• MaNcs 26. évf. 24. sz. (2014. 06. 12.)

  "Totális trauma" - Závada Pál író

  A Természetes fény egyszerre történelmi regény, holokauszt-regény, családregény, szociográfia és fikció: valós fotók és dokumentumimitációk során kibontakozó emlékezet. Závada Pált a második világháborús traumák feldolgozásáról és az elbeszélés új lehetőségeiről kérdeztük.

  2014 / 24
 • Tévétorrent

  The 100

  Nagyon kezdhetünk kétségbeesni a jövőnk miatt, ha már a tiniknek szóló tömegkulturális termékek is posztapokaliptikus, drákói közösségekről, társadalommérnökösködésről, halálba küldött, feláldozható fiatalokról és a demokrácia mint ideális politikai berendezkedés haláláról szólnak (lásd Éhezők viadala, A beavatott).

 • A szerk.

  Tényleges életfogyt

  Bizonyára a kedves olvasót is az foglalkoztatja e forró kora nyári napokban, hogy mire kavar ilyen nagy elánnal Lázár János. Mire föl ez a nagy aktivizmusa neki? A dolgot a következőképpen tudjuk elképzelni. Avval együtt, hogy pár hete a Népszabadságnak valaki név nélküli bennfentes arról beszélt, hogy 2017-től, vagyis Áder János elnöki mandátumának kifutása után az utódja Orbán Viktor lesz, s megpöndült az is, hogy az államfői jogköröket kicsinyt módosítani fogják ebből az alkalomból; köztársaságunk elmozdulást eszközöl a prezidenciális rendszer általános irányába.

 • Utáljuk a focit

  Tegnap éjjel lezárult a focivébé negyeddöntője: a legjobb négy közé pont azok jutottak, akiket oda várt az „egész sportszerető világ”, biztosan véletlenül. S akkor három héttel ezelőtti vezércikkünkben nem a jövőt láttuk, csak paranoiásak voltunk.

 • Spanyolország

  Tépett babérok

  Az első reakció az általános meglepetés volt, amikor I. János Károly spanyol király az elmúlt hétfőn bejelentette lemondását. Hamarosan megszülettek azonban azok a magyarázatok, amelyek indokolttá teszik a korábbi népszerűségéből egyre kevesebbet őrző uralkodó lépését.

 • Új választási szabályok Budapestre

  Nem felejtett

  Az önkormányzati választás eddigi szabályainak módosítása végső soron Budapest politikai-gazdasági meggyengítését célozza - ezek előjátéka volt a fővárosi vagyonelemek előző ciklusbeli államosítása.

 • Eldördült a gázpisztoly - Meg lehet-e fogni a Tolvajkergetőket?

  A kerékpártolvajok lefülelésére vállalkozó Tolvajkergetők csoport maga is felkeltette a bűnüldöző szervek figyelmét. A civil vagyonvédelem és az önbíráskodás között néha vékony a határ, főleg, ha jó adag cigányozás is szerepel a történetben.

 • Film

  A Szépség és a Szörnyeteg

  Betévedni egy párizsi képregényboltba mámorító érzés, ezeknek a franciáknak semmi sem szent, még Proust és Az eltűnt idő nyomában is kapható képregényben, vonzó, kemény fedelű kiadásban. A francia nemcsak képregényekben gazdag nemzet, de képregény-gondolkodású filmrendezőkben is, olyanokban, akik csodákra képesek, ha egy-egy képkocka megkomponálásáról van szó, csak azok az izgága alakok, azok a szószátyár színészek ne téblábolnának már annyit a tájban.

 • tévésmaci

  Macik és rucik

  Amikor Sztupa és Troché másodszor megverekedtek, nem volt túl komoly. Igaz, egészen komolytalan sem, noha egy elég gyerekes kalandfilm kedvéért vállalkoztak rá. Afféle filmes verekedés volt tehát, amit persze egy bizonyos színésziskola szerint kéretik nagyon is komolyan venni.

 • Film

  Csúnya, gonosz bácsik

  Ha egy filmben morális dilemmát kívánunk teremteni, a legjobb téma a pedofília. Ha bátorítjuk az azonosulást a bántalmazott gyermek szüleivel vagy a tehetetlen, de elszánt nyomozóval, könnyen elérhetjük, hogy a néző szinte szomjazza a bosszút, de hamar az önbíráskodás dicsőítésének és a slasheresztétika túlhasználatának hibájába eshetünk.

 • Film

  Fekete leves

  Kokainmámorban pörögnek az apró alkalmi bűnöktől terhes hősök, s talán megmenekül a milliós szerencsejáték-tartozást felhalmozó gengsztercsemete is. Esetleg az elvonó szökevényei is új életet kezdhetnek.

 • Két dokumentumfilm

  Aki nem él igazán – Vivian Maier nyomában, Who Took Nanny's Pictures?

