• MaNcs 25. évf. 14. sz. (2013. 04. 04.)
  Átalakulóban a Művészetek Palotája

  Mándoki, Habony és a cirkusz

  Az eddig a művészeti minőség menedékének tartott Művészetek Palotájában nem csak a politikai propagandaműsorok megjelenése hat az újdonság erejével. A felszín alatt, észrevétlenül átalakult a színvonalat idáig biztosító szervezeti felépítés.

  2013 / 14
 • Szabad meló – egy alkalmi futár feljegyzései

  A Hajtás Pajtásnál eltöltött munkahéten kiderül, hogy hasznos láncszem lehetsz a gépezetben, nincs könnyű áttét, és mindenkiben bujkál egy kis Sztahanov. A karácsony előtti beszámoló a húsvéti hidegben is időszerű.

 • Alternatív gázforrások

  Átvernek a palánkon?

  Fogytán a földgáz, de egyes becslések szerint szinte kimeríthetetlen mennyiségű nem hagyományos készletek rejlenek a föld vagy éppen a tengerek alatt. És már hozzák is felfelé.

 • A matematika nagykövete

  Száz éve született Erdős Pál

  Nevét már életében legendák és anekdoták övezték. Állítólag 12 évesen, egy antiszemita incidenst követően vált "internacionalistává", de nem politikai értelemben. Öntudatosan hangoztatta: "Minden, ami emberi, akár rossz, akár jó, előbb-utóbb véget ér.

 • chili&vanília

  Pasta e fagioli: tésztás bab

  Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás bab. A rusztikus, sűrű egytálétel - állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék között - egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban akad.

 • A szerk.

  25.

  A rendszerváltás utáni első években az ókonzervatív jobboldalról, azaz a kisgazdákkal súlyosbított MDF-ről hamar bebizonyosodott, hogy sem elegendő tudással, sem invencióval nem rendelkezik az ország jó kormányzásához.

 • A szerk.

  Mókus a kapuk előtt!

  Az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a házelnöknek írt levelében kiemelte: aggasztó hírek érkeznek az Európai Unióból, különös tekintettel a Németországban uralkodó, már-már robbanással fenyegető állapotokra.

 • Berta József

  Horthy Miklós-emlékverseny

  A holokauszt áldozatai és a kommunizmus áldozatai a gyömrői emléktáblán

  A Pest megyei Gyömrőn 2012 júniusában a Szabadság térből először Horthy tér, majd Horthy park lett. A döntést megelőzően a helyi civilek és egyesületük, a Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE) lakossági vitafórumokon, neves történészek (Romsics Ignác, Karsai László, Ungváry Krisztián) bevonásával próbálták jobb belátásra bírni a városvezetést - eredménytelenül.

 • Sajó László: Öt és feles

  Elkamínó

  A'sziszi, szentferenc kijött a barlangból, hugyozott, kezet és fogat mosott a forrásban. Közben nézte az eget - borús, sötét idő, nagypéntekhez illő. A forrás fogmosóvizét a hóba köpte - húsvéti tél, ilyenre nem emlékezett.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Politikai higiénia

  Egy amerikai campuson nemrégiben érdekes kísérletet végeztek. Megkérték az egyik épületbe belépőket, hogy válaszoljanak néhány kérdésre. Az egyiküket balra, a másikukat jobbra tessékelték. Az egyik oldalon a válaszadó mellett egy kéztisztító volt a falon, a másik oldalon semmi.

 • Nácivadászat Felső-Ausztriában

  Lassú vizek

  Ha innen nézzük, sikertörténet, ha máshonnan, akkor joggal kérdezhetjük, mi tartott ennyi ideig. Ausztriában egy különösen agresszív neonáci csoport működésével gyűlt meg a polgárok baja - a ronda eset civil és állami kezelése nyilvánvalóan példaértékű Magyarországról nézve is.

 • Politikai válság Olaszországban

  Tücsök Jóska forradalma

  Zátonyra futottak a választásokon kis többséget szerző baloldali Demokrata Párt vezetőjének kormányalakítási tárgyalásai: az országot továbbra is Mario Monti szakértői kabinetje vezeti. Giorgio Napolitano, a rövidesen leköszönő államfő két bizottságot kért fel azon intézményi és gazdasági programok kidolgozására, amelyekkel neki lehet vágni az új választásnak.

