?

  Utca, vázszám

  Javában tombol a bringaszezon, az új Andrássy úti csodakerékpárúton mindennaposak a forgalmi dugók. Mit tegyünk, ha mi csak a 105-ös busz megállójában búsulva figyelhetjük a boldog és egészséges közlekedőket, mivel nincs saját biciklink?

 • Állomásról állomásra XLII.

  Atomtámadás után

  Istvántelek

  Olyan vasútbolondoknak ajánljuk, akik nem érik be a közeli Vasúttörténeti Park fizetővendég-szolgáltatásával. De bátran felkereshetik apokaliptikus videoklipre éhes könnyűzenészek, extrémsportolók, társasházi kincsvadászok.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...