 • Megütöttem a főnyereményt! – John Maloof gyűjtő, filmes

  A világ legnagyobb Vivian Maier-kollekció tulajdonosát és a Vivian Maier nyomában című film készítőjét Chicagóban értük el telefonon.

 • "Lelke van" - Interjú Mundruczó Kornéllal

  Új filmje, a Fehér Isten apropóján beszélgettünk a cannes-i győzővel az igazi függetlenségről, a magyar kritikai attitűdről, a kockázatkerülő befogadókról és a besorolhatatlan műről. A holnap megjelenő Narancsban pedig interjút olvashatnak a film kutyatrénerével és kritikát is közlünk a produkcióról.

 • Rádió

  Kulissza extra - Semjén Zsolt

  A műsorleírás szerint a Kulissza lényege: "Tények, titkok, történések. Minden, ami a hírek mögött van. A napi aktualitások kifejtése." Gondolná az ember, hogy akkor a Kulissza extra még inkább az aktualitásokra megy rá, ám e helyett a hétfői adás csupa egyetemes igazsággal hinti meg az étert.

 • mi a kotta?

  Nőt fölébreszteni

  "Hősöm vadul nőtt föl a vadonban, hol egy törpe nevelte őt abból a célból, hogy majdan a hős megölje néki a sárkányt, mely a kincset őrzi. E nibelungi kincs roppantul fontos mozzanat: legkülönfélébb gaztettek tapadnak hozzá.

 • Lemez

  Traxman: Da Mind Of Traxman Vol. 2

  A chicagói Cornelius Ferguson a 90-es években a ghetto house jeles képviselője volt, az évezredfordulót követően pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a footworkre és a juke-ra. Emiatt mára sokan ezek keresztapjaként tekintenek rá.

 • Lemez

  Ben Frost: AURORA

  Ben Frost a legutóbbi szólólemeze, a By The Throat óta eltelt öt évben készített filmzenét Tarkovszkij Solarisához Daníel Bjarnasonnal, rendezett egy operát Iain Banks Darázsgyárából, közreműködött Tim Hecker és Colin Stetson lemezein, valamint Magyarországon is járt kétszer - hogy csak a legfontosabbakat említsük.

 • Koncert

  Mint a tornádó – Az Iron Maiden Budapesten

  Az Iron Maiden és a menedzsmentje valamit nagyon jól csinál. Az angol zenekar ugyanis - annak ellenére, hogy csaknem negyvenedik éve tapossa a pályát - még mindig képes egészen elképesztő tömegeket vonzani, és ezt mindenképp az okos stratégiának köszönheti.

 • "Érezni a valóságszagot" – Rob Zombie rocksztár, horrorrendező

  Az indusztriális horrormetál pionírja, a Halloween-széria újraálmodója karrierjének első DVD-jével jött ki májusban, június 16-án pedig első ízben Magyarországon is fellép. Telefonon kérdeztük.

 • Színház

  Felülről az ibolyát

  A Füge által szervezett TITÁNium Színházi Szemle nagy lehetőség a fiatal alkotók számára; a független színházak szűkülő világában kínál rendes tereket, próbalehetőségeket. Még a kudarcos próbálkozásoknak is van értelme, tanulsága; ilyen kudarcok nélkül sosem tehető próbára az alkotóerő.

 • Smiló Dávid

  Steampunk-ősmagyar masina – Építészet, ízlés, etika

  Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legfelkavaróbb és egyben legpezsgőbb építészeti vitája folyik hetek óta a milánói világkiállítási pavilon tervezése okán. Biztosak lehetünk abban, hogy a kulturális kormányzat nem fog engedni döntéséből: Milánóban a "látvány-ötlet pályázaton" második díjat nyert ALAKOR nevű pályamű fog megvalósulni az első díjas MALOM helyett.

 • Kiállítás

  Szent István bemutat – Privát nacionalizmus

  Hajlamosak vagyunk úgy vélni, hogy az újraéledő hazai nacionalizmus kliséi ("nem leszünk gyarmat", "a haza nem eladó"), újrahasznosított jelmondatai ("Csonka Magyarország nem ország, Nagy-Magyarország mennyország") és politikával átszínezett tettei (Szabadság téri emlékmű) legfeljebb megkeserítik, de érdemben nem befolyásolják életünket.

 • GYEREK+KÖNYV

  Kisebb és nagyobb bodarakról

  Még mindig erősebb a kicsiknek szóló felhozatal, de egyre több színvonalas könyv jelenik meg magyar szerzőktől a kamasz korosztálynak is - ez lehetne az elmúlt egy év rövid tanulsága.

 • GYEREK+KÖNYV - Kortárs gyerekirodalom az iskolában

  Mire való a Betűfaló?