 • Fővárosi rendelettervezet a taxizásra

  Piactalanítás

  A héten ismét egyeztet a főváros a taxis érdekvédelmi szervezetekkel, hogy még áprilisban elfogadhassák az új taxisrendeletet. Bár a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten nekifutott, végül levették a napirendről a témát.

 • Elhúzódó vita az új földtörvényről

  Fogalmaznak serényen

  Rövid időn belül újrakezdik az új földtörvény decemberben megszakított vitáját a parlamentben. Az őszi kormányjavaslatot valószínűleg alaposan átírják a módosító indítványok, amelyek nagy része a Fidesz gazdasági holdudvarának szájíze szerint készült.

 • A rezsicsökkentés árnyoldalai

  Más hasznával

  Amióta december 12-i ülésén rendeletbe foglalta, a kormányzati gépezet minden erejével a szolgáltatók számára előírt 10 százalékos energiaár-csökkentésre összpontosít. Az intézkedéssorozat igazi győztese a felső tízezer, az energiahivatal és a Magyar Villamos Művek.

 • Tíz év - David Bowie új lemeze

 • Lemez

  Melankolikus falzett

  The Strokes: Comedown Machine

 • Bezsírozva - Chelsea Light Moving: Chelsea Light Moving

 • "Azért már szivárog a fény" - Zságer Balázs, Zagar

  Öt év szünet után elkészült az együttes új munkája, a Light Leaks. A zenekarvezetővel a hosszú kihagyásról, a folyamatosan változó zeneiparról, a science fictionről és Lugosi Béláról beszélgettünk.

 • Operett

  Tillárom, haj

  Tamási Áron-Tolcsvay László: Ördögölő Józsiás

  "Mentsd meg az operettszínházat!" - egy friss Tolcsvay-interjú tanúsága szerint Kerényi Miklós Gábor e lélekre ható felszólítás kíséretében rendelt rockoperettet az érdemes zeneszerzőtől, s habár a Nagymező utcai zenés színház szemre váltig nem tűnik mentésre szoruló intézménynek, azért Tolcsvay László derekasan kitett magáért.

 • Koncert

  Collegium Vocale Gent

 • mi a kotta?

  Családi tűzhely

  "Verdi egy púpost [Rigoletto] és egy szajhát [Violetta] állít a színpadra. Évtizedek óta először nem kosztümös hangok tűnnek föl az operaszínpadon, hanem hús-vér emberek. Egyik legérdekesebb levelében Verdi megvallja, nehéz szívvel mondott le arról, hogy egy nagy szerelmi kettőst komponáljon a Rigolettóhoz.

 • Lemez

  Julia Lezhneva - Il Giardino Armonico

 • Koncert

  Peter Hook & The Light

 • Koncert

  The Men

 • Koncert

  Claudio Abbado és az Orchestra Mozart

  Ha az idén nyolcvanéves Claudio Abbado minden muzsikálás nélkül egyszerűen csak kiült volna kétszer egy órára a Müpa pódiumára, a tomboló sikert alkalmasint akkor is borítékolhattuk volna. Nem a közönség igénytelensége, de még csak nem is a karmester tiszteletre méltó életkora miatt, hanem csakis azért, mert nyíltan vagy titkon, de Abbado jelenlétében mindenki érzi: különleges, kiveszőben lévő emberi minőséget és művészi ethoszt képvisel a (koncert)életbe szerencsénkre visszatért dirigens.

 • Friss hús rövidfilmfesztivál

  Kiállok a bátyám helyett

  Mondhatnánk úgy is, hogy mára divatba jött Magyarországon a rövidfilm, végtére is könnyű neki, ha egyszer nem készülhetnek nagyjátékfilmek, vagy a hazai filmgyártás épp most ért azon - termékenységgel alig is kecsegtető - szakaszába, amelyben a mozi a politikai kontraszelekció kisszámú kedvezményezettjének lesz csak privát öröme.

 • "Olyan folyékony" - Isabelle Huppert színésznő

  Most hatvanéves, és mint mindenki, ő is magyar: egy francia angoltanárnő és egy Eperjesről kivándorolt széfgyártó lánya. A merész szerepek specialistája, s egy ideje Michael Haneke múzsája. Nálunk most a Haneke, a rendező c.