  Minden épkézláb felmérés, szakvélemény és maga a józan paraszti is azt diktálná, hogy átélhető, szórakoztató és húsba vágó szövegekkel kínáljuk meg a legfiatalabb olvasókat. Ettől még nagyon messze vagyunk, de a Magyar Olvasástársaság programjai talán elindítanak valamit.

 • KÖNYVMELLÉKLET - visszhang

  Szabó Imola Julianna: Varratok

 • KÖNYVMELLÉKLET - visszhang

  Fehér Renátó Garázsmenet

 • KÖNYVMELLÉKLET - visszhang

  Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen

 • KÖNYVMELLÉKLET - visszhang

  Leena Lehtolainen: Egyszer úgyis meg kell halni

 • "A krimiírás balos sport" - Maj Sjöwall és Jo Nesbø írók

  Nem lehet elégszer elmondani: a Maj Sjöwall-Per Wahlöö házaspár Martin Beck-sorozata nélkül nincs ma skandináv krimidivat: Henning Mankelltől Stieg Larssonon át Jo Nesbø-ig szinte mindenki az ő köpönyegükből bújt elő.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Egy jó házból való úrilány

  Szegedy-Maszák Marianne: Csókolom a kezét

  Habár sokan szeretnénk hinni (vagy éppen másokkal elhitetni) az ellenkezőjét, azért a családi leszármazás máig nyomasztóan nagy szerepet játszik a személyes pályafutás és sors alakulásában.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Egyről a kettőre

  Marcus du Sautoy: A prímszámok zenéje; Alex Bellos: Alex Csodaországban

  Népszerűsítő könyvet írni a matematikáról egyszerre nemes kihívás és kecsegtető feladat: ha jól csinálja az ember, olyanokban is felkeltheti a tárgy iránti érdeklődést, akikben csak traumák maradtak középiskolai tanulmányaik nyomán - ugyanakkor azoknak is képes szórakoztató órákat szerezni, akik máig sem szűnő lelkesedést mutatnak a matek iránt.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Nem csoda

  Ari Shavit: Hazám, az ígéret földje. Izrael győzelme és tragédiája

  A Haaretz vezető publicistája csodának nevezi könyve egy pontján a cionizmust, melynek "az volt a célja, hogy egy népet áttelepítsen az egyik földrészről a másikra, hogy meghódítson egy országot, összegyűjtsön egy nemzetet, felépítsen egy államot, újjáélesszen egy nyelvet, és reményt adjon egy reményvesztett népnek.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Mit mutat a retusált karóra?

  Anne Applebaum: Vasfüggöny. Kelet-Európa megtörése 1944-1956

  Az amerikai megjelenése után két évvel itt van a vastag bestseller, a szovjetizáció mindennapi tapasztalatait bemutató, történészi kvalitásokkal rendelkező, alapjában mégis zsurnalisztamunka magyar változata.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Túlélők

  Mint egy billegő körzet sorsa, jelenlegi listánk első helye 0,7 százaléknyi szavazaton múlt.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Mikromagyar

  Závada Pál: Természetes fény

  Per pillanat a legszebb magyar regénybefejezésnek tartom a csillaggal leválasztott záró bekezdést a 623. oldalon. Ez az öntükröző mondat az egyetlen, melyben Závada Pál, saját maga közvetlenül saját magáról vall, nem valamelyik narrátora beszél, s nem is a megduplázott "vezérelbeszélő", aki négykezű karmesterként dirigálja a többi "personát".

 • chili&vanília

  Koprovka

  Avagy a kapormártás, a tökfőzelék és a cseh koprovka találkozása némi tárkonnyal. A cseh gasztronómiában igencsak el kell mélyedni, hogy az ember felfedezze magának azt a néhány gyöngyszemet, aminek köszönhetően vonzóvá tud válni.

 • Gyerekkori diabétesz - Az óvodák mumusa

  A cukorbeteg gyerekeket gyakran elutasítják az óvodák, mert ellátásukat illetően az óvónők nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel. Most kidolgoztak egy olyan továbbképzést, amit érdemes lenne minden óvodapedagógusnak elvégeznie.

 • Temetni, nem dicsérni - Mi lesz a nukleáris erőművek atomhulladékával?

  Lehetséges-e 240 ezer évre előre gondolkodni? Ennyi idő alatt válik veszélytelenné az atomerőműből kikerülő nagy radioaktív sugárzású kiégett fűtőelem. Ilyenből pedig ma már 270 ezer tonnányi van világszerte.

 • Labdarúgó-világbajnokság, Brazília

  Foci-nesze

  Hatezer-ötszáz euróért még Budapesten is lehet jegyet váltani a döntőre, ám aki útnak indul, vigyen magával golyóálló mellényt. Az érzelmek és szenvedélyek világbajnoksága kezdődik egy olyan országban, amely a világ egyik vezető gazdasága, ám ahol milliók élnek nyomorúságos körülmények között.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...