 • tévésmaci

  Egy kosár bogár

  Amikor Sztupa és Troché megverekedtek, már a feje tetején állt a lagzi; a nyakkendők meglazítva, a vállpántok lecsúszva, pecsétes abroszok és ingmellek, amerre a szem ellát. Pörköltszag és izzadságfolt háton és hónaljban, fényes cseppek az orrtőnél és minden alacsony homlokon.

 • DVD

  Cinikus, mint a bűn - Brad Pitt gengszterkedik

 • Film

  Szeretők, utazók

  Ha kekeckedni akarunk, akkor a tagadhatatlan öregedésről, ha messzebbről nézzük, a munícióhiányról árulkodik Pedro Almodóvar közelmúltbeli tevékenysége. A Megtört ölelések nosztalgikus-löttyös vallomás a filmezésről, A bőr, amelyben élek bár bravúros Frankenstein-újrajátszás, mégiscsak a nyolcvanas évek keményvonalas vágyhistóriáinak reprója.

 • A borotva éle

  A velencei kalmár

  Most akkor az a kérdés, hogy meg tudunk-e maradni a borotva élén. Mohácsi János rendezése a Nemzeti Színházban nem sok jóval biztat. Annyival talán, hogy az előadást megtartja ezen a bizonyos borotvaélen.

 • "Aki kinőtt a Hófehérkéből" - Székely Csaba drámaíró

  Színházi belépője ritkán látott, zajos siker. Az elképzelt székely faluban játszódó trilógiájának első két része két év alatt hat bemutatót ért meg, a harmadik darabon párhuzamosan dolgoznak Marosvásárhelyen és Budapesten.

 • rés a présen

  "Mitől lenne más?"

  Grecsó Zoltán táncos-koreográfus

 • Színház

  Székely Csaba: Bányavirág

  Székely Csaba Bányavirágcímű drámáját a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal koprodukcióban mutatták be a Nemzeti Színházban; és miként nemrégiben a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Tompa Miklós társulat közös darabját, Sebestyén Aba rendezte.

 • Interjú

  "Létminimumot, azonnal!"

  St.Turba Tamás

  A TNPU (Telekommunikáció NemzetköziParalel Uniója) csődtömeggondnoka, a NETRAF (Neo-Szocialist.a Realist.a TNPU Globális Kontra Művészettörténet-hamisítók Frontja) ügynöke exkluzív tárlatvezetésen értelmezte a Ludwig Múzeumban látható TNPU-kiállítást.

 • A látvány helye – "Faltól falig" - az Erzsébetvárosban

  A Budapesti Aszfaltprojekt (Bupap) egyik új városi sétájának tárgya a fal. A védelmező, kizáró és elválasztó fal, egyrészt történelmi megjelenései, másrészt értelmezésbeli sokszínűsége felől szemlélve - ha van, ha nincs.

 • Gyógyító céllal

  Tárt Kapu Galéria

  Öt év után ismét megnyílt a Tárt Kapu Galéria, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori kiállítóhelye - az itt látható műveket terápiás foglalkozásokon készítették.

 • Hideg fejjel

  Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege - diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon

  A többszörös értelemben vett, a jelen történéseiben is visszhangzó ántivilág, a két világháború közötti Magyarország megítélése sarkalatos világnézeti-ideológiai vitaponttá vált az utóbbi években. Mindennek létezik természetesen pozitív hozadéka is: a publikum fokozott érdeklődéssel tekint a Horthy-korról tudósító szakpublikációkra - pláne, ha azok olyan avatott, a tárgyát alaposan ismerő és értelmezni is képes történész-kutatótól származnak, mint Ungváry Krisztián.

 • Képregény

  Bán Mór-Fazekas Attila: A hajnalcsillag fénye

  Azon aligha érdemes lamentálni, hogy miért nem készülnek mifelénk nagyszabású történelmi kalandfilmek - netán kosztümös sorozatok, hiszen kifejezetten költséges műfajról van szó. A történelmi lektűrök és képregények hiányát ellenben pénzszűkével biztos nem lehet indokolni.

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...